Rundspørge: Det offentlige fravælger grønne løsninger ved indkøb
Ifølge en rundspørge oplever kun én ud af seks virksomheder, at staten, regionerne og kommunerne vælger det grønne alternativ, når de skal have produkter ned i indkøbskurven. Det er dybt kritisabelt, mener Dansk Industri.
Regeringen vil nedbringe klimaaftrykket på de offentlige indkøb. Men trods ambitionerne i regeringsgrundlaget står det skidt til, hvis man spørger de virksomheder, som det offentlige køber ind hos.
Ifølge en rundspørge, som Dansk Industri (DI) har udarbejdet er det blandt de 78 virksomheder, der leverer til staten, regionerne og kommunerne, kun omkring én ud af seks, der er enige i, at deres offentlige kunder generelt køber grønne varer ind.
Læs også: Dansk Erhverv ønsker uddannelse i offentligt indkøb
Det skriver Politiken.
Og det er dybt kritisabelt i forhold til, at det offentlige årligt køber ind for omtrent 415 milliarder kroner, mener DI.
Hvad er det så det offentlige køber i stedet? Ifølge Jakob Scharff, branchedirektør i DI, er det som regel discountløsningen, medlemsvirksomhederne oplever, bliver prioriteret.
Det kan være alt fra batterier og arbejdstøj til ældreplejen, der skal være nyt og med logo på, hvilket gør, at det senere ikke kan genbruges af en anden kommune.
Michael Mandøe, der er cheføkonom hos Kommunernes Landsforening, KL, kan dog ikke genkende det billede, rundspørgen tegner.
Læs også: Københavns Kommune vil droppe rødt kød i skoler og børnehaver
Han mener, at kommunerne er langt fremme, mens grønne tilbud og forløb på social- og beskæftigelsesområdet er begrænsede.
”Samtidig skal man heller ikke være blind for, at grøn omstilling af indkøb og forbrug tager tid – virksomhederne skal være klar med løsninger, der både er bæredygtige på økonomi og grønne hensyn, og så handler grønt forbrug rigtig meget om adfærd og vaner – det tager tid at ændre,” siger Morten Mandøe til Politiken.
- HCL