”Virksomhederne ønsker i højere grad at tage ansvar for det samfund, de er en del af”

FSA’s afgående formand ser en tydelig ændring i virksomhedernes sociale og samfundsmæssige engagement i løbet af de seneste ti år – og den ændring er positiv.

05.01.2017

CSR.dk

”Du kan sige, at vi er vidne til en amerikanisering af det danske samfund, hvor holdningen i erhvervslivet er gået hen og blevet: ’Det er ikke kun det offentlige, der skal holde for – vi vil også bidrage’", siger Stig Kjerulf, der har stået i spidsen for Fonden for Socialt Ansvar siden stiftelsen i 2004, til Altinget. .

Danske virksomheder engagerer sig i højere grad i frivillige, sociale indsatser, mener afgående formand for Fonden for Socialt Ansvar, Stig Kjerulf.

I forbindelse med hans tilbagetrædning ved årsskiftet har Altinget talt med den mangeårige formand for fonden bag det landsdækkende koncept Natteravnene – og han ser tydeligt en positiv holdningsudvikling i det danske erhvervsliv:

”Der er sket en drejning, hvor virksomhederne i højere grad i dag ønsker at tage ansvar for det samfund, de er en del af. Du kan sige, at vi er vidne til en amerikanisering af det danske samfund, hvor holdningen i erhvervslivet er gået hen og blevet: ’Det er ikke kun det offentlige, der skal holde for – vi vil også bidrage’”, siger Stig Kjerulf til Altinget.

Flere måder at involvere sig på
Stig Kjerulf peger på to måder, hvorpå erhvervslivet støtter fondens projekter. Den første og mest klassiske facon er at yde økonomisk bistand eller bidrage med kompetencer og viden, eksempelvis i styregrupperne eller sekretariatet.

”Der er som regel både flere muskler og mere erfaring med strategiarbejde og kommunikation ude i virksomhederne, og det har blandt andet stor betydning for at mobilisere de frivillige”, siger Stig Kjerulf til Altinget.

Læs også: Danske virksomheder bruger mindre palmeolie

Om Fonden for Socialt Ansvar (FSA)

De første skridt mod den frivilligt baserede fond tog Stig Kjerulf i 1998, hvor han nedsatte en frivillig bestyrelse, der havde til formål at bringe den svenske indsats Natteravnene til Danmark.

Efterhånden som konceptet blev udbredt tog bestyrelsen ansvar for tilsvarende projekter, hvilket førte til stiftelsen af Fonden for Socialt Ansvar i 2004. I dag driver fonden seks landsdækkende indsatser: Familieiværksætterne, Bydelsmødre, GymLife, Erhvervs- og Skoleguiderne, Baba og Natteravnene.

Ved årsskiftet trådte Stig Kjerulf tilbage som formand, for at få mere tid til sin egen virksomhed, Kjerulf og Partnere. Den nye formand, Kurt Bardeleben, er siddende bestyrelsesmedlem og advokat i fonden.

Alle fondens indsatser er støttet af et sammensurium af private virksomheder, offentlige og semioffentlige foretagender og fonde.

Kilde: www.altinget.dk

Den anden og lidt nyere form for støtte handler om, at virksomhederne er begyndt at deltage i aktiviteterne mere praktisk. Det viser sig blandt andet når McDonalds tilbyder gratis mad, kaffe og varme til Natteravnene. Eller når TrygFonden og Telenor udstyrer de frivillige med henholdsvis gule veste og mobiltelefoner.

”Det er i dag en stor del af støtten. Det er den form for hjælp, som jeg mener handler om, at virksomhederne har fået et mere altruistisk samfundssyn. Selv D’Angleterre har vi jo set åbne døren op for de gule jakker. Og så er det samtidig en måde at profilere sin virksomhed på i en helt ny sammenhæng og på nogle helt andre præmisser”, siger Stig Kjerulf til Altinget.

Han understreger dog samtidig, at ”når økonomien virkelig brænder på, er det altid det offentlige, der træder til”.

Læs også: Danske virksomheder er blevet bedre til at tage socialt ansvar

Læs mere om Fonden for Socialt Ansvar her.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V