04.03.2020  |  Klima, miljø og energi

Svaneke Bryghus bliver CO2-neutralt i 2020

Allerede ved udgangen af 2020 kan Svaneke Bryghus kalde sig CO2-neutrale. Dermed bliver de Danmarks første CO2-neutrale bryggeri – og kan hjælpe Bornholm godt på vej mod målet om at være CO2-fri i 2035.

Ved udgangen af 2020 tager Svaneke Bryghus titlen som Danmarks første CO2-neutrale bryggeri, meddeler virksomheden i dag.

Læs også: Bornholms virksomheder skal gøres bæredygtige

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

I 2007 opførte Svaneke Bryghus sit eget bryggeri, hvor miljøvenlige løsninger fik høj prioritet, og siden da har bryggeriet arbejdet på at finde bæredygtige alternativer til energi og emballage og ventet på at kunne installere et genvindingsanlæg til kulsyre.

I slutningen af indeværende år vil alt være på plads, og Svaneke Bryghus forventes dermed at blive den første på listen over CO2-neutrale bryggerier i Danmark.

“I mange år har Svaneke Bryghus været med til at præge det danske specialølmarked. Vi var blandt de første mikrobryggerier i 2000, vi var blandt de første bryggerier til at blive 100 procent økologiske, og nu håber vi på at kunne inspirere de resterende bryggerier i branchen, når vi eliminerer vores CO2-udslip”, fortæller medejer og bestyrelsesformand Daniel Barslund.

I 2018 tog bryggeriet det første skridt ved at blive 100 procent økologisk, i 2019 andet skridt ved at introducere dåser med markant lavere miljøbelastning end engangsflasker – og nu i 2020 skifter de til biogas frem for naturgas.

Bryggeriet drives allerede med vedvarende energi, hvoraf 50 procent kommer fra egne solceller, og de resterende 50 procent købes som grøn, certificeret vind- og solenergi.

Det betyder, at bryggeriet ikke udskiller CO2 fra hverken varmeenergi eller elektricitet fra 2020.

Senest har Svaneke Bryghus indgået en aftale om at lave et genvindingsanlæg til kulsyre på sit bryggeri, der forventes taget i brug til oktober.

Bornholmsk frontløber
Derefter vil bryggeriet være i stand til at genanvende sin egen overskydende kulsyre samt sælge det overskydende til egne kunder med fadølsudskænkning på både Bornholm og i Storkøbenhavn.

“Man tilsætter kulsyre, når øllet tappes. Men samtidig dannes der kulsyre, når øllet gærer. Med den kapacitet, vi har i øjeblikket, producerer vi cirka 72 tons kulsyre om året, der bliver sluppet ud i luften – og vi køber 35 tons, som bruges når øllet tappes. Det er jo fjollet”, udtaler brygmester hos Svaneke Bryghus, Jan Paul.

Når det nye genindvindingsanlæg er taget fuldt i brug, kan Svaneke Bryghus kalde sig CO2-neutrale.

Bryggeriet går således også forrest på Bornholm, som har sat det ambitiøse mål, at hele øen skal være CO2-neutral i 2035.

Hos Bryggeriforeningen håber direktør Niels Hald, at flere danske bryggerier vil følge Svaneke Bryghus’ gode eksempel og initiativer:

“Forbrugerne har en naturlig forventning om, at virksomhederne indretter deres produktion med størst mulig ansvarlighed over for omgivelserne. De danske bryggerier og tapperier har i årevis arbejdet med at reducere deres energi- og vandforbrug, og de har allerede en meget cirkulær forretningsmodel, hvor stort set intet materiale går til spilde ved produktionen. Men vi skal videre, og Svaneke Bryghus’ CO2-neutralitet er et meget flot eksempel på de initiativer, vi ser på danske bryggerier for tiden”, siger Niels Hald.

Læs også: Carlsbergs CEO er overrasket over, hvor hurtigt det går med at udfase kul

“Det er de danske bryggeriers ambition at blive 100 procent CO2-neutrale i 2030. For nogle bryggerier vil det være mere vanskeligt at omstille sig end for andre. Derfor er det meget glædeligt, at Svaneke Bryghus viser vejen allerede her i 2020”, tilføjer han.

- SMF

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere