02.08.2016  |  Samfund

Afgift giver milliarder færre plastposer i England

Siden indførslen af en afgift på plastikposer i supermarkeder i England er forbruget faldet markant, til gavn for både miljø, statskasse og velgørende organisationer.

Seks milliarder. Så mange færre plastikposer vil der efter alt at dømme blive langet over disken i de syv største engelske supermarkedskæders butikker, siden England sidste år indførte en afgift på 5 pence (ca. 50 ører) pr. pose.

Læs også: Plastikposeforbud på vej i Frankrig – delte meninger herhjemme

I 2014 udleverede butikkerne over syv milliarder plastposer til sine kunder. I de første seks måneder siden afgiften blev indført i oktober 2015 er det tal imidlertid faldet til lige over en halv milliard, og det er godt nyt på flere fronter.

Ifølge det engelske miljøministerium svarer de mange poser til vægten af 300 blåhvaler, og havmiljøet er da også en af de store vindere i denne sammenhæng. Ministeriets eksperter vurderer således, at 31 arter af havpattedyr og over 100 fuglearter i havområder uforvarende indtager plastik som følge af bl.a. poser, der ender i havet.

Derudover sparer det miljøet for store mængder CO2 fra både produktion og forbrænding, og endelig er der en solid økonomisk gevinst til de forskellige velgørende organisationer i England, der har modtaget over 29 mio. pund (knap 300 mio. kr.) i donationer på baggrund af afgiften.

Alt i alt skaber det selvsagt glæde fra politisk hold.

”At tage seks milliarder plastikposer ud af cirkulation er en fantastisk nyhed for os alle sammen – det vil betyde, at vores dyrebare marineliv er sikrere, vores samfund er renere og at fremtidige generationer ikke vil blive belastet med bjerge af plastik, der vil tage hundredvis af år at nedbryde på lossepladser. Afgiften viser på den måde, at selv små tiltag kan gøre en stor forskel, men vi må ikke stille os tilfredse; der er altid mere vi kan gøre alle sammen for at reducere affald og genbruge mere”, siger miljøminister Thérèse Coffey.

Læs også: København med i nyt plastikinitiativ

Se nærmere på de britiske data her.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere