07.04.2020  |  Klima, miljø og energi

Undersøgelse: Mindre klimaprojekter kan bidrage hurtigere til reduktion af CO2

Varmepumper, solceller og el-cykler kan fremfor atomkraft og lagring af kulstof være løsningen på en hurtigere reduktion af klimaskadelige udledninger, viser en ny undersøgelse.

Hvis der for alvor skal komme fart på en reduktion af drivhusgasser, er der brug for en større satsning på bæredygtige projekter i mindre størrelse.

Sådan lyder konklusionen i en ny analyse foretaget af det videnskabelige institut, The International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) og Tyndall Centre for Climate Change Research.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Rederi vil teste bæredygtig biobrændsel

Forskerne i undersøgelsen har samlet en større mængde data vedrørende en række forskellige teknologiers effektivitet. Formålet har været at belyse om bæredygtige projekter i stor- eller småskala er mest virksomme i at reducere de klimaskadelige udledninger. 

“Store teknologier som atomkraft eller kulstoflagring er fristende politisk, men storskala teknologier og infrastruktur kræver store andele af de offentlige ressourcer uden at levere den hurtige omstilling, vi har behov for”, siger Arnulf Grubler, en af medforfatterne i analysen.

Således falder dommen ud til de mindre projekters fordel. Det indebærer initiativer som el-cykler, solcelleanlæg, el-drevne batterier og delte taxaer. 

Ifølge analysen er disse projekter nemlig hurtigere og mindre komplekse at planlægge og eksekvere, hvorfor de har en lavere risiko for investorer. 

Læs også: Eksperter til regeringen: Klimaløsninger bør ikke sektoropdeles

“En hastig vækst af innovation med et lavt forbrug af kulstof fordelt ud på vores energisystem, byer og hjem kan hjælpe med at drive hurtigere og mere retfærdige fremskridt mod klimamålene”, siger Charlie Wilson fra IIASA og uddyber: 

“Vi konkluderer, at store, nye infrastrukturprojekter, som koster milliarder, ikke er den bedste måde at fremskynde en afkarbonisering. Regeringer, virksomheder og borgere bør i stedet prioritere løsninger på mindre skala, der kan udnyttes hurtigere. Det betyder, at støttemidler, politikker, incitamenter og muligheder for at eksperimentere bør rettes væk fra de få store og til de mange små”.

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere