Verdens største banker ser stort på fossile brændstoffer

Selvom de største banker verden over havde reduceret deres investeringer i fossile brændstoffer fra 2015 til 2016, glemmer de stadig at sætte flere penge i vedvarende energi.

Det kan være en god idé at foretage flere grønne investeringer, hvis man som bank vil holde på sine kunder, mener Lena Moffitt, der er senior campaign director hos Sierra Club. Arkivfoto..

02.08.2017

CSR.dk

Interessen for den globale opvarmning er efterhånden noget, der fylder meget rundt om i verden – men ikke desto mindre er det noget, flere af verdens største banker ser stort på.

Ifølge rapporten ”Banking on Climate Change 2017", sætter verdens største banker nemlig flere penge i fossile brændstoffer fremfor i vedvarende energi, skriver den britiske avis the Guardian.

Læs også: Flere gør oprør mod Trumps klimapolitik

I 2016 havde de selvsamme banker ellers mindsket deres investeringer i de fossile brændstoffer fra cirka 700 milliarder kroner i 2015 til cirka 550 milliarder kroner i 2016.

Alligevel viser rapporten, der er udarbejdet af en gruppe NGO’er, herunder Rainforest Action Network og Sierra Club, at selvom bankerne har gjort opmærksom på flere grønne investeringer, har de stadigvæk sendt penge efter skadelige brændstoffer.

Ingen banker får topkarakterer
I rapporten har bankerne fået karakterer fra A til F ud fra deres praksis, herunder bankernes politikker, investeringer, størrelse og typen af transaktioner samt deres indvirkning på klimatiske ændringer.

Den højeste karakter, der blev givet, var B. Her opnåede en håndfuld banker karakteren grundet nedskæring i deres støtte til blandt andet kulminedrift. De resterende fik lavere karakterer grundet emner som olieboring og udnyttelse af tjæresand.

Tilbage i 2015 var mange af de store banker ellers nogle af de største stemmer, når det kom til at støtte klimaaftalen i Paris. Her lovede banker som Citigroup og Bank of America blandt andet at reducere deres finansiering af kul ved at begrænse deres eksponering af kulstofintensive fossile brændstoffer.

Læs også: Apple samarbejder med leverandører om grønnere forsyningskæde

Ifølge Lena Moffitt, der er senior campaign director hos Sierra Club, kan bankernes engagement i klimaændringer også have betydning for antallet af kunder:

”Folk holder øje med, hvor og hvad bankerne investerer i, og de giver ikke op, før bankerne forpligter sig til at investere i en fremtid, der gavner lokalsamfundet, deres økonomi og deres velvære”.

Banker utilfreds med rapport
Ifølge the Guardian har flere af de banker, der optræder i rapporten, udtalt, at de aktivt engagerer sig i en overgang væk fra de skadelige fossile brændstoffer.

Derudover mener flere, at rapporten ikke har været i stand til at tage højde for deres aktiviteter mod at øge den grønne økonomi som for eksempel investeringer i vedvarende energi og grønne obligationer til sociale og miljømæssige projekter.

Læs også: Det kræver den rette strategi at tjene penge på bæredygtighed

En af de banker, der klarede sig bedst ud fra rapporten, er britiske HSBC. Her tager man i stedet imod kritikken og opfordrer til, at alle samarbejder på tværs af samfundet mod et fælles mål:

”Vi kan kun undgå skadelige klimaændringer, hvis vi samarbejder og regeringer, virksomheder og civilsamfund går efter et fælles mål. Også her har den finansielle sektor en vigtig rolle, når det kommer til den kritiske overgang til en kulstoffattig økonomi”, siger en talsmand fra HSBC.

- EL

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams