04.08.2020  |  Samfund

USA: Pengetanke og forskning afviser lovforslag om forrang til afkast

Virksomheders fokus på miljømæssig og social bæredygtighed beskytter fremtidige pensioner – ikke det modsatte. Sådan lyder det fra en række kapitalforvaltere, forskere og tidligere embedsmænd i USA, der protesterer mod en forslået regel rettet mod pensionssektoren.

Et lovforslag fra denne sommer fra den amerikanske regering vil forpligte private pensionsforvaltere til at kunne bevise, at de ikke får lavere afkast af deres investeringer ved at sætte dem i ESG-fokuserede investeringsprodukter. Det skriver FT.com.

Det er det amerikanske beskæftigelsesministerium, som har fremsat forslaget, som ifølge ministeren, Eugene Scalia, skal ”minde pensionsudbydere om, at det er ulovligt at ofre afkast eller acceptere flere risici gennem investeringer der skal fremme et socialt eller politisk formål”. 

Regeringens bekymring er, at ESG-hensyn i investeringerne vil stille fremtidige pensionister dårligere, end hvis man kun kigger på finansielle parametre ved investeringsbeslutninger.

Skadeligt forslag
En lang række fremtrædende pengetanke og forskere har siden været alvorligt ude med riven efter forslaget og kommenteret i lovforslagets høringsperiode. F.eks. 30 forskere og rådgivere som sammen redegør for, at forslaget er baseret på en ”håbløst ukorrekt forståelse” af nutidig investeringsteori og viden, at det øger risikoen for lavere pensioner i fremtiden snarere end det omvendte, og i øvrigt er usammenhængende, misforstår og går imod eksisterende investerings-regulering.

Og pengetankene protesterer altså også. F.eks. State Street Global Advisors, som er verdens tredjestørste kapitalforvalter, som især fremhæver at det truer fremtidige pensioner.

”At adressere væsentlige ESG-emner er god forretningspraksis og central for en virksomheds langsigtede finansielle resultater. Det handler om værdi – ikke værdier, skrev de i deres høringssvar.

Læs også: Coronakrisen får interessen for ESG-investeringer til at stige

Andre dele af myndighederne i USA har bakket op om protesterne. F.eks. New York State Department for Financial Services, som overseer 3.000 banker, forsikringsselskaber, pensionskasser og andre finansielle institutioner. De mener, at hvis reglen blev til virkelighed ville det ”sandsynligvis underminere pensionssikkerheden for arbejdstagere”.

En del af en større kamp
Financial Times beskriver lovforslaget og protesterne som en del af et større billede, hvor bæredygtige investeringer er ramt af et vist tilbageslag med store virksomheder, der lobbyer for, at investorer kun ser på klassiske økonomiske nøgletal.

Således byder den private organisation US Chamber of Commerce lovgivningen velkommen og taler om, at ”amerikanere der kæmper med følgerne af Covid-19-pandemien skal ikke også være nødt til at ofre dele af deres pensionsopsparing pga. politik og politiske hensyn”.
På den anden side står dele af investor-communitiet og spørger som en kapitalforvaltervirksomheds direktør i et interview med investeringsmediet Barron’s:

”Hvilket år er det her? Der er en betydelig mængde research, som understreger væsentligheden af ESG-faktorer i både virksomhedernes og investorernes adfærd. Den viden synes at være ignoreret i lovforslaget.”

- EHS


 

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere