Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

Enorme mængder overskudsvarme bliver aldrig genanvendt til boligopvarmning, selv om den kan erstatte fossil varme fra fx kul og gas – og mindske danskernes varmeregning markant.

Foto: Synergi

30.09.2024

CSR.dk

Efter et længerevarende pres fra en række organisationer erklærede en del af regeringen sig ellers tidligere på året klar til at fjerne det prisloft, der er en stor barriere for at udnytte overskudsvarme. Siden er intet dog sket. Og nu truer et nyt prisloft snart. Regeringen må finde arbejdshandskerne frem, mener SYNERGI, Dansk Fjernvarme og Viborg Varme.

Forbrugerne går glip af ”voldsomme besparelser (…) hver måned prisloftet består.” Sådan skriver Viborg Varme i et brev til klimaminister Lars Aagaard. Samlet kan den manglende udnyttelse af overskudsvarme fra bl.a. Apple over en 20-årig periode koste fjernvarmekunderne i Viborg 712 mio. kr. svarende til tre mio. kr. om måneden, vurderer Viborg Varme. Apple har tilbudt Viborgs fjernvarmekunder at levere overskudsvarmen fra virksomhedens datacenter gratis. Men det må Viborg Varme altså takke nej til på grund af et statsligt prisloft på overskudsvarme og i stedet købe og fyre med naturgas.

Et nationalt problem

Sagen i Viborg er langt fra unik. Over hele landet må overskudsvarme-projekter droppes eller står i stampe som følge af prisloftet. Det er helt uforståeligt, at regeringen vælger at fortsætte opvarmningen af de danske bygninger med kul og gas frem for med grøn overskudsvarme. Det mener SYNERGI-formand Bendt Bendtsen.

”I Danmark vil vi gerne mindske CO2-udledningen, vi vil gerne af med russisk gas, vi vil gerne have konkurrencedygtige virksomheder, og vi vil gerne give danskerne lavere energiregninger. Prisloftet på overskudsvarme leverer det stik modsatte. Hver dag regeringen sidder på hænderne, fosser overskudsvarme fra industrien, datacentre, supermarkeder og andre steder ud i atmosfæren i stedet for at blive genanvendt som grøn varme. Snart truer et nyt prisloft, der ikke bare kan bremse kommende, men også eksisterende overskudsvarme-projekter. Det er en rigtig dårlig situation,” siger Bendt Bendtsen.

”Prisloftet sætter en stopper for mange gode projekter, der både kan gøre varmen billigere for kunderne og spare klimaet for udledningen af drivhusgas, samtidig med at man begrænser investeringen i nye grønne energikilder. Prisloftet skal væk. Det er det, vi og hele den grønne sektor fortsat venter på, så vi kan komme videre med den grønne omstilling og i øvrigt indfri de politiske ambitioner om øget brug af overskudsvarme,” siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Morten Abildgaard, direktør i Viborg Varme, er utilfreds med, at prisloftet blokerer for grøn og billig varme til fjernvarmekunderne i Viborg.

”Politikerne har med prisloftet opfundet løsningen på et problem, der ikke eksisterer. I Viborg tjener prisloftet ikke andet formål end at bremse den grønne omstilling og fordyre varmeregningen. Det er bureaukrati af værste skuffe, at vi skal takke nej til gratis grøn overskudsvarme og købe sort naturgas i stedet. Jeg håber, regeringen tænker sig om og afskaffer prisloftet hurtigst muligt,” siger Morten Abildgaard.

Prisloft er problemet 

Tilbage i november 2023 lancerede SYNERGI, Dansk Fjernvarme, Dansk Industri og Intelligent Energi udspillet ”Overskudsvarme: Fra sort spild til grøn ressource” med forslag til, hvordan Danmark i højere grad udnytter den enorme grønne ressource i overskudsvarme. Fx genanvendes kun ca. 13 pct. af den industrielle overskudsvarme i dag i Danmark.

Omdrejningspunktet i udspillet var helt at fjerne prisloftet, der hæmmer genanvendelse og er unødvendig dobbeltregulering, fordi overskudsvarme allerede er underlagt regulering, der sikrer varmekunderne de billigste løsninger.

I januar åbnede regeringen for at fjerne prisloftet – men siden er intet sket. I stedet ventes et nyt prisloft for 2025 snart at blive meldt ud, hvis ikke regeringen tager en anden beslutning inden.

Læs brevet fra Viborg Varme til klimaminister Lars Aagaard her.

Fakta om overskudsvarme

Alene i Danmark spildes hvert år 11,4 terawatt-timer (tWh) svarende til mere end det dobbelte af Danmarks fjernvarmeproduktion fra olie, fossil gas og kul i 2022. I Europa er spildet samlet 2.860 tWh. Det viser en analyse fra Danfoss. Overskudsvarme har dermed potentiale til stort set at dække EU’s samlede behov for varme i boliger og servicesektoren.

I dag leverer overskudsvarme blot 3,5 pct. af fjernvarmen i Danmark. Men overskudsvarme alene fra industrien har potentiale til at give grøn varme til 100.000 husstande. I 2045 kan hele fjernvarmeforbruget ifølge Varmeplan Danmark dækkes af overskudsvarme og geotermi.

- EHS

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J