Vi ringede med børsklokkerne i ligestillingens tegn
Danmark sakker bagud når det gælder lighed mellem kønnene, og det skyldes blandt andet ulighed i lønninger mellem kønnene og få kvinder i topledelser og bestyrelser. I årets Global Gender Gap Report kunne det kun blive til en 14. plads for Danmark, mens vores skandinaviske naboer høstede topplaceringer.
Derfor var der god grund til, at vi i samarbejde med Nasdaq Danmark og UN Women for tredje år i træk ringede aktiemarkedet i gang i ligestillingens tegn til det globalt koordinerede arrangement Ring the Bell for Gender Equality. Selvom Corona-virussen havde sat sit præg på arrangementet – vi måtte ændre lokation for begivenheden i sidste øjeblik, og lave ”the Wuhan shake” med skoene i stedet for at give håndtryk – så blev det en morgen med fire stærke talere med endnu stærkere budskaber.
Lise Kingo, CEO og Executive Director for FN’s Global Compact, pointerede, at det med nuværende hastighed vil tage over 200 år – eller tre generationer – at få lukket ligestillingskløften mellem kønnene. Derfor er ligestilling mellem kønnene et meget vigtigt indsatsområde for Global Compact globalt.
Ester Baiget, CEO i Novozymes, forklarede, at man skal sikre diversitet i sin arbejdsstyrke, hvis man vil have succes med sin forretning. Men at diversitet ikke nok – man skal også inkludere og involvere ligeligt mellem kønnene. Novozymes vil gå forrest med denne dagsorden.
Lars Sandahl-Sørensen, adm. direktør hos Dansk Industri, kom ind på Dansk Industris indsats for at opnå øremærket barsel til mænd for at skabe mere lige karrieremuligheder for begge køn. Derudover pointerede han, at det ikke kan være rigtigt, at det skal være mere sandsynligt at støde på en dansk topleder ved navn Lars end en kvindelig topleder.
Margrete Vestager, ledende næstformand i EU-Kommissionen, lukkede ballet med en påmindelse om, at vi ikke kan gøre det alene i Danmark. Vi skal have mange lande med, hvis vi skal skabe den ligestillingsrevolution, som der er brug for. Og så skal vi hylde forskellene:
”Vi kan ikke finde et kvindeligt bestyrelsesmedlem eller en kvindelig CEO, hvis vi leder efter en mand. Vi bliver nødt til at lede efter noget andet. I stedet for at bede kvinderne om at opføre sig anderledes – opføre sig ligesom mænd – skal vi sætte pris på og hylde forskellene.”
Og med de ord ringede vi markederne i gang i ligestillingens tegn sammen med et hav af andre lande globalt. Det skete på dagen efter International Women’s Day – for i Global Compact fortsætter vi kampen hver dag.
Følg kampagnen via hashtagget #GenderBell.