16.11.2015  |  Supply chain

Svensk rapport: bæredygtige offentlige indkøb skal være lov

En rapport fra en stribe svenske interesseorganisationer anbefaler landets lovgivere at tænke bæredygtighed ind i lovgivningen om offentlige indkøb, når denne alligevel skal opdateres.

Når den offentlige sektor i Sverige køber ind, så er der i dag ikke nogen regler, der begrænser eller styrer disse indkøb i en bæredygtig retning, men det bør der ændres på, mener en ny rapport. Den svenske indløbslov skal nemlig revideres for at implementere en række nye krav fra EU, og i den forbindelse bør bæredygtighed skrives ind som et krav, skriver Fairtrade Sverige i en pressemeddelelse.

Læs også: Grønne indkøb starter i ledelsen

Rapporten ”Hållbar offentlig upphandling – från retorik till praktik” er udgivet af netop Fairtrade Sverige samt KRAV, Miljömärkning Sverige, MSC, Naturskyddsföreningen, New Wave Group, TCO Development og 2050 Consulting. Den viser ifølge organisationerne ’store huller’ i indkøbslovgivningen, der bør lukkes, og også, at der bør skabes bedre muligheder for, at de indkøbere, der vil, nemmere kan advokere for bæredygtige indkøb.

”"Hvert år køber kommuner og regioner ind for over 600 mia. kroner (ca. 480 mia. dkr., red.). Den sum kan have stor indflydelse i forhold til at bekæmpe fattigdom og klimapåvirkninger rundt omkring i verden, men dagens lovgivning tillader, at man kan være fuldstændig ligeglad med de aspekter. Vi håber, at civilminister Ardalan Shekarabi vil tage initiativ til nye regler, som vil gøre bæredygtige indkøb til hverdag",” siger generalsekretær i Fairtrade Sverige, Magdalena Streijffert.

Det nye EU-direktiv, der skal implementeres i den svenske lovgivning giver ifølge Fairtrade Sverige gode muligheder for at anvende tredjepartscertificeringer i det offentlige indkøb. Det vil gøre det betydeligt lettere for indkøberne – ikke mindst dem, der ikke har ressourcer til nøje at granske alt, der bliver købt – at vælge de rigtige produkter.

Læs også: Miljømærker hjælper virksomheders grønne indkøb

”"Vi håber, at vores rapport kan animere både lovgivere og indkøbere til øgede indsatser. Vi har store forventninger til de nye Indkøbsmyndigheder",” siger adm. direktør for Miljömärkning Sverige, Ragnar Unge.

84 procent af svenskerne mener ifølge Fairtrade Sverige, at det er vigtigt at stille etiske krav til offentlige indkøb.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere