03.02.2022 | Klima, miljø og energi
Udvidet producentansvar på emballage på vej
Udvidet producentansvar for emballage er et EU-krav og skal være indført i alle medlemslande senest 1. januar 2025. Regeringen foreslår en afgiftsordning, hvor virksomhederne bliver pålagt en afgift, for den emballage de sender på gaden.
Danskerne betaler i dag et affaldsgebyr for den emballage, der ender som affald. Den udgift skal i stedet lægges over på de virksomheder, der pakker deres varer i emballagen. Danskerne kan se frem til en årlig besparelse på 600 kroner per husstand.
Det skriver Miljøministeriet.
Initiativet skal skabe et incitament for virksomhederne om at nedbringe mængden af emballage og designe den, så den kan genbruges og genanvendes. På den måde vil den enkelte virksomhed kunne minimere de afgifter, der skal betales.
Læs også: Ny forening skal gøre genanvendt emballage praktisk muligt
Den store vinder bliver miljøet. Man forventer nemlig at afgifterne vil medføre betydelige reduktioner i affald der skal brændes, og det vil give en CO2-reduktion på 0,12 mio. tons.
”Affald hører hverken til i naturen eller forbrændingsanlæg. Vi skal omstille til en cirkulær økonomi, og vi skal genbruge og genanvende mere. I dag er det gratis for virksomheder at lave emballager, der er fyldt med unødvendigt plastik eller som ikke kan genanvendes. Sådan skal det ikke være fremover – de, som sender emballagen på markedet, får nu ansvaret for det affald, deres emballager skaber. Altså – forureneren betaler, og det vil markant lette det affaldsgebyr, som danskerne i dag betaler”, siger miljøminister Lea Wermelin.
Læs også: DS Smith vil lave papir og emballage af tang
Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og Dagligvarebranchens Samarbejdsudvalg bakker forslaget op. Sammen har de taget initiativ til oprettelsen af en kollektiv ordning, som kan løfte producentansvaret for emballage for dansk erhvervsliv.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Dansk Erhverv ønsker uddannelse i offentligt indkøb
Der mangler et uddannelsesmæssigt bindeled mellem intentioner og målsætninger, når det gælder offentligt indkøb. Sådan lyder det fra Dansk Erhverv i et debatindlæg.
Klima, miljø og energi

Amerikanske stater boykotter grønne investeringer
Investeringsselskaber, der har fokus på bæredygtighed og ESG, bliver nu boykottet af flere stater i USA.
Strategi & ledelse

Hos Rema 1000 er brunkul til grillen passé
Gennem et nyt samarbejde bliver det ikke længere muligt at finde brunkul hos Rema 1000. Fra i år vil supermarkedskæden nemlig kun sælge biobaserede briketter.
Strategi & ledelse

Byggecentre kan få hjælp til at gøre kunderne klogere på bæredygtighed
Tre ud af fire danskere har lidt eller ingen viden om bæredygtige byggematerialer. Det vil Videncentret Bolius, foreningen Realdania og Danske Byggecentre lave om på, og derfor inviterer partnerne landets byggecentre til at søge midler til bæredygtige idéer og aktiviteter.
Klima, miljø og energi

Danske Rederier: CO2-lagring i Nordsøen er godt nyt
Energistyrelsen har netop åbnet for ansøgning om tilladelse til lagring af CO2 i Nordsøen. Og det er Danske Rederier positive over for og mener, det kan sikre både klima og arbejdskraft.
Klima, miljø og energi

Hver anden borger er villig til at ændre adfærd for klimaet
De fleste danskere ønsker at leve mere bæredygtigt. Men det er blot hver femte, der faktisk gør det, viser ny rapport.