02.12.2019  |  Samfund

Amazon dropper omstridt smagsprøveprogram

Gratis produktprøver på varer, man formentlig god kan lide, lyder som et godt tilbud, men efter et års tids prøve dropper Amazon alligevel sit sampling-program. Nogle kunder fandt det machine learning-baserede koncept foruroligende og følte sig overvågede.

I starten af 2019 begyndte Amazon, lidt under radaren, at teste et nyt program, Amazon Product Sampling, hvor sitets kunder, som navnet antyder, kunne få tilsendt gratis vareprøver på produkter, de formentlig godt ville kunne lide.

Programmet brugte machine learning-værktøjer til at gennemgå de enkelte handlendes shoppingvaner og præferencer, for på den måde at kunne forudse, hvilke typer produkter og varer, vedkommende kunne tænkes at få glæde af.

På den baggrund fik kunderne derefter tilsendt prøver på eksempelvis kosmetik, energibarer eller dyrefoder. De små varer blev enten lagt i pakker med produkter, en kunde i forvejen havde købt, eller leveret separat.

Læs også: Amazon møder kritik for løn- og arbejdsforhold

I løbet af næste år trækker Amazon imidlertid stikket på programmet, beretter CNBC via Business Insider. ”Vi tester og lancerer konstant nye tilbud på vegne af kunderne. På dette tidspunkt har vi besluttet at afslutte sampling-programmet i 2020”, siger en talsperson for sitet til førstnævnte medie.

Webgiganten har selv sammenlignet konceptet med sit eksisterende anbefalingsværktøj, der fremhæver produkter overfor kunderne baseret på deres købshistorik, men sampling-programmet har ikke desto mindre skabt bekymring hos nogle kunder, der i stigende grad er trætte af dataudnyttelse og har følt sig overvågede.

Selvom nogle kunder altså mente, at programmet var ’creepy’, så var det ifølge Business Insider ikke desto mindre en effektiv metode, hvorpå producenter kunne få eksponeret deres varer for Amazons kunder for en mindre sum. De deltagende brands betalte således $2 (ca. 13 kroner) oveni i produktets værdi for at være med.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere