Offentlig hestesko til socialøkonomiske virksomheder

Et nyt lovforslag kan give offentlige instanser mulighed for at reservere opgaver til virksomheder med en socialøkonomisk profil, og i særdeleshed dem med beskæftigelsesfremmende formål. Tilhængerne er tilfredse, mens DI er mere tilbageholdende.

29.09.2015

CSR.dk

Socialøkonomiske virksomheder med beskæftigelsestilbud målrettet udsatte grupper på arbejdsmarkedet rundt om i Danmark kan måske se frem til nemmere adgang til at sikre sig lukrative aftaler med den offentlige sektor. Det vil i hvert fald være tilfældet, hvis forslaget til den nye Udbudslov, der bygger på et EU-direktiv, bliver til virkelighed, skriver Altinget.

Læs også: Pressede virksomheder har ikke plads til udsatte ledige

Forslaget, der endnu ikke er blevet fremsat, indeholder således en paragraf, der vil give kommunerne og staten bedre muligheder for at målrette ordrer til virksomheder, der eksempelvis beskæftiger ansatte fra udsatte grupper.

En kommune kan, med den nye paragraf i baghånden, opstille betingelser om, at tilbudsgiverens vigtigste formål skal være at integrere mennesker, som har et handicap eller på anden måde er dårligt stillede. Her er det et krav, at mindst 30 procent af virksomhedens ansatte tilhører denne gruppe.

En det nye lovforslags tilhængere er advokat Knud Foldschack, der har arbejdet med socialøkonomiske virksomheder årevis og netop udgivet en bog om branchen sammen med tidligere medlem af Folketinget for Enhedslisten, Line Barfod. Han tøver ikke med at kalde forslaget et potentielt gennembrud.

”"Det er fantastisk vigtigt. Det er jo i det offentlige, de store ordrer ligger. De socialøkonomiske virksomheder har altid haft vigepligt frem for forkørselsret. Så hvis erhvervslivet skal bidrage til at løse flere opgaver for samfundet, kan det kun ske, hvis lovgivningen følger med",” siger han til altinget.dk.

DI vil have åben konkurrence
Han bliver bakket op af formanden for Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder, den tidligere topchef i Tryg, Stine Bosse.

”"Jeg tror på, at der kan gøres betydelige fremskridt på området igennem de offentlige indkøb. Og jeg kan kun tilskynde kommunerne til at bruge denne lovgivning aktivt",” siger hun.

Den melding er man imidlertid ikke enig hos Dansk Industri. Selvom organisationen støtter det samlede oplæg til en ny udbudslov, herunder de nye muligheder for offentligt tilvalg af socialøkonomiske virksomheder, så er det ikke en mulighed, der bør benyttes, mener man.

"”Vi støtter op om loven, herunder at ordregiverne får mulighed for at reservere kontrakter til socialøkonomiske virksomheder. Men vi mener ikke, det er noget, ordregiverne skal gøre brug af. Vi mener, at ordrerne skal bydes ud i en åben konkurrence, hvor de socialøkonomiske virksomheder kan byde ind på lige fod med andre leverandører", siger chefkonsulent i DI Offentlig Privat, Anders Brøndum, til altinget.dk.

Læs også: Nu er det nemt: Find en registreret socialøkonomisk virksomhed

Det er ikke et krav, at virksomheder, der vil tages i betragtning til eventuelt kommende udbud under den nye paragraf, skal opfylde betingelserne for at blive registreret som socialøkonomisk, men registrerede virksomheder vil få lettere ved at bevise, at de lever op til kravene.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V