Nyt værktøj kan styre risiko for tvangsarbejde
Tvangsarbejde er et globalt fænomen i vækst. Socialministeriets Center Mod Menneskehandel lancerede ved CSR Awards et nyt onlineværktøj som kan hjælpe virksomheder til at forstå og arbejde med emnet.
Hvis man skal tro på det seneste Global Slavery Index, så er der i dag over 35 millioner mennesker som lever under slavelignende forhold. Hovedparten af dem befinder sig i Afrika og Asien, men med stadigt mere internationale forsyningskæder og arbejdsmarkeder rykker risikoen for tvangsarbejde tættere på danske virksomheder og forbrugere
Under CSR Awards i Vejle 7. oktober 2015 fortalte David Camp fra den britiske organisation Stronger Together, at mange virksomheder ikke altid kan se, at det er et fænomen der har med dem at gøre.
"Men det er fordi det foregår i det skjulte, det bliver stadig mere udbredt. Og det er vores erfaring, at man i fællesskab kan gøre noget ved det," sagde han.
Også i Center Mod Menneskehandel i Socialstyrelsen, mærker man at det kan være svært at få hånd om problemet.
"Det er et nyt emne for mange virksomheder og vi laver meget oplysningsarbejde. Vores nye site fokuserer derfor på oplysning og risikostyring," sagde Anders Lisborg fra Socialstyrelsen.
På www.virk.cmm.dk kan man således lære mere om emnet og teste sin virksomhed i forhold til tvangsarbejde. Man kan også se historier om både personer, der har været udsat for tvangsarbejde, og virksomheder der har været ramt af det.
Blandt andet Steen Gede, direktør i Forenede Service. Han kan fortælle, hvor meget det har kostet hans virksomhed at blive associeret med tvangsarbejde. Bare hvis man har brug for at blive overbevist.