Rundspørge: Det offentlige fravælger grønne løsninger ved indkøb

Ifølge en rundspørge oplever kun én ud af seks virksomheder, at staten, regionerne og kommunerne vælger det grønne alternativ, når de skal have produkter ned i indkøbskurven. Det er dybt kritisabelt, mener Dansk Industri.

Ifølge virksomhederne i rundspørgen vælger det offentlige ofte discountløsninger som billigere batterier eller tøj, som ikke kan genbruges af andre kommuner. Foto: 123rf.com..

20.10.2023

CSR.dk

Regeringen vil nedbringe klimaaftrykket på de offentlige indkøb. Men trods ambitionerne i regeringsgrundlaget står det skidt til, hvis man spørger de virksomheder, som det offentlige køber ind hos.

Ifølge en rundspørge, som Dansk Industri (DI) har udarbejdet er det blandt de 78 virksomheder, der leverer til staten, regionerne og kommunerne, kun omkring én ud af seks, der er enige i, at deres offentlige kunder generelt køber grønne varer ind.

Læs også: Dansk Erhverv ønsker uddannelse i offentligt indkøb

Det skriver Politiken.

Og det er dybt kritisabelt i forhold til, at det offentlige årligt køber ind for omtrent 415 milliarder kroner, mener DI.

Hvad er det så det offentlige køber i stedet? Ifølge Jakob Scharff, branchedirektør i DI, er det som regel discountløsningen, medlemsvirksomhederne oplever, bliver prioriteret.

Det kan være alt fra batterier og arbejdstøj til ældreplejen, der skal være nyt og med logo på, hvilket gør, at det senere ikke kan genbruges af en anden kommune.

Michael Mandøe, der er cheføkonom hos Kommunernes Landsforening, KL, kan dog ikke genkende det billede, rundspørgen tegner.

Læs også: Københavns Kommune vil droppe rødt kød i skoler og børnehaver

Han mener, at kommunerne er langt fremme, mens grønne tilbud og forløb på social- og beskæftigelsesområdet er begrænsede.

”Samtidig skal man heller ikke være blind for, at grøn omstilling af indkøb og forbrug tager tid – virksomhederne skal være klar med løsninger, der både er bæredygtige på økonomi og grønne hensyn, og så handler grønt forbrug rigtig meget om adfærd og vaner – det tager tid at ændre,” siger Morten Mandøe til Politiken.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V