Verdens største banker ser stort på fossile brændstoffer

Selvom de største banker verden over havde reduceret deres investeringer i fossile brændstoffer fra 2015 til 2016, glemmer de stadig at sætte flere penge i vedvarende energi.

Det kan være en god idé at foretage flere grønne investeringer, hvis man som bank vil holde på sine kunder, mener Lena Moffitt, der er senior campaign director hos Sierra Club. Arkivfoto..

02.08.2017

CSR.dk

Interessen for den globale opvarmning er efterhånden noget, der fylder meget rundt om i verden – men ikke desto mindre er det noget, flere af verdens største banker ser stort på.

Ifølge rapporten ”Banking on Climate Change 2017", sætter verdens største banker nemlig flere penge i fossile brændstoffer fremfor i vedvarende energi, skriver den britiske avis the Guardian.

Læs også: Flere gør oprør mod Trumps klimapolitik

I 2016 havde de selvsamme banker ellers mindsket deres investeringer i de fossile brændstoffer fra cirka 700 milliarder kroner i 2015 til cirka 550 milliarder kroner i 2016.

Alligevel viser rapporten, der er udarbejdet af en gruppe NGO’er, herunder Rainforest Action Network og Sierra Club, at selvom bankerne har gjort opmærksom på flere grønne investeringer, har de stadigvæk sendt penge efter skadelige brændstoffer.

Ingen banker får topkarakterer
I rapporten har bankerne fået karakterer fra A til F ud fra deres praksis, herunder bankernes politikker, investeringer, størrelse og typen af transaktioner samt deres indvirkning på klimatiske ændringer.

Den højeste karakter, der blev givet, var B. Her opnåede en håndfuld banker karakteren grundet nedskæring i deres støtte til blandt andet kulminedrift. De resterende fik lavere karakterer grundet emner som olieboring og udnyttelse af tjæresand.

Tilbage i 2015 var mange af de store banker ellers nogle af de største stemmer, når det kom til at støtte klimaaftalen i Paris. Her lovede banker som Citigroup og Bank of America blandt andet at reducere deres finansiering af kul ved at begrænse deres eksponering af kulstofintensive fossile brændstoffer.

Læs også: Apple samarbejder med leverandører om grønnere forsyningskæde

Ifølge Lena Moffitt, der er senior campaign director hos Sierra Club, kan bankernes engagement i klimaændringer også have betydning for antallet af kunder:

”Folk holder øje med, hvor og hvad bankerne investerer i, og de giver ikke op, før bankerne forpligter sig til at investere i en fremtid, der gavner lokalsamfundet, deres økonomi og deres velvære”.

Banker utilfreds med rapport
Ifølge the Guardian har flere af de banker, der optræder i rapporten, udtalt, at de aktivt engagerer sig i en overgang væk fra de skadelige fossile brændstoffer.

Derudover mener flere, at rapporten ikke har været i stand til at tage højde for deres aktiviteter mod at øge den grønne økonomi som for eksempel investeringer i vedvarende energi og grønne obligationer til sociale og miljømæssige projekter.

Læs også: Det kræver den rette strategi at tjene penge på bæredygtighed

En af de banker, der klarede sig bedst ud fra rapporten, er britiske HSBC. Her tager man i stedet imod kritikken og opfordrer til, at alle samarbejder på tværs af samfundet mod et fælles mål:

”Vi kan kun undgå skadelige klimaændringer, hvis vi samarbejder og regeringer, virksomheder og civilsamfund går efter et fælles mål. Også her har den finansielle sektor en vigtig rolle, når det kommer til den kritiske overgang til en kulstoffattig økonomi”, siger en talsmand fra HSBC.

- EL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V