Skiftet fra -18 til -15 grader i den kolde forsyningskæde vinder opbakning
Momentum vokser for at reducere CO2-udledning i frostfødevarekæden ved at øge den krævede temperatur. ’Move to -15°C’-koalitionen har tredoblet sin størrelse på ét år.
Move to -15°C er et bæredygtighedsinitiativ dedikeret til at reducere CO2-udledning i forsyningskæden for frosne fødevarer ved at skære tre grader af standarden på -18°C i transportkæden.
En temperaturændring fra -18°C til -15°C kræver omfattende samarbejde mellem industri og forskning. Derfor har Move to -15°C gennem det seneste år sikret sig støtte fra vigtige brancheorganisationer som British Frozen Food Federation, Cold Chain Federation og det hollandske universitet Wageningen University.
De har desuden budt en række højtprofilerede virksomheder velkommen til deres medlemsbase. Blandt de seneste nye medlemmer er det britiske supermarked Iceland, som driver over 900 butikker, Emirates, verdens største internationale flyselskab, og Emergent Cold LatAm, en hurtigt voksende aktør inden for kølelager i Latinamerika.
Samlet er koalitionens medlemsbase er vokset fra 11 til over 30 virksomheder siden dens lancering ved COP28.
Thomas Eskesen, formand for Move to -15°C-koalitionen, siger:
"Hurtig og ambitiøs klimaindsats på tværs af komplekse og sammenvævede forsyningskæder for frosne fødevarer – fra produktion til detailhandel – kan kun opnås gennem tværsektorielt samarbejde. Derfor er vi begejstrede for at byde disse nye medlemmer velkommen i koalitionen. Vi opfordrer flere organisationer til at tilslutte sig og udforske de positive effekter af at bevæge sig mod -15°C, som kan skabe et fremtidssikret fødevaresystem og en verden med lavere kulstofudledning”.
Stærke kræfter med stort potentiale
Koalitionen er ledet af logistikvirksomheden DP World, som forud for COP28 bestilte en undersøgelse for at vurdere gennemførligheden af temperaturændringen. Den viste, at en temperaturændring på tre grader kan reducere drivhusgasemissioner, sænke forsyningskædeomkostninger og sikre fødevareforsyningen til en voksende verdensbefolkning – uden at gå på kompromis med fødevaresikkerhed eller kvalitet.
Koalitionens medlemmer opdaterer hinanden om aktiviteter, deler viden og koordinerer næste skridt. Temperatursætpunktet for frosne fødevarer på -18°C er fastsat som standard for et århundrede siden, men med begrænset evidens. Siden da er logistikteknologien blevet væsentligt forbedret
Blandt eksisterende medlemmer i den globale koalition er Nomad Foods, Europas største producent af frosne fødevarer; Morrisons, en førende britisk detailkæde; Maersk, en global logistikleder; Lineage, en stor aktør inden for kølelager; Kuehne + Nagel, en international transportvirksomhed; og AJC International, en vigtig spiller inden for global fødevaredistribution..
Kilde: Move to -15°C
/ PiB