10.06.2022  |  Kommunikation

Handlingsskib har kurs mod Folkemødet

Konkrete handlingsløfter eller planken ud er mottoet for en ny scene på næste uges folkemøde på Bornholm. Her skal der gøres op med ”rituel uenighed”.

På næste uges folkemøde på Bornholm har Handlingsskibet debut – og endda helt centralt i Allinge Inderhavn. Ifølge en pressemeddelelse fra parterne bag skibet, er linjen tydelig: ”På Handlingsskibet snakker vi ikke – her handler vi!”

Fokus for alle deltagere på skibet bliver at omsætte både globale- og lokale bæredygtige udfordringer til konkrete handlinger, der kan implementeres. Og dem der kommer med tom snak, får, omend symbolsk, lov til at gå planken ud! Alle ombord skal nemlig selv komme med et bud på, hvordan de vil gøre en forskel.

Partnerne bag Handlingsskibet

 • Hansen & Ersbøll Agenda – som vil tale greenwashing med Forbrugerombudsmanden og diskutere om SMV’er er blevet en bæredygtighedsprygelknabe.
 • Access2innovation – som vil diskutere hvordan en bæredygtig fremtid i Afrika  kan skabes i Danmark.
 • Aalborg Universitet – som vil ”binde sig til masten og handle på verdens problemer”.
 • AkademikerPension – som vil diskutere corporate activism, atomkraft og står bag en debat med titlen ”Er der penge i kvinder?”
 • Grundfos og DANVA – som sammen vil skabe opmærksomhed om vandsektorens potentiale med energioptimering, samt produktion af biogas og grøn el på renseanlæg.
 • Business Region North - som vil sætte spot på udbygningen af vores elnet, som er vigtigt for ikke bare Nordjylland men hele landet
 • Green Hub Denmark -  som vil vise beslutningstagerne, hvilke muligheder der er i forhold til CO2 fangst, anvendelse og lagring i Nordjylland.
 • Rethinking Economics – som vil diskutere økonomers magt
 • Fokus Folkeoplysning  - som bidrager til debatten om unges mentale helbred
 • Region Nordjylland – som vil tale om overdødelighed i psykiatrien og hvordan Danmarks areal bedst understøtter grøn omstilling
 • Børn og Unges Trivsel - som sætter fokus på hvordan vi i fællesskab kan sikre udsatte unge en bedre overgang til voksenlivet
 • IloveGlobalGoals – som vil sætte fokus på borgerinddragelse og frivillighed
 • Aalborg Kommune – som vil diskutere potentialet i små job med mening
 • Professionshøjskolen UCN - som tager en snak om, hvordan vi sætter fokus på samfundsudfordringer og udviklingen af bæredygtige løsninger i vores uddannelser.
 • Frivilligskibet LOA –som stiller dæk og faciliteter til rådighed for det nordjyske partnerskab der er etableret i forbindelse med Folkemødet

”Jeg har været til nok debatter, hvor man kan regne ud, hvad folk er uenige om, og så opfører de teaterstykket om deres uenighed på en ofte ganske underholdende måde. Det dur bare ikke når det kommer til bæredygtighed. Her er snakken om, hvorvidt noget virker, ikke relevant. Det relevante er, hvad der virker bedst, og hvad vi hver især kan gøre for at bidrage. Det er vores mål med Handlingsskibet, at alle lægger hånden på kogepladen, og at der fra skibet udgår en stribe konkrete handlinger, når Folkemødet er slut” - siger Lotte Hansen fra HE Agenda, som sammen med Jacob Ravn fra Access2innovation har født ideen om et handlingsskib.

Handlingsskibet sejler på tværs af sektor og industri
Pressemeddelelsen fra HE Agenda fremhæver, at ”…for at lykkes med at løse verdens problemer, bliver vi nødt til at tænke i løsninger der er tværgående. Derfor har vi samlet en bred partnerkreds, der både tæller NGO’er, offentlige institutioner, pensionsselskaber, frivillige foreninger og almindelige virksomheder”.

Partnerne har hver især har egne dagsordener, de ønsker at bringe i spil under Folkemødet, men er fælles om ønsket om at gå fra snak til handling. Et overblik over disse kan ses i faktaboksen til højre,

”Skåltalernes tid er forbi. Komplekse samfundsudfordringer kræver handling – og den handling bunder oftest i gode og konstruktive dialoger med andre aktører. Derfor er vi sammen med andre stærke partnere med på Handlingsskibet for at koble dialogen og handlingen sammen,” siger Christine Lunde, som er sekretariatschef i Business Region North Denmark, og indrammer på den måde ånden i partnerskabet.

Debatterne vil spænde fra CO2 fangst og lagring, over greenwashing og hvilken rolle investeringer og pensionskasser spiller i skabelsen af et fremtidssikret samfund for alle, til hvordan vi kan bekæmpe stress og depression blandt unge.

Alle debatter sluttes af med at deltagerne og borgerne afgiver konkrete handlingsløfter til den nødvendige omstilling. Når skibet er vendt tilbage til sin hjemhavn i Nordjylland efter Folkemødet, vil både borgernes og panelisternes ideer blive samlet og efterfølgende udgivet.

Handlingsskibets program med 21 ”engagerede debatter” – som de beskrives i pressemeddelelsen - kan ses her.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere