TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

Danmarks største leverandør af digital infrastruktur går nu forrest både nationalt og internationalt for at nå målsætning for biodiversitet. Allerede i 2024 sættes første naturprojekt i gang. Samtidig sendes en opfordring til både regering og erhvervsliv om at følge trop.

Det første område, hvor TDC NET sætter i gang med naturprojekter, er Skamlebæk i Odsherred. Her ses området omkring et gammelt radiotårn.. Foto: Sualkdd - creative commons

27.02.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Bakket op af sine ejere vil TDC NET igen gå forrest - som man gjorde i 2022, da selskabet var den første virksomhed i verden, der fik valideret sit klimamål om at være CO2-neutral i hele værdikæden i 2030 af Science Based Targets initiative. Denne gang vil TDC NET forfølge FN’s 2030-målsætning for biodiversitet fra COP15 i Montreal, hvor verdens lande forpligtede hinanden til at stoppe tilbagegangen i vild natur og sikre mindst 30 procent af deres landarealer til at understøtte truet flora og fauna. 

Det er samme mål TDC NET nu har sat sig for at nå for sine arealer. Selskabet, der har over 6.000 lokationer over hele landet, vil således inden 2030 beskytte naturen på 30 procent af sine landarealer ved at omdanne dem til  vild, beskyttet natur inden 2030.

”Den danske natur er i dyb krise, og der må omgående handling til. Med et stort landareal og mere end 6.000 lokationer spredt over hele Danmark har vores selskab potentialet til at gøre en forskel. Har man evnerne, har man også et ansvar, mener vi hos TDC NET. Det var samme overbevisning, der sendte os i spidsen på klimaområdet,” siger Finansdirektør hos TDC NET, Henrik Brandt Nørgaard, og fortsætter:

”Når vi tager dette vigtige skridt på naturens vegne, er det samtidig med en forhåbning om, at både regeringen og andre store virksomheder vil lade sig inspirere. I dag er blot 1,6 procent af den danske natur på land beskyttet. Vi ser meget gerne, at det kan lykkes inden for få år at samle både offentlige og private om en fælles ambitiøs målsætning, der bringer det tal meget højere op. Er vi mange, kan vi desuden skabe korridorer i det danske landskab, som kan give sammenhængende levesteder, hvor både dyr, insekter og planter kan spredes og trives.”

Bæredygtig natur skal kunne måles og dokumenteres

Forud for den store beslutning hos TDC NET er gået overvejelser om, hvordan selskabet skal måle sit udgangspunkt og den løbende fremgang i biodiversitet. På klimaområdet er der klare og målbare standarder, og det er nu også under udarbejdelse for vild natur, så forbedringerne vil kunne dokumenteres.

”Det er naturligvis afgørende for os at måle, hvilken grad af påvirkning vores landarealer er udsat for i dag, og hvilke positive effekter vores indsatser medfører for naturen. Vi vil være helt sikre på, at vi i 2030 har omdannet 30 procent af vores landarealer til beskyttede områder, hvor den danske natur trives,” forklarer Peter Søndergaard Andersen, der er bæredygtighedschef hos TDC NET.

FAKTA:

  • World Economic Forum estimerer, at 44 billioner dollars er i risiko for at blive tabt som følge af den krise, som vores natur befinder sig i
  • På FN’s COP15 for biodiversitet i Montreal (FN holder årlige COP-møder for natur på samme vis som for klima) i 2022 blev verdens lande enige om at sikre 30 procent hav og 30 procent landareal til beskyttet natur inden 2030
  • Ifølge det Danske Råd for Biodiversitet er i dag kun 1,6 procent af den danske natur på land beskyttet
  • TDC NET''s indsats vil blive målt på det totale areal hvor TDC NET har drift. Løbende vil konkrete områder blive udtaget til naturprojekter og dermed bidrage til at 30 procent af TDC NETs totale areal i 2030 er beskyttet natur
  • TDC NET påvirker fortsat naturen, hvor selskabet bygger digital infrastruktur. Over jorden findes 6.000 lokationer, der dækker mere end 3,2 km2, under jorden sendes data gennem 250.000 km digitale netværkskabler, og 4.000 km netværkskabler ligger under vand.
  • TDC NET er på baggrund af deres indsats på bæredygtighed blevet udvalgt til Carbon Disclosure Projects Story of Change publikation, hvor strategien for biodiversitet bliver beskrevet til inspiration for virksomheder i hele verden
  • TDC NET er ejet af de tre danske pensionsselskaber ATP, PFA og PKA samt australske Macquarie

Det er planen, at TDC NET allerede i 2024 når den første tredjedel af det samlede mål, når selskabet går i gang med et langsigtet naturplejeprojekt ved Skamlebæk i Odsherred Kommune.

”Vores areal ved Skamlebæk bliver det første sted, vi sætter ind. Her findes både planter og insekter, som i dag er i tilbagegang eller truede, så her er virkelig mulighed for at sætte handling bag vores strategiske målsætning. Det vil i øvrigt ske i samarbejde med partnere og ildsjæle i området, hvilket er den fremgangsmåde vi gerne vil bruge alle steder for at sikre lokal forankring,” forklarer Peter Søndergaard Andersen.

Godt men småt

I Børsen Bæredygtig bliver TDC NETs indsats dog sat i en knap så flatterende kontekst af Signe Normand, professor ved Aarhus Universitet og formand for Rådet for Biodiversitet. Hun anerkender, at det er bedre at gøre noget end ingenting, men at effekten af TDC NETs indsats er udfordret af størrelse. 

For det første udgør TDC NETs ejede arealer 0,007 af det danske landområde. For det andet er disse godt 3,2 kvadratkilometer fordelt på 6000 steder, hvilket er problematisk fordi store eller sammenhængende arealer er en forudsætning for at mindske tabet af natur og arter.

Det ved TDC Net godt. 

“Men betyder det så, at vi slet ikke skal gøre noget? Det mener vi ikke,” siger Henrik Nørgaard Brandt til Børsen Bæredygtig.

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

18.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvad rører sig på ESG-området ude i virksomhederne?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V