Sådan bliver du bedre: Sæt dig et mål & vælg et værktøj

Den officielle fortælling er, at vi er gode til CSR i Danmark. Det er alle nu ikke enige i, især ikke når det handler om SMV’erne. Så hvad nu, hvis man gerne vil være bedre til CSR? Hvordan kan certificering og uddannelse hjælpe og hvilke muligheder findes der? Det kigger vi på i dette fokusområde. Hovedbudskabet må være at mulighederne er til stede, men ingenting kommer af sig selv.

Kaare A. Weng mener, at CSR er at tage aktivt stilling til de problemer, der er i et hvilket som helst samfund på et hvilket som helst tidspunkt.

22.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Når vi på CSR.dk har valgt at fokusere på certificering og uddannelse, så er det i virkeligheden for at få svar på et spørgsmål: Hvordan kan man blive bedre til CSR?

Det handler om kapacitetsudvikling i virksomheder og organisationer inden for et felt, hvor der endnu ikke findes et samlet, dansk uddannelsestilbud. Hvor fælles standarder måske nok findes, men hvor flere forskellige modeller konkurrerer og måske heller ikke er voldsomt udbredte i de danske virksomheder.

Uddannelse har vist sig at være lidt svært at få hånd om. Der findes en række private tilbud, og en del af udbyderne er repræsenteret i vores rådgiverguide på side 30. Vi fortæller i artiklerne på side 24 og 25 om et af de private tilbud og beskriver hvad én virksomhed fik ud af at deltage i deres uddannelsestilbud.

Ansvarlig uddannelse af ledere
En egentlig CSR-uddannelse kan man ikke få ved danske uddannelsesinstitutioner. Er man underskriver på FN’s principper for ”responsible management education”, hvilket både CBS og Aarhus Universitet er, forpligter man sig til at uddanne, forske og indgå i partnerskaber, så studerende inden for ledelse på alle niveauer forstår og er klar til at bidrage til udviklingen af bæredygtig vækst.

Ifølge institutionernes egen rapportering på området er viden om virksomheder og samfundsansvar integreret i en lang række fag og uddannelser, men det er mindre tydeligt, om det indebærer undervisning i de specifikke værktøjer, der er knyttet til CSR.

Hvad er det certificering kan?
En anden vej til kapacitetsopbygning inden for CSR er certificering i forhold til etablerede standarder. Men hvis certificering er svaret, hvad er spørgsmålet så?

Det spurgte vi Kåre Weng om, salg og marketing manager hos DNV GL i Danmark, en af verdens største certificeringsvirksomheder:

”Spørgsmålet er for os at se: Hvordan styrer jeg de risici, der er forbundet med CSR? Det, der er helt særligt ved certificering, er, at man får for det første adgang til best practice i form af en standard. For det andet får, man et værktøj, der angiver nogle måder at arbejde med det på i praksis i form af et le- delsessystem, dvs. en operationalisering. Endelig får man ekstern kontrol og certifikat, så man også udadtil kan bevise, at man gør det, man siger. Der er ikke andre værktøjer, som gør alle tre ting på en gang,” siger Kåre Weng.

Eksempler på certificerbare standarder

  • DS49001 – Dansk Standards omsættelse af ISO 26000-guidelinen (en vejledende CSR-standard) til noget, som kan Certificeres.
  • SA8000 – som fokuserer på medarbejder- og arbejdsforhold på virksomhed og leverandører.
  • B Corp – hvor virksomheder skal dokumentere indsats og impact inden for miljø, mennesker, lokalsamfund og governance.
  • ISO 14001 – en standard for miljøledelse.
  • ISO 50001 – en standard for energiledelse.
  • OHSAS 18001 – en international standard for arbejdsmiljøledelse.

En revolution fra 2015
Kritiske røster har typisk sagt og vil nok stadig sige, at certificeringer er bedre til at bevare end til at udvikle. Det trækker jo noget fra i påstanden om, at certificering er en god måde at udvikle sin kapacitet og kompetencer inden for CSR.

Selvom man må anerkende, at en standard principielt altid er bagudskuende og summen af tidligere erfaringer, så synes Kåre Weng nu alligevel ikke, at det er helt fair at lægge hele ansvaret på standarden:

”Krav til certificering angiver jo bare rammen for virksomhedens arbejde. Man skal jo selv sætte målene. Billedligt talt, så sætter standarden ”underliggeren”, men det er virksomheden, som skal definere overliggeren,” siger han.

Og så er standarder heller ikke helt, hvad de har været. I 2015 kom der ny struktur på de fleste af de meget brugte ISO-standarder:

”De har revolutioneret tankegangen. Det, de nye udgaver grundlæggende siger, er, at du skal forholde dig til, hvilken type virksomhed du er og svare på, hvilke udfordringer der er særlige for din virksomhed. Og så siger de, at man skal inddrage sine interessenter og arbejde med risikoledelse i forhold til det, som er særligt relevant for din virksomhed. Standarderne siger ikke, hvad du skal gøre, men at du skal forholde dig til, hvordan gør du det bedst,” fortæller Kåre Weng.

CSR er at tage aktivt stilling
Kåre Weng tror som repræsentant for et certificeringsorgan, i sagens natur at standarder kan noget og kan gøre virksomheders ledelse og medarbejdere bedre til at håndtere det, de bliver certificeret i – f.eks. CSR.

Beder man ham om at nævne andre måder, virksomheder kunne tage i brug for at øge deres kapacitet inden for CSR, starter han dog et helt andet sted:

”Jeg er ikke CSR-ekspert, men fra det jeg møder i de danske virksomheder, som jo især er SMV’er, så har mange af dem lidt misforstået CSR. De tror, det er noget, som ikke rigtig handler om dem. Den anden misforståelse er, at de krav der er omkring CSR, de er alligevel en del af den danske lovgivning, så hvis bare man overholder loven, så har man levet op til, hvad der måtte være af krav,” siger han.

”Men hvis du spørger mig, så er CSR at tage aktivt stilling til de problemer, der er i et hvilket som helst samfund på et hvilket som helst tidspunkt. Lige nu er det f.eks. klimaudfordringer, og det vil det sikkert være længe endnu. Og jeg kan ikke helt komme i tanke om nogen virksomheder, hvor det ikke kan konkretisere sig ned til noget konkret,” fortsætter han.

Tag en beslutning
Så rejsen mod at blive bedre til CSR starter med at beslutte sig for, at det er relevant for ens virksomhed og at man vil være en del af arbejdet. Herfra er der, ifølge Kåre Weng, kun en vej:

”Man sætter sig nogle mål og vælger et værktøj til at nå dem med. Det er ganske enkelt: Hvis man ikke beslutter sig for at gøre noget bedre, så bliver du ikke bedre.”

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: certificering og uddannelse

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J