26.02.2020 | Klima, miljø og energi
Sådan skaber man et godt netværk
Indhold fra partner Hvad er dette?
Har du lyst til at være en del af et netværk? Det behøver slet ikke være svært, og derfor har vi spurgt syv netværksdeltagere om deres største overraskelser og bedste råd, hvis man vil i gang med netværksidéen.
Har du læst de første to artikler i denne serie, har du måske fået blod på tanden og lyst til selv at blive en del af et netværk. Derfor vælger vi i den sidste artikel at sætte fokus på, hvordan man kommer i gang med sådan et netværk. Det er nemlig meget lettere, end man måske skulle tro. Og står det til deltagerne i CSR-netværket, vi har sat fokus på, kan det kun gå for langsomt med at komme i gang.
”Det kunne være fantastisk, hvis der var flere, der gjorde det samme. Det kan nogle gange være svært at vide, hvor man skal gå hen for at få mere viden om noget, der er i så rivende udvikling. Her det en stor fordel både at have nogen at sparre med og benchmarke sig op imod,” siger Allan Sarup, Head of Product Development and Production hos Wood Wood, og fortsætter:
”Det er fedt, at vi holder fast. Det betyder, at alle får noget ud af at deltage, og det fungerer vildt godt, at vi kan hjælpe hinanden og blive inspireret af de andres arbejde.”
Og spørger man Kamma Bischoff-Jensen, Sourcer & CSR Responsible hos Baum und Pferdgarten, er det ikke bare inden for CSR og bæredygtighed, der er potentiale i netværkstanken.
”Man kan sagtens lave netværk i alle mulige afskygninger. På den måde kan vi hjælpe hinanden internt i branchen, som man jo gør i alle mulige andre brancher. Jeg kunne ikke have forestillet mig at gøre det for 10 år siden, og jeg havde da også forbehold, inden vi kom i gang. Men det har overrasket mig, hvor let det er både at få folk til at dele viden og deltage,” siger hun og fortsætter:
”Man skal bare gå i gang med at samle nogle folk og komme i gang. Jeg håber vores netværk kan inspirere andre til at gøre det samme. Det skaber et større samarbejde på tværs af branchen, og ved at gå sammen kan flytte udviklingen mere end, hvad den enkelte virksomhed kan.”
Lauren Bartley, Head of Sustainability & CSR i Ganni, anbefaler, at man foretager en smule research, før man går i gang:
”Kontrollér, at der ikke allerede er et netværk derude. Branchen har behov for samarbejde, men der er ingen grund til at adskillige sammenslutninger eller netværk har de samme diskussioner. Hvis det viser sig, at der findes et eksisterende netværk, så spørg, om du må være med. Den her type netværk er meget imødekommende og ikke konkurrenceprægede.”
Vores casenetværk er dog lukket for nye medlemmer. Ikke fordi deltagerne ønsker at ekskludere andre interesserede, men fordi den nuværende størrelse giver mulighed for både fortrolighed og taletid til alle. Derfor lyder anbefalingen fra alle netværkets medlemmer da også, at man ikke gør netværksgruppen for stor.
Det gode netværk
Baseret på vores snakke med CSR-netværket, har vi udarbejdet en tjekliste til et godt netværk:
- Undersøg, om der allerede findes netværk inden for dit interessefelt.
- Kontakt dem, hvis der gør.
- Er det ikke tilfældet, bør du bruge dine egne kontakter og deres kontakter. Snak med folk, du tror kunne være interesseret – eller som du har interesse i at være i netværk med.
- Vær opmærksom på, hvor jeres virksomheder adskiller sig fra og ligner hinanden.
- Vær gode til at føre kalender. Aftal næste netværksmøde ved hvert mødes afslutning, eller fastlæg en fast dag og et interval.
- Skab en kultur, hvor alle prioriterer at deltage.
- Fastlæg retningslinjer, og respektér, at det kan tage lidt tid, før I har fundet hinanden.
- Vær åben og indstillet på at dele. Det smitter.
- Udnyt forskellene blandt netværksdeltagerne.
- Fasthold et antal deltagere, der gør det muligt for alle at komme til orde.
- Brug hinanden mellem møderne.
Du skal selv tage initiativ – men det behøver ikke være svært
Mette Tvilling, der er Head of CSR & Product Development hos by Malene Birger, er blevet positivt overrasket over den fortrolighed og det engagement, netværket lægger for dagen. Hun har indtil videre deltaget i fem netværksmøder og hun er ikke i tvivl om, at det skaber værdi.
”Der er en fælles lyst til at flytte noget i den her gruppe. Den åbenhed og ærlighed, der er i gruppen, er super fed, og på sin vis kan man kaldet det en game changer. Vi, der er lidt ældre, er opdraget i en lidt mere konservativ, lukket kultur, mens de yngre tænker mere gruppeorienteret i opgaveløsningen. Grundlæggende er de bare klar til at hjælpe, hvis man rækker hånden ud, og det smitter positivt af.”
Hendes bedste råd er selv at tage initiativ:
”Tag fat i nogen, som du tror kunne være interesseret i at samarbejde. Kan man få samlet en tre-fire mennesker, så vokser netværket hurtigt, fordi alle kender nogen, som vil være med, når de hører om det. Hvis man ikke selv tager ansvar, sker der ingenting. Der kommer ingen andre og gør det for dig.”
Det kan måske lyde vanskeligt at koordinere møder, finde de rette personer og få talt om de rigtige emner. I dette netværk er der dog bred enighed om, at det ikke er tilfældet.
”Det behøver ikke være så svært. Ofte giver det rigtig god mening at udnytte sit eksisterende netværk til at skabe et etableret netværk,” siger Anna Simone Toft Larsen, CSR Responsible i NN07, som fortsætter:
”Bare kontakt folk, snak med folk. Det er helt lavpraktisk, og det behøver ikke være mere omstændeligt end at skrive en mail eller at ringe. Det kan jo også være i forbindelse med arrangementer, hvor der er ligesindede til stede. Så har I allerede et udgangspunkt for at tale videre.”
Den oprindelige initiativtager Mette Lind Jensen, som er CSR & Sustainability Manager hos Samsøe & Samsøe, er helt enig i, at det i bund og grund bare handler om at finde ligesindede og spørge, om de vil være med. Også hun anbefaler at bruge sit eksisterende netværk til at finde andre med samme målgruppe og CSR-strategi. Så går det forbavsende let, og det kan udvikle sig over tid:
”Jeg troede slet ikke, at det skulle blive til det her i starten. Det er kun positivt, og vi (i Samsøe & Samsøe, red.) kunne slet ikke have implementeret så mange ting uden netværket. Jeg er overrasket over, hvor langt vi er kommet, og hvor meget vi har nået. Derfor vil jeg helt klart anbefale andre at gøre det samme,” siger Mette Lind Jensen.
Opfordringen er altså soleklar: Kom i gang. Er du stadig i tvivl om, hvorvidt et netværk er en god idé, kan du bare spørge Gry Thielst Eriksen, Production & Sourcing Manager hos Won Hundred.
” Vi hjælper hinanden, fordi vi tror på, at det kan være med til at skabe en fremtid med fokus på handling, bæredygtighed og anstændighed. Det handler ikke om, at alle skal gøre alt perfekt. Men vi skal gøre noget, der faktisk flytter noget i den virkelige verden. Det her netværk hjælper mig både til at tro på og bevise, at det virker,” afslutter hun.
Denne artikel er en del af temaet I fokus: samarbejder - vejen til større impact
Klima, miljø og energi

