Nyt netværk skal flytte bæredygtighed og etik ind i kernen
Tiden for CSR og langsigtede strategier er forbi; den etiske og bæredygtige forståelse skal helt ind i kernen af os som ledere og i vores virksomheder. På det grundlag vil et nyt netværk for bæredygtig ledelse få os til se sandheden i øjnene og skabe reel forandring. Chr. Hansen og Ørsted er blandt deltagerne.
Et nyt netværk for ledelse har set dagens lys i Danmark. Sustainable Leadership Network har, som navnet antyder, bæredygtighed som det helt centrale element, og vil fremover arbejde for at gøre begrebet til omdrejningspunkt for alle virksomheders drift.
Læs også: UNGC: Lokale netværk og SMV’er er essentielle for verdensmålene
Initiativtageren til netværket er iværksætteren Sandja Brügmann, der også selv er leder, og som ser et akut behov for at ændre den måde, vi tænker og driver forretning på i dag.
”Vi står overfor nogle komplekse problematikker i verden, og for at vi kan komme i mål med at leve og agere i balance med fundamentet for al liv – jordklodens økosystem – kræver det, at ledere og erhvervsliv tages i brug som det de er, nemlig et af de vigtigste redskaber for at løse udfordringerne”, forklarer hun, og fortsætter:
”Tiden for langsigtede strategier og CSR-tiltag, der ligger i yderkanten af virksomhedens primære formål, er passé. Den etiske og bæredygtige forståelse skal ind i kernen af os som ledere og i vores forretningsmodeller. Vi skal lære at være tilstede i nuet, og turde at se sandhederne, som ofte ikke er særligt tiltalende, i øjnene. Kun dermed kan vi skabe reel positiv forandring”.
Netværket sigter både højt og bredt fra start og har medlemmer på topledelsesniveau fra områder som HR, innovation, business strategy, marketing og sustainability, og fra biotech over energi og retail til fødevareindustrien. Selskaberne er såvel startups som C25-sværvægtere, og fra både ind- og udland.
I netværket kan medlemmerne dele deres erfaringer og få input fra internationale eksperter, ligesom der er fokus på konkret og praktisk anvendelig viden, der kan implementeres i den virkelige verden og skabe resultater og økonomisk vækst.
Uvurderligt med netværk og sparring
Blandt de virksomheder, der er repræsenterede i netværket, er Chr. Hansen og Ørsted, der begge blev hædret for deres indsats på bæredygtighedsområdet ved World Economics Forums topmøde i Davos i går. For dem handler deltagelsen om både personlig og forretningsmæssig udvikling.
”Bæredygtig innovation er en omskiftelig og kompleks størrelse, og en af de vigtigste strategiske søjler under Chr. Hansens fremtidige succes. Det er vigtig for mig personligt og for virksomheden at jeg er på forkant med, hvad der er undervejs inden for bæredygtige forretningsløsninger, og uvurderligt at få udvidet mit netværk af ligesindede ledere i Danmark. Derfor er jeg gået med i Sustainable Leadership Network”, siger CEO for Chr. Hansen, Mauricio Graber.
”Verden står overfor en række vanskelige samfundsmæssige problemstillinger, som virksomhederne skal være med til at løse. Den allervigtigste er at begrænse klimaforandringerne, og det er en af mange gode grunde til, at vi vil skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi. I mit arbejde er det vigtigt at sparre med og tage ved lære af andres erfaringer, for at vi hele tiden kan udvikle vores bæredygtighedsprofil og dermed ruste virksomheden til den rejse. Dette initiativ er nyt i en dansk kontekst. Sign me up!” supplerer Head of Sustainability hos Ørsted, Rasmus Skov.
Netværkets første møde blev afholdt i sidste uge, onsdag d. 16. januar, med Geoff Kendall fra Future Fit Business Benchmark som gæstetaler. Han leverede indsigt i en forskningsbaseret selv-evaluerings proces, der bidrager til at fremtidssikre og skabe forandring internt i organisationen; en metodik, som bl.a. The Body Shop bruger i deres igangværende forandringsproces.
Og starten var god, lyder det.
”Jeg synes det gik rigtig godt. Gode indlæg, en spændende og livlig dialog – det er jo passionerede folk, der er med – og ikke mindst nogle spark til vore selvforståelser, og noget deltagerne kan tage med hjem til deres virksomheder og bruge i hverdagen. Så det var meget tilfredsstillende”, siger Sandja Brügmann.
Læs også: 54 virksomheder skubber på for ambitiøse klimamål
Netværkets næste møde finder sted d. 3. april i København, hvor stifteren af organisationen Holacracy, Brian Robertson, er hovednavn og vil dele ud af sin viden om self-management, re-distribution af magt, virksomhedsstrukturer, implementering af forandringsprocesser osv., alt sammen med bedre og mere effektivt samarbejde for øje.