07.05.2018 | Klima, miljø og energi
Storbryggeri rykker med megaordre på nulemissionslastbiler
Amerikanske Anheuser-Busch har bestilt op mod 800 brint-elektriske lastbiler fra Nikola Motor Company. Lastbilerne er udledningsfri, har en rækkevidde på mellem 800 og 1.900 km og kan tankes op på 20 minutter.
Anheuser-Busch har bestilt op mod 800 emissionsfri brintelektriske lastbiler fra Nikola. Illustration: NCM
Et af USA’s største bryggerier, St. Louis-baserede Anheuser-Busch, hvis mest kendte produkt nok er den klassiske Budweiser, har sat sig for at opdatere hele sin flåde af langdistancekøretøjer, og det skal ske med miljøet for øje.
Læs også: Stena snart klar med 50 tons ellastbiler i Norge
Selskabet har således indgået en aftale med Nikola Motor Company (NMC) omkring en bestilling på op mod 800 brint-elektriske lastbiler, hvoraf de første skal leveres i 2020. Den elektriske fremdrift gør lastbilerne 100 procent udledningsfri, og kombinationen med brændselsceller sørger for en rækkevidde på mellem 500 og 1.200 miles (800-1.900 km), og at vognene kan tankes op på 20 minutter.
Partnerskabet med NMC vil bidrage til opnåelsen af Anheuser-Buschs nyligt lancerede bæredygtighedsmål for 2025, der bl.a. indebærer at man vil reducere CO2-udledningen fra sin værdikæde med 25 procent. Her vil de 800 ellastbiler sænke udslippet fra logistikken med 18 procent, svarende til 13.000 personbiler om året.
Brint på vej frem
”Transportindustrien er klar til innovative løsninger og Nikola viser vejen med brint-elektriske nuludledningsegenskaber. Vi er meget spændte på de muligheder, vores partnerskab med dem kan tilbyde”, siger CEO for Anheuser-Busch, Michel Doukeris.
”Anheuser-Busch har en lang historie som investor i progressiv, bæredygtig teknologi, og vi er glade for partnerskabet, der vil skabe verdens største brintnetværk i USA. I 2028 forventer vi at have over 700 brintstationer i USA og Canada, og med bestillinger for næsten ni mia. dollars (ca. 55 mia. kr., red.), så bygger vi til ordrer og ikke bare i spekulation, så vi er meget spændte på fremtiden”, supplerer CEO for NMC, Trevor Milton.
Læs også: Eksperter: Biogas kan bane vejen for grøn transport
I slutningen af 2017 meddelte Anheuser-Busch, der er en del af verdens største bryggerikoncern, AB InBev, at man har bestilt 40 Tesla Semi, ligesom man har annonceret en overgang til vedvarende energi i produktionen til hjemmemarkedet.
-AK
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.