04.03.2020 | Klima, miljø og energi
Svaneke Bryghus bliver CO2-neutralt i 2020
Allerede ved udgangen af 2020 kan Svaneke Bryghus kalde sig CO2-neutrale. Dermed bliver de Danmarks første CO2-neutrale bryggeri – og kan hjælpe Bornholm godt på vej mod målet om at være CO2-fri i 2035.
Svaneke Bryghus håber på at kunne inspirere de resterende bryggerier i branchen til at blive CO2-neutrale. Foto: Svaneke Bryghus.
Ved udgangen af 2020 tager Svaneke Bryghus titlen som Danmarks første CO2-neutrale bryggeri, meddeler virksomheden i dag.
Læs også: Bornholms virksomheder skal gøres bæredygtige
I 2007 opførte Svaneke Bryghus sit eget bryggeri, hvor miljøvenlige løsninger fik høj prioritet, og siden da har bryggeriet arbejdet på at finde bæredygtige alternativer til energi og emballage og ventet på at kunne installere et genvindingsanlæg til kulsyre.
I slutningen af indeværende år vil alt være på plads, og Svaneke Bryghus forventes dermed at blive den første på listen over CO2-neutrale bryggerier i Danmark.
“I mange år har Svaneke Bryghus været med til at præge det danske specialølmarked. Vi var blandt de første mikrobryggerier i 2000, vi var blandt de første bryggerier til at blive 100 procent økologiske, og nu håber vi på at kunne inspirere de resterende bryggerier i branchen, når vi eliminerer vores CO2-udslip”, fortæller medejer og bestyrelsesformand Daniel Barslund.
I 2018 tog bryggeriet det første skridt ved at blive 100 procent økologisk, i 2019 andet skridt ved at introducere dåser med markant lavere miljøbelastning end engangsflasker – og nu i 2020 skifter de til biogas frem for naturgas.
Bryggeriet drives allerede med vedvarende energi, hvoraf 50 procent kommer fra egne solceller, og de resterende 50 procent købes som grøn, certificeret vind- og solenergi.
Det betyder, at bryggeriet ikke udskiller CO2 fra hverken varmeenergi eller elektricitet fra 2020.
Senest har Svaneke Bryghus indgået en aftale om at lave et genvindingsanlæg til kulsyre på sit bryggeri, der forventes taget i brug til oktober.
Bornholmsk frontløber
Derefter vil bryggeriet være i stand til at genanvende sin egen overskydende kulsyre samt sælge det overskydende til egne kunder med fadølsudskænkning på både Bornholm og i Storkøbenhavn.
“Man tilsætter kulsyre, når øllet tappes. Men samtidig dannes der kulsyre, når øllet gærer. Med den kapacitet, vi har i øjeblikket, producerer vi cirka 72 tons kulsyre om året, der bliver sluppet ud i luften – og vi køber 35 tons, som bruges når øllet tappes. Det er jo fjollet”, udtaler brygmester hos Svaneke Bryghus, Jan Paul.
Når det nye genindvindingsanlæg er taget fuldt i brug, kan Svaneke Bryghus kalde sig CO2-neutrale.
Bryggeriet går således også forrest på Bornholm, som har sat det ambitiøse mål, at hele øen skal være CO2-neutral i 2035.
Hos Bryggeriforeningen håber direktør Niels Hald, at flere danske bryggerier vil følge Svaneke Bryghus’ gode eksempel og initiativer:
“Forbrugerne har en naturlig forventning om, at virksomhederne indretter deres produktion med størst mulig ansvarlighed over for omgivelserne. De danske bryggerier og tapperier har i årevis arbejdet med at reducere deres energi- og vandforbrug, og de har allerede en meget cirkulær forretningsmodel, hvor stort set intet materiale går til spilde ved produktionen. Men vi skal videre, og Svaneke Bryghus’ CO2-neutralitet er et meget flot eksempel på de initiativer, vi ser på danske bryggerier for tiden”, siger Niels Hald.
Læs også: Carlsbergs CEO er overrasket over, hvor hurtigt det går med at udfase kul
“Det er de danske bryggeriers ambition at blive 100 procent CO2-neutrale i 2030. For nogle bryggerier vil det være mere vanskeligt at omstille sig end for andre. Derfor er det meget glædeligt, at Svaneke Bryghus viser vejen allerede her i 2020”, tilføjer han.
- SMF
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Samfund

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.