Problem? Vi har ikke noget problem.
Kvinder i ledelse er et af de tre største ligestillingsproblemer globalt. Mærkeligt nok også i Danmark.
Verden største ligestillingskonference er i disse dage i fuldt sving i Vancouver, Canada. Women Deliver, som konferencen hedder, fokuserer på kvinders vilkår og fremtid i hele verden.
Læs også: Ligestilling – nu på vej i rummet
Det danske islæt i konferencen er til at tage og føle på, for konferencen og forening bags direktør er Katja Iversen, der for nylig fik plads på det amerikansk-globale netværk Apoliticals årlige top 20 over de personer i verden med mest indflydelse på kønsligestillingen globalt. Det skriver alt.dk.
Ifølge Katja Iversen er de tre største globale udfordringer for kønsligestilling: retten til at bestemme over egen krop, arbejdsfordelingen i hjemmet og kvinder i ledelse. Om kvinder i ledelse siger hun:
”Det går fremad i verden, men det går for langsomt, og i Danmark går det tilbage. Det er vigtigt at løse, fordi det perspektiv, man har som pige og kvinde, kommer ikke med, når det er den samme slags, der sidder ved beslutningsbordet. Det er virksomhederne ved at vågne op og indse. Man er nødt til at få mere diversitet i ledelse, ikke kun i forhold til kvinder og mænd, men også i forhold til etnicitet, race og alder. Man ved, at beslutninger bliver bedre, når der er flere perspektiver.” ligestilling
Kigger man direkte ned i den danske virkelighed er der ét problem, som overskygger de øvrige.
”Hvis vi taler om Danmark, så har man et overskyggende problem: At man ikke tror, man har et problem. For når man ikke har noget problem, så behøver man ikke gøre noget ved det,” siger Katja Iversen.
Hun henviser til Boston Consulting Groups rapport fra 2019, Wake up Denmark!. Den kortlægger diversitet i Danmark og viser f.eks, at tre procent af danske mænd synes, at Danmark har et problem med forudindtagede holdninger i forhold til køn.
Women Deliver-konferencen
- 8.500 mennesker deltagere og 100.000 der følger med via dette link.
- På konferencen deltager repræsentanter fra blandt andet FN-organisationer, regeringsledere, ministre og aktivister. Kronprinsesse Mary kommer også og holder en tale.
- Women Deliver debuterede som en global konference i 2007.
- Konferencen blev sidst afholdt i København for fire år siden.
Det stemmer dog ikke overens med, at Danmark er nummer 95 ud af 149 lande i forhold til kvinder i ledelse. En liste Danmark var nummer 53 på i 2006.
”Vi ligger rigtig skidt i forhold til de lande, vi sammenligner os med. Vi slår det bare hen. Vi kunne gøre det meget bedre, og vi BØR gøre det meget bedre. Ligestilling handler jo ikke kun om kvinder. Ligestilling er godt for både kvinder og mænd. Det viser alle studier. Det er ikke et kvindeproblem, det er et samfundsproblem,” siger Katja Iversen.
Hun forklarer yderligere, at mange mænd også vinder ved ligestilling, fordi de etablerede forventninger til mænd skaber nogle dårlige statistikker. Mænd har det dårligste helbred. Det er oftest mænd, der begår selvmord. Der er også mange mænd, der skal leve op til en rolle, som de ikke selv har puttet sig selv i.
Læs også: Løfter skal sætte ligestilling på den politiske dagsorden
”Hvis vi fik mere diversitet og et ligestillet samfund, så kunne vi alle sammen vinde,” siger hun.