Brancheorganisation vil have danske mode- og tekstilvirksomheder med i nyt cirkulært initiativ
Et frivilligt sektorsamarbejde skal sætte yderligere skub i den cirkulære omstilling af den danske mode- og tekstilbranche til fordel for både klima og miljø. Nu opfordrer branchens største organisation de danske virksomheder til at tilslutte sig.
Indhold fra partner
Kommunikation

DM&T kæmper også mod tøjspild men opfordrer samtidig til mere transparens og reelt samarbejde
Forbrugerrådet TÆNK har netop lanceret sin store kampagne mod tøjspild. DM&T støtter den overordnede sag, men opfordrer til større transparens og øget samarbejde,hvis ambitionen om en bæredygtig omstilling med mindre tøjspild for alvor skal materialiseres
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

Nyt redskab hjælper mode- og tekstilbranchen med at styrke menneskerettigheder internationalt
Brancheorganisationen Dansk Mode & Textil lancerer redskabet ’Getting it Right’. Det skal hjælpe de danske mode- og tekstilvirksomheder med at udøve due diligence i henhold til de internationale retningslinjer, og bliver dermed et vigtigt element i branchens ansvarlige virksomhedsadfærd med særligt fokus på menneskerettigheder.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Covid-19 har rusket op i branchens strategiske selvforståelse
Covid-19 har ikke kun været negativ for de danske mode- og tekstilvirksomheder. Den har nemlig givet et kærkomment frirum til at stoppe op og reflektere. Det har givet anledning til nogle interessante overvejelser om værdier og strategiske beslutninger, som en professor og forsker ved Aalborg Universitet folder ud i et igangværende studie. DM&T giver dig her de foreløbige konklusioner.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Modebrands går efter FSC-certificering
Flere brands i branchen er gået på jagt efter FSC-certificeringer til værdikæden. Men hvorfor? Vi spørger to brands, der er lykkedes med det, samt FSC selv
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Coronakrisen kan blive katalysator for modebranchens bæredygtige omstilling
DM&T’s to bæredygtighedseksperter sætter i denne kronik fokus på de strategiske muligheder, coronakrisen medfører for modebranchen. Der er nemlig basis for at bruge krisen til at accelerere den bæredygtige omstilling, men det kræver samarbejde...
Indhold fra partner