Undersøgelse: Kommende CO2-skat kan få konsekvenser for afrikansk økonomi
EU’s kommende CO2-grænseskat kan koste de afrikanske lande næsten 1 procent af deres BNP. Det konkluderer en ny rapport.
Når EU’s grænseoverskridende CO2-skat (CBAM) træder i kraft fra oktober 2023, er det den første af sin slags.
Skatten skal sørge for, at også virksomheder udenfor EU’s grænser skal tilskyndes til at være mindske klimabelastende, hvis de vil lave forretning på det europæiske marked.
Ifølge en rapport vil den kommende lovgivning være en væsentlig udfordring for Afrika. Det skriver Global Nyt.
Læs også: Danske og afrikanske erhvervselever skal lære af hinanden i nyt verdensmålssamarbejde
Forskerne bag undersøgelsen peger nemlig på, at lovgivningen indledende vil fokusere på CO2-tunge varer som jern, stål, cement, aluminium, gødning, brint og elproduktion.
Og da Mozambique eksempelvis er økonomisk afhængig af sin aluminiumseksport og Zimbabwe af jern vil de få store konsekvenser kan skatten måske koste 1 procent af deres BNP.
“EU er nødt til at anerkende sine partneres bekymringer og arbejde for at afbøde de negative konsekvenser for afrikanske økonomier. Samtidig bør afrikanske lande føre an i bestræbelserne på at finde måder at beskytte deres interesser og sikre, at deres økonomiske udvikling ikke hæmmes af CBAM,” siger Carlos Lopes, økonom og formand for African Climate Foundation, i en pressemeddelelse i forbindelse med rapporten.
Globalt Nyt skriver, at deres artikel er skrevet med tilskud fra Europa-Nævnet.
- HCL