Ansvar og mangfoldighed i code of conduct fra DBU

Dansk Boldspil-Union har lanceret en code of conduct, som alle organisationens ansatte og repræsentanter for organisationen, herunder de danske landsholdsspillere, skal efterleve. Det handler blandt andet om tolerance, mangfoldighed og socialt ansvar.

Det danske fodboldlandshold er blandt de aktører, der omfattet af det nye adfærdskodeks fra DBU. Foto: Flickr/Steen Elm.

19.01.2016

CSR.dk

”Bestyrelsen ønsker at udstikke en retning for ’good governance’ eller god ledelse hele vejen rundt. Det gør vi for at styrke vores etiske profil, men også, fordi vores omverden stiller nye krav til os om netop åbenhed og ordentlighed”.

Læs også: Troldtekt: Cradle to Cradle giver os den rigtige dokumentation

Sådan siger direktør for Dansk Boldspil-Union (DBU), Claus Bretton-Meyer, til Politiken, omkring den code of conduct, Danmarks store fodboldforbund lancerede mandag under overskriften ’Ordentlighed og åbenhed’.

De fem principper

  • Vi arbejder for mangfoldighed og tolerance 
  • Vi tror på, at fodbolden skal påtage sig et samfundsansvar
  • Vi ønsker gennemsigtighed og god forretningskik
  • Vi accepterer ingen former for snyd
  • Vi har et fælles etisk udgangspunkt for dansk fodbold

Kilde: DBU

Det nye adfærdskodeks omhandler en mængde forskellige aspekter omkring organisationens arbejde og opførsel både indadtil og udadtil. Stikord som diskrimination, menneskerettigheder, korruption, mangfoldighed og samfundsansvar figurer i beskrivelsen af de principper, der ligger bag formuleringen af de fem principper, som udgør kernen i den nye code of conduct (se faktaboks).

”Det er vigtigt, at vi åbent tør tage de svære diskussioner. At få nedfældet værdierne er en del af vores strategi om at styrke åbenhed og ordentlighed i dansk fodbold”, siger formand for DBU, Jesper Møller, til sin organisations hjemmeside.

Gaveregulativ og ’players code of conduct’
Et af de konkrete tiltag, der følger med de nye ’regler’ – der med Claus Bretton-Meyers ord ”… ikke er en facitliste” – er et såkaldt gaveregulativ, der indebærer at DBU vil registrere og offentliggøre alle gaver organisationen modtager over en endnu ikke nærmere defineret bagatelgrænse. Det er langt hen ad vejen et præventivt tiltag for at undgå situationer som dem, der de seneste år har fejet gennem eksempelvis det internationale fodboldforbund, FIFA, og trukket skandaleoverskrifter på verdensplan.

”Vi har set nogle ret grelle eksempler i den internationale fodboldverden. Dem vil vi naturligvis gerne undgå. Men debatterne afledt af vores code of conduct kan også handle om, hvor langt en person kan gå i forhold til udtalelser, eller hvor transparent man skal være i forhold til pension eller lignende”, siger Claus Bretton-Meyer til Politiken.

Læs også: Milliardargumentet for bæredygtighed

For de danske landsholdsspileres vedkommende er der derudover blevet udviklet et ’players code of conduct’, der skal definere retningslinjerne for spillernes opførsel uden for banen, herunder på de sociale medier, i forbindelse med samlinger, træningslejre eller slutrunder som den, der venter i Qatar i 2022, og hvor blandt menneskerettigheder allerede nu er blevet et varmt emne i relation til den lille golfstats horrible behandling af de mange udenlandske gæstearbejdere, der arbejder på landets stadionbyggepladser.

Læs hele DBUs Code of Conduct her.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online