Nyt forskningsprojekt om genanvendelse af arbejdstøj står foran stort gennembrud

Chalmers University of Technology i Göteborg har sat sig for at løse en umiddelbart umulig opgave i tekstilindustrien: på grund af det komplekse design og brugen af mange forskellige materialer i arbejdstøj kan kun ganske lidt arbejdstøj genanvendes.

Chalmers University of Technology i Göteborg har sat sig for at løse en umiddelbart umulig opgave i tekstilindustrien.

Lang levetid er den ene faktor, der påvirker bæredygtigheden af et stykke arbejdstøj mest. En lang levetid og høj slidstyrke opnås imidlertid ofte ved at kombinere forskellige former for tekstiler og fibre, men kompleksiteten i tøjet gør det ekstremt svært at genanvende arbejdstøj i tilstrækkeligt stort omfang. Samtidig betyder det kommende udvidede producentansvar (Extended Producer Responsibility), der i Danmark formentlig gælder allerede fra 2023, at alle tøjproducenter bliver ansvarlige for at indsamle og genanvende det tøj, de producerer. Og har man som producent indsamlet tøj, der viser sig ikke at kunne genanvendes, vil det fremover ikke være muligt for producenterne at brænde tøjet, som det ellers sker i dag. Det er en af årsagerne bag et nyt forskningsprojekt på svenske Chalmers University of Technology, der sammen med arbejdstøjproducenten Blåkläder og en række andre virksomheder for første gang skal afdække muligheden for at genanvende arbejdstøj ved hjælp af thermo-kemi.

Svenstrup, d. 26. april 2022 - Chalmers University of Technology i Göteborg har sat sig for at løse en umiddelbart umulig opgave i tekstilindustrien: på grund af det komplekse design og brugen af mange forskellige materialer i arbejdstøj kan kun ganske lidt arbejdstøj genanvendes, og fra 2023 (2025 i resten af EU) gør det kommende producentansvar, at man som producent også er ansvarlig for tøjet efter endt brug. Producenterne bliver med andre ord ansvarlige for at indsamle tøjet og ikke mindst genanvende det.

I dag er det en næsten umulig opgave, fordi det stort set kun er rene bomulds- og polyester-produkter, der kan genanvendes. Arbejdstøjets komplekse opbygning, de mange forskellige slidstærke materialer, isyede lyslåse og påtrykte logoer umuliggør således en storskala genanvendelse. Fra 2022 bliver det endda direkte ulovligt at brænde tøjet. Det gør, at producenterne kan ende med at opbygge enorme lagre af brugt indsamlet arbejdstøj, der ikke kan genanvendes og ikke må brændes.

Ved at bruge af thermo-kemisk genanvendelse er det imidlertid muligt at udtrække molekyler fra arbejdstøjet i stedet for tekstilfibre. De små molekyler kan derefter genbruges som råmateriale, der siden kan indgå i basiskemikalier og nye materialer – både i form af nye tekstilfibre og andre materialer, der i dag typisk produceres fra grundmaterialer af fossil oprindelse. Derfor står forskningsprojektet på Chalmers University of Technology over for et kæmpe gennembrud på området, eftersom den thermo-kemiske genanvendelse gør det muligt for tøjproducenter, herunder også producenter af arbejdstøj, at leve op til det kommende producentansvar.

Blåkläder, der også deltager i forskningsprojektet, fremstiller slidstærkt arbejdstøj på sine egne fabrikker, og da bæredygtighed og lang levetid altid har været omdrejningspunktet for virksomheden, ser René Christiansen, country manager i Blåkläder Denmark, et stort potentiale i at kunne bidrage til øget ansvarlighed i arbejdstøjindustrien ved at inddrage den thermo-kemiske genanvendelses-proces.

  • Blåkläder fremstiller noget af det mest slidstærke arbejdstøj på markedet, men på et eller andet tidspunkt vil selv vores tøj blive slidt op efter langvarig brug. For at sikre en lang levetid er vores arbejdstøj syet af mange forskellige slags tekstiler, hvilket gør det vanskeligt at genbruge vores produkter. Sammen med Chalmers og de andre virksomheder, der også er involveret, ser vi dog et stort potentiale i endelig at nå frem til en teknologisk løsning, der gør det muligt at genbruge komplekse tekstiler. Samtidig muliggør det, at vi kan leve op til det kommende producentansvar i tøjindustrien, siger René Christiansen.

