29.09.2021  |  Klima, miljø og energi

Nyt videncenter: Træ skal indfri den grønne omstilling

Skal Danmark have et videncenter for anvendelse af træ? Det er en gruppe med faglig ballast inden for træverdenen overbevist om. Gruppen vil skabe et center, hvor kursister, studerende, forskere, ja alle med fokus på træ kan arbejde med en helhedspræget tilgang til anvendelsen af ressourcen.

Rammerne for et nyt center - Forstbotanisk Center Øxenhaverne - er under etablering på et jordstykke i tilknytning til skovene nær Faaborg. En styregruppe med arkitekt Uffe Black Nielsen i spidsen er trukket i arbejdstøjet og har virkeliggjort viden- og læringscenteret for brug af træ i byggeri og møbelproduktion.

”Vi skal som samfund tænke i bæredygtig bosætning, og her er brugen af træ nok den vigtigste faktor i den grønne omstilling. Og for at sikre ægte bæredygtighed i omstillingen, skal der være forståelse for hele trækæden”, siger Uffe Black Nielsen.

Læs også: Regeringen: Danmarks import af soja og palmeolie skal være afskovningsfri

Centeret vil med sin nærhed til de store sydfynske skove og savværker, nyplantede træer af alle arter og håndholdt adgang til materialet træ – fra frø til tømmer, skabe en dybere forståelse for træs egenskaber.

Udover de allerede plantede træer og opsatte pavilloner kommer videncenteret til at bestå af fire bygninger; en ladebygning til eksperimenter, en centerbolig til kurser og overnatning samt en endnu en centerbolig og et væksthus til opformering af træer.

Uffe Black Nielsen har allerede fået tilsagn om 4 fire millioner kroner til opførelsen af centerets ladebygning. Samlet set kommer projektet til at koste omkring 20 millioner kroner.

”Vi skal anvende træ fornuftigt og klogt og kende til træet som materiale hele vejen fra det spirer som frø i skoven, over opskæring, til konstruktionsprincipper og videre til den æstetiske bearbejdning. Endelig skal vi også fra starten af designfasen have tankerne rettet imod, hvorledes vi gen anvender træet, når huset eller møblet en gang er udtjent”, fortæller Uffe Black Nielsen.

Læs også: Nordisk rapport: Det står skidt til med den bæredygtige omstilling

Og det er netop det, videncenteret skal bidrage til, der er målrettet alt fra internationale forskere til erhvervsskoler og gymnasier. Særligt fokus er rettet mod studerende på landets universiteter, og her er opnået kontakt til Københavns universitet og Syddansk universitet, som begge bakker op om projektet.

Styregruppen som står bag Forstbotanisk Center Øxenhaverne, består blandt andre af skovejer Ditlev Berner (Holstenshuus), forstkandidat Ulrik Nielsen, lektor ved Syddansk Universitet Birgir Norddahl og tømrermester Rasmus Bjørn.

Centeret bakkes endvidere op af en række lokale savværker og undervisningsinstitutioner.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere