TagTomater på Smukfest og Danmarks Smukkeste Kaffefarm
Grønt fællesskab, bæredygtighed og kaffefarm på Smukfest. TagTomat udvikler festivalområde med plads til diversitet, fællesskab og upcycling af ressourcer.
Case: TagTomater på Smukfest og Danmarks Smukkeste Kaffefarm
Ydelse: Rådgivning om design og beplantning, konceptudvikling, bygge-workshop, samdrift og etablering
Partner/kunde: Smukfest, Peter Larsen Kaffe, Champost, VIFU
Placering & årstal: Smukfest i Skanderborg, 2018-2022
Vi er med til at gøre Skanderborg Festival endnu grønnere og smukkere. I festivalens campingområde Skovlunden skabte vi i 2018 området "Overgangen", som er vores bud på et område med plads til diversitet, fællesskab og upcycling af ressourcer. I 2019 flyttede vi de grønne installationer til kanten af skoven, der nu kaldes Skovhaven, som drives af frivillige borgere fra Skanderborg. Læs her om vores oprindelige tanker bag design og etablering af de grønne installationer for Smukfest i området ”Overgangen”.
Vores store plantekasser med upcyclede 1000-liters plastiktanke fra fødevareindustrien danner rammen om to ”øer” med drivhuse og terrasser, som udgør kernen i Overgangen. På den ene ø kan du finde humle, som snor sig op ad traditionelle humlepæle, og et drivhus med forskellige chiliplanter.
Den anden ø huser Danmarks Smukkeste Kaffefarm – et projekt, vi laver i samarbejde med bl.a. Smukfest og Peter Larsen Kaffe. Her vil vi dyrke kaffeplanter og udfordre den gængse opfattelse af, hvad man kan bruge kaffeplanten til.
Sammen med Champost og Peter Larsen Kaffe vil vi desuden undersøge om brugt kaffegrums, som indsamles under festivalen, kan bruges som næring i jord.
"TagTomat var lynhurtige til at forstå, hvad vi fra Smukfest drømte om, og fik det så konkretiseret i et spændende design, som vi så selv kunne bygge efterfølgende. Vi glæder os meget til at skabe et grønt fællesskab sammen med frivillige og TagTomat i de kommende år." udtaler Jonas 'Pindhund' Hallberg, Kreativ TOP Chef hos Smukfest
Vi har valgt at kalde området for Overgangen af flere grunde. Først og fremmest ligger det som en overgangszone mellem skoven og de omkringliggende arealer.
I naturen findes den største biodiversitet netop i overgangszonerne – der hvor mange små mikroklimaer side om side giver plads til mangfoldighed og diversitet.
Når et skovbryn rummer en blanding af varierende træer, buske og underbevoksning, og stormen får lov til at efterlade træerne med knækkede og døde grene, giver det fx levesteder for et væld af forskellige svampe- og dyrearter.
Herudover vil Overgangen blive liggende alle årets dage, og stedet markerer derfor også en overgang mellem festival og resten af verden. Smukfest finder sted 5 dage om året, men på årets andre 360 dage vil Overgangen kunne bruges som ramme om mødet mellem mennesker, og som læringsplatform om bæredygtighed og grønne fællesskaber, hvor fx skoleklasser kan se håndgribelige eksempler på upcycling og dyrkning.
Mere metaforisk kan man også sige, at områdets arbejde med upcycling og genbrug repræsenterer overgangen til en ny måde at bruge ressourcer i vores samfund.
Klimaforandringer og forestående ressourceknaphed kræver, at vi tænker mere over, hvordan vi forvalter vores ressourcer og ikke efterlader for meget affald.
På Danmarks Smukkeste Kaffefarm vil vi derfor sammen med Peter Larsen Kaffe og Champost eksperimentere med brugt kaffegrums som næring til nye planter, og Peter Larsen Kaffe vil bruge de kaffeplanter, vi dyrker, til at eksperimentere med nye måder at bruge kaffeplanter på, da kaffebønner kun udgør en forsvindende lille del af kaffeplantens ernæringspotentiale. I Skovlunden, som området jo er en del af, er det som festivalgænger desuden muligt at overnatte i telte lavet af genbrugspap, som efter festivalen kan blive genbrugt på ny.
"Det er fantastisk at se, hvordan vores erfaring med upcycling, rådgivning og opstart af grønne frivillige fællesskaber også giver mening, når større event-virksomheder skal udvikle deres arbejde med bæredygtighed. Vi glæder os til at udvikle og forankre projektet sammen med Smukfest og de frivillige fra Skanderborg." udtaler Mads Boserup Lauritsen, indehaver af TagTomat.
TagTomat er stolte af, at være en del af arbejdet med bæredygtighed og diversitet i Skovlunden. I år er basen med drivhuse og plateau’er og mange af vores selvvandende plantekasser kommet op at stå, men vi vil de kommende år være med til at udvikle området, så det bliver endnu grønnere. Hvem ved – måske kan vi ende med en hel permakulturhave i skovkanten?