Synergi: Udvid Erhvervspuljen og giv virksomhederne den nødvendige hjælp til grøn omstilling
I dag kan virksomheder ikke søge den hjælp gennem Erhvervspuljen. Men det bør de kunne, mener Synergi og en række aktører og foreslår, at Erhvervspuljen fremadrettet også inkluderer rådgivning, der kan hjælpe erhvervslivet med den nødvendige grønne omstilling.
Erhvervslivet er en afgørende brik i den grønne omstilling, men danske virksomheder efterspørger mere viden om implementeringen af grønne, energieffektive tiltag. Energistyrelsens Grøn Industrianalyse konkluderer, at virksomhederne oplever manglende teknologisk viden som et stort bump på vejen mod et lavere energiforbrug.
Ifølge virksomhederne er mere rådgivning en del af løsningen.
Men Erhvervspuljen, der har været omdrejningspunktet i de seneste to regeringers ambitioner for den grønne omstilling af erhvervslivet, tilbyder imidlertid ikke tilskud til rådgivning, der ikke er bundet op på en konkret investering.
Læs også: Synergi lancerer ny kampagne: Energieffektivitet gør Danmark grønnere hurtigere
Synergi og en række organisationer opfordrer derfor til, at forligskredsen bag energiaftalen på Christiansborg udvider puljen med et rådgivende ben.
”Virksomheder vil gerne bidrage. Men ofte støder de hovedet mod muren, fordi de mangler viden om, hvordan opgaven bedst gribes an. Derfor er det helt oplagt at give Erhvervspuljen et ekstra ben at stå på i form af tilskudsmuligheder til uafhængig rådgivning om energieffektive projekter. Vores forslag kan endda realiseres uden at overtræde puljens eksisterende økonomiske ramme,” siger Synergis direktør Katrine Bjerre.
Politisk initiativ
Ifølge en endnu ikke offentliggjort undersøgelse, som Viegand Maagøe har foretaget for Synergi og Dansk Erhverv, kan erhvervet skære op til en femtedel af energiforbruget og dermed spare 1 million ton CO2 om året fra 2030.
Tiltagene har dog ikke kun en positiv effekt på klimaet.
Den samlede investering har en tilbagebetalingstid på mindre end ti år og kan skære 3 milliarder kroner af erhvervslivets energiregning i 2030.
Læs også: Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
Synergis direktør håber derfor, at partier i Folketinget tager forslaget til sig og stiller de nødvendige værktøjer til rådighed for virksomhederne.
”Det er en kæmpe opgave at gøre danske virksomheder klimaneutrale. Hvis det skal lykkes – og det skal det – er der brug for, at beslutningstagerne stiller de nødvendige rammer til rådighed for erhvervslivet. Med vores forslag kaster vi bolden ind på Christiansborg. Forhåbentlig er forligskredsen bag energiaftalen klar til at gribe den, så vi kan få sat mere skub i den grønne omstilling af virksomhederne og styrke konkurrenceevnen,” siger Katrine Bjerre.
Bag forslaget om at udvide Erhvervspuljen står SMVdanmark, Landdistrikternes Fællesråd, Rådet for Grøn Omstilling, Tekniq Arbejdsgiverne, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Ida, Concito og Synergi.
- HCL