Offentlig hestesko til socialøkonomiske virksomheder

Et nyt lovforslag kan give offentlige instanser mulighed for at reservere opgaver til virksomheder med en socialøkonomisk profil, og i særdeleshed dem med beskæftigelsesfremmende formål. Tilhængerne er tilfredse, mens DI er mere tilbageholdende.

29.09.2015

CSR.dk

Socialøkonomiske virksomheder med beskæftigelsestilbud målrettet udsatte grupper på arbejdsmarkedet rundt om i Danmark kan måske se frem til nemmere adgang til at sikre sig lukrative aftaler med den offentlige sektor. Det vil i hvert fald være tilfældet, hvis forslaget til den nye Udbudslov, der bygger på et EU-direktiv, bliver til virkelighed, skriver Altinget.

Læs også: Pressede virksomheder har ikke plads til udsatte ledige

Forslaget, der endnu ikke er blevet fremsat, indeholder således en paragraf, der vil give kommunerne og staten bedre muligheder for at målrette ordrer til virksomheder, der eksempelvis beskæftiger ansatte fra udsatte grupper.

En kommune kan, med den nye paragraf i baghånden, opstille betingelser om, at tilbudsgiverens vigtigste formål skal være at integrere mennesker, som har et handicap eller på anden måde er dårligt stillede. Her er det et krav, at mindst 30 procent af virksomhedens ansatte tilhører denne gruppe.

En det nye lovforslags tilhængere er advokat Knud Foldschack, der har arbejdet med socialøkonomiske virksomheder årevis og netop udgivet en bog om branchen sammen med tidligere medlem af Folketinget for Enhedslisten, Line Barfod. Han tøver ikke med at kalde forslaget et potentielt gennembrud.

”"Det er fantastisk vigtigt. Det er jo i det offentlige, de store ordrer ligger. De socialøkonomiske virksomheder har altid haft vigepligt frem for forkørselsret. Så hvis erhvervslivet skal bidrage til at løse flere opgaver for samfundet, kan det kun ske, hvis lovgivningen følger med",” siger han til altinget.dk.

DI vil have åben konkurrence
Han bliver bakket op af formanden for Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder, den tidligere topchef i Tryg, Stine Bosse.

”"Jeg tror på, at der kan gøres betydelige fremskridt på området igennem de offentlige indkøb. Og jeg kan kun tilskynde kommunerne til at bruge denne lovgivning aktivt",” siger hun.

Den melding er man imidlertid ikke enig hos Dansk Industri. Selvom organisationen støtter det samlede oplæg til en ny udbudslov, herunder de nye muligheder for offentligt tilvalg af socialøkonomiske virksomheder, så er det ikke en mulighed, der bør benyttes, mener man.

"”Vi støtter op om loven, herunder at ordregiverne får mulighed for at reservere kontrakter til socialøkonomiske virksomheder. Men vi mener ikke, det er noget, ordregiverne skal gøre brug af. Vi mener, at ordrerne skal bydes ud i en åben konkurrence, hvor de socialøkonomiske virksomheder kan byde ind på lige fod med andre leverandører", siger chefkonsulent i DI Offentlig Privat, Anders Brøndum, til altinget.dk.

Læs også: Nu er det nemt: Find en registreret socialøkonomisk virksomhed

Det er ikke et krav, at virksomheder, der vil tages i betragtning til eventuelt kommende udbud under den nye paragraf, skal opfylde betingelserne for at blive registreret som socialøkonomisk, men registrerede virksomheder vil få lettere ved at bevise, at de lever op til kravene.

-AK

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams