29.09.2021 | Klima, miljø og energi
Nyt videncenter: Træ skal indfri den grønne omstilling
Skal Danmark have et videncenter for anvendelse af træ? Det er en gruppe med faglig ballast inden for træverdenen overbevist om. Gruppen vil skabe et center, hvor kursister, studerende, forskere, ja alle med fokus på træ kan arbejde med en helhedspræget tilgang til anvendelsen af ressourcen.
Med videncenteret ønsker Uffe Black Nielsen, at interessenter skal få indblik i vigtigheden af træ. Arkivfoto.
Rammerne for et nyt center - Forstbotanisk Center Øxenhaverne - er under etablering på et jordstykke i tilknytning til skovene nær Faaborg. En styregruppe med arkitekt Uffe Black Nielsen i spidsen er trukket i arbejdstøjet og har virkeliggjort viden- og læringscenteret for brug af træ i byggeri og møbelproduktion.
”Vi skal som samfund tænke i bæredygtig bosætning, og her er brugen af træ nok den vigtigste faktor i den grønne omstilling. Og for at sikre ægte bæredygtighed i omstillingen, skal der være forståelse for hele trækæden”, siger Uffe Black Nielsen.
Læs også: Regeringen: Danmarks import af soja og palmeolie skal være afskovningsfri
Centeret vil med sin nærhed til de store sydfynske skove og savværker, nyplantede træer af alle arter og håndholdt adgang til materialet træ – fra frø til tømmer, skabe en dybere forståelse for træs egenskaber.
Udover de allerede plantede træer og opsatte pavilloner kommer videncenteret til at bestå af fire bygninger; en ladebygning til eksperimenter, en centerbolig til kurser og overnatning samt en endnu en centerbolig og et væksthus til opformering af træer.
Uffe Black Nielsen har allerede fået tilsagn om 4 fire millioner kroner til opførelsen af centerets ladebygning. Samlet set kommer projektet til at koste omkring 20 millioner kroner.
”Vi skal anvende træ fornuftigt og klogt og kende til træet som materiale hele vejen fra det spirer som frø i skoven, over opskæring, til konstruktionsprincipper og videre til den æstetiske bearbejdning. Endelig skal vi også fra starten af designfasen have tankerne rettet imod, hvorledes vi gen anvender træet, når huset eller møblet en gang er udtjent”, fortæller Uffe Black Nielsen.
Læs også: Nordisk rapport: Det står skidt til med den bæredygtige omstilling
Og det er netop det, videncenteret skal bidrage til, der er målrettet alt fra internationale forskere til erhvervsskoler og gymnasier. Særligt fokus er rettet mod studerende på landets universiteter, og her er opnået kontakt til Københavns universitet og Syddansk universitet, som begge bakker op om projektet.
Styregruppen som står bag Forstbotanisk Center Øxenhaverne, består blandt andre af skovejer Ditlev Berner (Holstenshuus), forstkandidat Ulrik Nielsen, lektor ved Syddansk Universitet Birgir Norddahl og tømrermester Rasmus Bjørn.
Centeret bakkes endvidere op af en række lokale savværker og undervisningsinstitutioner.
- HCL
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.