Forskningsprojektet skal bl.a. undersøge, hvordan tekstiler, der består af mange forskellige materialer og fiberblandinger, som ikke kan genbruges ved at anvende eksisterende teknikker, og som ikke kan genanvendes under det kommende producentansvar, alligevel kan nedbrydes gennem thermo-kemisk genanvendelse, forklarer Ann Carlsson, bæredygtighedschef i Blåkläder:

  • Det kommende producentansvar for tekstilaffald er meget fornuftigt, fordi alle tøjproducenter, uanset om vi snakker fashion eller arbejdstøj, naturligvis er nødt til agere ansvarligt. Derfor ser vi forskningsprojektet på Chalmers University of Technology som særdeles vigtigt og banebrydende. Udnyttelsen af thermo-kemiske teknikker til at løse problemet med genanvendelse af de store mængder arbejdstøj, der i dag blot går til spilde ved afbrænding, ser meget lovende ud, siger hun.

Tøjindustrien er i dag en af de mest forurenende industrier, og hvis blot arbejdstøj havde en uendelig levetid og slidstyrke, ville det i langt mindre grad bidrage til en belastning af miljøet. Selv det mest slidstærke arbejdstøj har imidlertid ikke en uendelig levetid, og eftersom det fra 2023 skal indsamles af producenten og genanvendes, er det nødvendigt at nå frem til en teknik, som gør det muligt at efterleve producentansvaret. Netop det kan forskningsprojektet på Chalmers University of Technology være et svar på.

Fakta:

  • Eksisterende metoder til genanvendelse af tekstiler er ikke særlig fleksible og sigter mod snævre produkter med en meget ensartet brug af tekstiler. Chalmers-projektet er imidlertid bredt og kan anvendes på alle former for tekstilaffald.
     
  • Thermo-kemisk genanvendelse er en bæredygtig løsning rettet mod tekstilaffald med mange forskellige slags fibre og brugt tøj af ukendt sammensætning.
     
  • Thermo-teknikken findes allerede, hvorfor projektet rummer et stort potentiale for storskalaanvendelse til at imødekomme behovet i tøjindustrien.
     
  • De genanvendte molekyler kan anvendes i en ny produktion og erstatter materialer, der ellers kommer fra en fossil oprindelse.
     

For yderligere information, kontakt venligst:

René Christiansen, country manager, Blåkläder Workwear Danmark, tlf. 21 77 02 94 / Rene.Christiansen@blaklader.com

Presseservice og billeder: Jacob Lange, Lange PR, tlf. 20 76 30 20 / jacob@langepr.dk

Om Blåkläder

Blåkläder, der blev grundlagt i Sverige i 1959, udvikler, producerer og distribuerer arbejdstøj, handsker og sikkerhedssko til alle faggrupper med høje krav til funktionalitet, kvalitet og design. Virksomheden sælger sine produkter i 20 lande, og det danske hovedkontor ligger i Støvring syd for Aalborg. Blåkläder producerer godt tre millioner stykker arbejdstøj på Sri Lanka og i Myanmar om året og lægger meget stor vægt på bæredygtighed – ikke blot i valget af materialer, men hele vejen rundt i forsyningskæden fra produktion til slutkunde. Med 15 datterselskaber i Europa og USA, agenter i Japan, Schweiz og Island og en årlig omsætning på 150 mio. € (2019) er Blåkläder en af verdens førende producenter og det største brand inden for arbejdstøj i Norden. Læs mere på www.blaklader.com

20.06.2024BLÅKLÄDER WORKWEAR ApS

Sponseret

Blåkläder sigter mod fuld STeP by Oeko-Tex Made In Green-certificering

06.03.2024BLÅKLÄDER WORKWEAR ApS

Sponseret

Korte forsyningskæder er en af nøglerne til øget ansvarlighed

23.01.2024BLÅKLÄDER WORKWEAR ApS

Sponseret

Blåkläder Workwear søger kvindelige danske testpiloter

16.01.2024BLÅKLÄDER WORKWEAR ApS

Sponseret

Blåkläder Workwear når (næsten) 100 procent Better Cotton

20.11.2023BLÅKLÄDER WORKWEAR ApS

Sponseret

Boss Ladies og Blåkläder fortsætter parløb

24.10.2023BLÅKLÄDER WORKWEAR ApS

Sponseret

Utrættelig Boss Lady kæmper for kvinders plads i håndværksfagene