Tøjarbejdere i Bangladesh fængslet efter lønaktion

En stordemonstration i december blandt arbejdere i Bangladeshs enorme tøjindustri førte til massefyringer, trusler om sagsanlæg og fængslinger af fagforeningsledere og advokater. Over en måned senere sidder de der stadig. H&M og andre brands er på sagen.

Der er uro i tekstilindustrien i Bangladesh efter at strejker og demonstrationer har ført til fængslinger og massefyringer..

07.02.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

En tredobling af lønnen. Det var det kontante krav, da titusindvis af ansatte på tøjfabrikker i Dhaka-forstaden Ashulia i Bangladesh gik på gaden i slutningen af december – midt i den travle produktionstid op mod jul – for med ikkevoldelige midler at vise deres utilfredshed med den betaling de fik (og stadig får).

Læs også: Branddøre i Bangladesh – H&M kæmper, NGO’er kritiserer

Den nuværende gennemsnitsmånedsløn for en tekstilarbejder i Bangladesh ligger på 5.300 taka (godt 460 kr.), hvilket langt fra er nok til at sikre en familie ordentlig mad, klare huslejen og andre basale fornødenheder, skriver International Labor Rights Forum. Derfor krævede arbejderne i demonstrationen lønnen hævet til 15-16.000 taka (op mod knap 1.400 kr.). Det er stadig kun ca. halvdelen af de knap 30.000 taka, organisationen Asia Floor Wage har beregnet til at være en minimumsleveløn for én person.

Som svar stod hundredevis af arbejdere og adskillige græsrodsorganisationer over for en stribe repressalier. Omkring 2000 arbejdere blev fyret, fabriksejere beskyldte ansatte for at vandalisere, plyndre og true andre medarbejdere og overfalde forskellige ledere. Endelig blev mindst 24 fagforeningsledere og arbejdstagerrettighedsadvokater samt to arbejdere, der for de flestes vedkommende ikke havde noget med protesterne at gøre, tilbageholdt eller arresteret. Så vidt vides er de alle stadig fængslet uden mulighed for kaution.

Tidslinje

  • Medio december 2016: Demonstrationer og arbejdsnedlæggelse på 59 fabrikker i Ashulia, arbejderne kræver bedre løn
  • 21. december: Første fængslinger af fagforeningsfolk, advokater og lign.
  • 23. december: Første NGO-brev til mærkevarevirksomhederne
  • 11. januar: Reaktion fra H&M og andre brands
  • 18. januar: Andet NGO-brev
  • 24. januar: ILRF konstaterer, at alle anholdt er blevet nægtet kaution og fortsat er i politiets varetægt
  • 31. januar: Krav om brand-handling fra Clean Clothes Campaign
  • Februar: Usikkerhed om situationen, mange er givetvis stadig fængslet.

Bekymring fra begge sider
Umiddelbart inden jul sendte 26 fagforeninger og andre arbejdstagergrupper så et fælles, åbent brev til en stribe af de største brands og forhandlere, der sourcer fra Bangladesh, herunder H&M, Gap og Walmart. I brevet udtrykker organisationerne deres ”dybe bekymring” over situationen, og opfordrer virksomhederne til ”omgående at kontakte regeringen i Bangladesh for at presse dem til at stoppe med at tilbageholde og/eller arrestere” fagforeningsfolk etc., samt løslade de allerede fængslede.

Videre kalder brevet de ”nye angreb” for et ”klart skridt tilbage for Bangladeshs beklædningsindustri”, og påpeger at både ILO (International Labour Organization) og EU har ”anerkendt regeringens mislykkede indsats i forhold til at sikre arbejdernes organisationsfrihed”. På den baggrund er det ”vitalt”, at de brands, der har produktion i landet, og gerne vil se en bæredygtig og sikker sektor, også kræver at disse ”fundamentale rettigheder bliver overholdt”.

Den 11. januar reagerede H&M så, da man sammen med over 20 andre mærkevarer sendte et brev til Bangladeshs regering, hvor man udtrykte sin ”bekymring over situationen”, og opfordrede myndighederne til at ”sikre beskyttelsen af arbejdernes rettigheder, med specielt opmærksomhed omkring de legitime repræsentanter for de arresterede arbejdere”.

Videre understreger H&M, at man ”ikke støtter ulovlige strejker eller voldelige protester”, men peger på ”social dialog” som det rette værktøj i denne sammenhæng. Derudover anerkender brevets afsendere de stigende leveomkostninger i Bangladesh som en kilde til uro blandt tekstilarbejderne, og at man derfor opfordrer regeringen til at føre tilsyn med lønningerne i branchen.

Krav om detaljer fra mærkevarerne
Den 18. januar sendte 22 internationale NGO’er på arbejdsrettighedsområdet så et nyt brev, igen adresseret til de mange brands, der er aktive i landet, hvor de kalder fyringerne for ”straffeaktioner og hævnopgør”, og endnu engang opfordrer virksomhederne til at presse både regeringen og sine leverandører til at ”stoppe undertrykkelsen af arbejderne og udbedre den skade, der allerede er sket”.

I forlængelse af dette efterspørger organisationerne mere detaljerede oplysninger fra mærkerne omkring deres specifikke sourcingstrategier og hvorvidt de konkret er engagerede på nogle af de navngivne fabrikker, der har fået fagforeningsledere anholdt.

På baggrund af sagens alvor, og af hensyn til de fængslede, udbad NGO’erne sig et svar allerede den 23. januar, men hvorvidt de adspurgte brands, bl.a. H&M, C&A, Inditex (selskabet bag Zara), Gap og VF, har efterlevet dette, fremgår ikke.

Læs også: Rapport: Leverandøraudits virker ikke som de skal

Overfor CSR.dk understreger H&M, at man ”fortsat følger udviklingen tæt”, men ellers ikke har yderligere oplysninger at dele på nuværende tidspunkt.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online