Verdens største banker ser stort på fossile brændstoffer
Selvom de største banker verden over havde reduceret deres investeringer i fossile brændstoffer fra 2015 til 2016, glemmer de stadig at sætte flere penge i vedvarende energi.
Interessen for den globale opvarmning er efterhånden noget, der fylder meget rundt om i verden – men ikke desto mindre er det noget, flere af verdens største banker ser stort på.
Ifølge rapporten ”Banking on Climate Change 2017", sætter verdens største banker nemlig flere penge i fossile brændstoffer fremfor i vedvarende energi, skriver den britiske avis the Guardian.
Læs også: Flere gør oprør mod Trumps klimapolitik
I 2016 havde de selvsamme banker ellers mindsket deres investeringer i de fossile brændstoffer fra cirka 700 milliarder kroner i 2015 til cirka 550 milliarder kroner i 2016.
Alligevel viser rapporten, der er udarbejdet af en gruppe NGO’er, herunder Rainforest Action Network og Sierra Club, at selvom bankerne har gjort opmærksom på flere grønne investeringer, har de stadigvæk sendt penge efter skadelige brændstoffer.
Ingen banker får topkarakterer
I rapporten har bankerne fået karakterer fra A til F ud fra deres praksis, herunder bankernes politikker, investeringer, størrelse og typen af transaktioner samt deres indvirkning på klimatiske ændringer.
Den højeste karakter, der blev givet, var B. Her opnåede en håndfuld banker karakteren grundet nedskæring i deres støtte til blandt andet kulminedrift. De resterende fik lavere karakterer grundet emner som olieboring og udnyttelse af tjæresand.
Tilbage i 2015 var mange af de store banker ellers nogle af de største stemmer, når det kom til at støtte klimaaftalen i Paris. Her lovede banker som Citigroup og Bank of America blandt andet at reducere deres finansiering af kul ved at begrænse deres eksponering af kulstofintensive fossile brændstoffer.
Læs også: Apple samarbejder med leverandører om grønnere forsyningskæde
Ifølge Lena Moffitt, der er senior campaign director hos Sierra Club, kan bankernes engagement i klimaændringer også have betydning for antallet af kunder:
”Folk holder øje med, hvor og hvad bankerne investerer i, og de giver ikke op, før bankerne forpligter sig til at investere i en fremtid, der gavner lokalsamfundet, deres økonomi og deres velvære”.
Banker utilfreds med rapport
Ifølge the Guardian har flere af de banker, der optræder i rapporten, udtalt, at de aktivt engagerer sig i en overgang væk fra de skadelige fossile brændstoffer.
Derudover mener flere, at rapporten ikke har været i stand til at tage højde for deres aktiviteter mod at øge den grønne økonomi som for eksempel investeringer i vedvarende energi og grønne obligationer til sociale og miljømæssige projekter.
Læs også: Det kræver den rette strategi at tjene penge på bæredygtighed
En af de banker, der klarede sig bedst ud fra rapporten, er britiske HSBC. Her tager man i stedet imod kritikken og opfordrer til, at alle samarbejder på tværs af samfundet mod et fælles mål:
”Vi kan kun undgå skadelige klimaændringer, hvis vi samarbejder og regeringer, virksomheder og civilsamfund går efter et fælles mål. Også her har den finansielle sektor en vigtig rolle, når det kommer til den kritiske overgang til en kulstoffattig økonomi”, siger en talsmand fra HSBC.
- EL