Nyt studie belyser forunderligt forbrugerparadoks

I et nyt studie fra CBS har man undersøgt britiske forbrugeres reaktioner på en CO2-afgift. Resultaterne er overraskende.

28.11.2024

CSR.dk

Afgifter på CO2 er en varm kartoffel i dansk politik – særligt når afgiften skal falde på forbrugeren. Det er imidlertid vigtigt at vide, hvad effekten er på adfærden.

Ifølge et nyt studie fra CBS viser det sig, at en CO2-afgift på klimabelastende produkter får de mest klimabevidste borgere til at reducere forbruget langsommere relativt til resten af befolkningen.

Hvor resten af befolkningen reagerer på prisstigninger af enhver art på samme måde ved at nedsætte forbruget, udspiller et andet fænomen sig hos den klimabevidste borger konfronteret med en CO2-afgift.

Fænomenet kan karakteriseres som en slags klimaaflad. De klimabevidste boger føler sig altså mindre forpligtigede til at nedsætte forbruget, hvis de følte, de kompenserer for det gennem en CO2-afgift.

”For dem, der allerede har en indre motivation for at reducere deres forbrug, kan det at pålægge en synlig afgift udhule deres indre motivation”, siger Alice Pizzo, postdoc ved CBS og en af forskerne bag studiet, til Berlingske.

Med pisk og slør

Alice Pizzo og de andre forskere bag studiet vil dog gerne understrege, at CO2-afgifter stadig er en god ide. Det handler blot om implementering, så den har samme forbrugsreducerende effekt på alle borgere – herunder de klimabevidste.

Dels peger hun på en usynliggørelse af afgiften som en mulig løsning. Ved ikke eksplicit at afsløre, hvilken andel af prisen CO2-afgiften udgør, vil den indre motivation hos den klimabevidste forbruger nemlig ikke blive udhulet. 

På den måde vil den klimabevidste borger stadig forbruge klimabevidst, og den almene borger reducere forbruget grundet prisstigningen.

Derudover kan man sørge for at CO2-afgiften er tilpas høj. Når den en vis højde vil effekten af prisstigningerne på de klimabevidste borgeres adfærd ifølge Alice Pizzo nemlig overvinde udhulingen af den indre motivation. 

Dermed vil de klimabevidste borgere reducere deres forbrug på lige fod med resten af befolkningen.

- lhs

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.12.2024CSR.dk

Det næste klimamål spøger allerede i kullisen

02.12.2024CSR.dk

Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

02.12.2024ESG Implementation Partner

Sponseret

Kære CFO, kan du både regne og regne den ud?

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

29.11.2024CSR.dk

Slut med flyers og debatindlæg: Klimabevægelsens afsked med den søde aktivisme

29.11.2024ESG Implementation Partner

Sponseret

6 pointer om CFO’ens rolle i ESG

28.11.2024CSR.dk

Nyt studie belyser forunderligt forbrugerparadoks

27.11.2024CSR.dk

Efter tolv år uden fremskridt: Hvordan kommer shipping i mål?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)