Tesla bygger bæredygtig bydel i Australien
Elbilfirmaet Tesla er hovedkraften bag en ny bydel i australske Melbourne, der via højteknologiske løsninger skal være en showcase for bæredygtighed.
Energibesparende lys, indbyggede solpaneler og batterivægge, delebiler og grundig affaldssortering. Den nye bydel Yarrabend bliver ikke uden grund markedsført som ’fremtidens forstad’. Bydelen, der er en forstad til den australske storby Melbourne, kommer med sin indbyggede teknologi og fokus på miljø- og klimavenlige løsninger til at være et skoleeksempel på bæredygtighed.
Læs også: Tesla vil købe solcellefirma
Bag kvarteret står en lidt uvant aktør på byudviklingsmarkedet. Den amerikanske elbilgigant Tesla er således hovedkraft i opførelsen af bydelen, der skal rumme i alt 2.500 boliger i varierende størrelser, foruden butikker, kulturtilbud og sportsfaciliteter, skriver Forbes.
Samtlige boliger vil blive udstyret med både solpaneler på taget og en indbygget Tesla Powerwall, bilfabrikkens kraftige batteri, der kan lagre solenergi genereret om dagen til brug natten. I tillæg hertil vil huse, lejligheder osv. få installeret energieffektiv belysning, der sørger for et minimalt strømforbrug på alle tider af døgnet.
De samme ambitioner gør sig gældende i forhold til vandbesparende tiltag og når det kommer affaldshåndtering. Derfor regner Tesla og partneren i projektudviklingen, boligselskabet Glenvill, med at beboerne i YarraBend vil generere 80 procent mindre affald og forbruge 43 procent vand end et ’normalt’ boligområde af tilsvarende størrelse.
Også på vejen i området vil der være fokus på de grønne løsninger. Udover at bydelens beboere naturligvis kan oplade deres elbiler gratis, så er der fra start lagt op til delebilsordninger og et solidt fokus på gode forbindelser til offentlig transport. Endelig er selve infrastrukturen designet til at fremme fysisk aktivitet med masser af muligheder for aktiv rekreation og en høj andel af gang- og cykelstier sammenlignet med resten af byen.
Kvarterets kommende beboere vil desuden få adgang til det hele via en specialudviklet app, der med udgangspunkt i det højhastighedsinternet, der selvfølgelig bliver tilgængeligt i hele bydelen, giver brugerne mulighed for bl.a. at se køreplaner, booke en delebil eller bestille tjenester eller varer hjemmefra.
Læs også: Klimaguide til megabyer
De første 60 luksusboliger (premium homes) er netop blevet sat til salg med priser fra omkring 1,5 til 2 mio. australske dollars (omkring 7,5 til 10 mio. Dkr.) og beboerne ventes at kunne rykke ind henimod slutningen af 2017.
-AK