Arkitekter har et stort ansvar for at skabe bæredygtighed i byerne

Danmark skal være det gode eksempel på byer med klimatilpassede bygninger, og her har arkitekterne en vigtig rolle som leverandører af innovative løsninger, mener Arkitektforeningens konstituerede direktør, Annette Blegvad. Konference i København i 2023 skal være ekstra drivkraft.

Arkitekterne har et stort ansvar for at sikre, at vores byer bliver bæredygtige i fremtiden, men Arkitektforenings konstituerede direktør, Annette Blegvad..

26.10.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

I midten af september blev det afgjort at København i 2023 skal være vært for den prestigefyldte arkitektkongres, UIA World Congress of Architects. Temaet for den danske udgave på kongressen er ‘Sustainable Futures’ med kongrestitlen ‘SHAPE 2023’, der står for ‘Sustainable and Humane Architecture, Planning and Environments’.

Læs også: Bæredygtighed skal give livskvalitet i byerne

Det er Arkitektforeningen, der skal arrangere kongressen, og herfra er formand Natalie Mossin stolt over valget af den danske hovedstad som værtsby, ligesom hun i en udtalelse på foreningens hjemmeside fremhæver bæredygtighedsaspektet ved at pege på, at hendes faggruppe ”… har meget at bidrage med til realiseringen FN's 17 Sustainable Development Goals”.

Netop arkitekternes rolle for at gøre byerne mere bæredygtige er også et centralt punkt for Arkitektforeningens konstituerede direktør, Annette Blegvad, der understreger, at emnet allerede fylder meget i faget.

"SDG’erne skal også på dagsordenen; det er jo en langsigtet proces, som det er naturligt at gøre status over i 2023”, siger Annette Blegvad med henvisning til UIA-kongressen i København om seks år. Foto: Nana Reimers/Arkitektforeningen.

Naturlig status i 2023
”Vi har et stort ansvar for at bidrage med innovative løsninger til de udfordringer som vores byer står overfor, og bæredygtighed er med rette et emne, som optager alle i vores branche meget, inkl. de studerende og ansatte på Arkitektskolen i København, som har det på skemaet”, siger hun og fortsætter:

”København og Danmark skal kunne vise de gode eksempler på klimatilpassede bygninger og byer, bæredygtige materialer, genanvendelse af byggeaffald, energieffektivitet etc. Og så skal SDG’erne også på dagsordenen; det er jo en langsigtet proces, som det er naturligt at gøre status over i 2023”, siger Annette Blegvad.

Lige så meget som byernes nye bygninger skal være bæredygtige på alle tænkelige parametre, så skal der i den grad også tænkes på miljø, klima osv. når den ældre bygningsmasse skal sættes i stand, påpeger Annette Blegvad.

Tænke hele vejen rundt
I et indspark fremhæver hun, hvordan flere af verdensmålene relaterer sig mere eller mindre direkte til renovering. ”Særlig relevant er mål #7 hvor bygninger og energieffektivitet helt konkret nævnes, men også mål #3 om sundhed og trivsel, #9 industri, innovation og infrastruktur, #11 bæredygtige byer og lokalsamfund og ikke mindst #13 klimaindsats er relevante”, skriver hun.

”Bæredygtige renoveringer et yderst vigtigt område, i høj grad fordi nybyggeriet i mange byer fremover vil være forholdsvis begrænset i forhold til, hvor mange bygninger, der skal renoveres. Og generelt skal vi tænke hele vejen rundt og fange alle muligheder”, siger Annette Blegvad.

Læs også: Danske byer som bæredygtige forbilleder

”Som arkitekter er vi vant til at tænke i helhedsløsninger og arbejde med design, planlægning og eksekvering. Der er jo lidt en fordom om, at vi kun tænker på form og æstetik, men vi vil gerne bruge de kommende år på at bevise, at det ikke er sandt. Jeg er overbevist om, at det vil ske rigtig meget de næste år”, slutter hun.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige byer

I verdens jagt på et bedre klima, renere luft og sundere mennesker, er klodens byer altafgørende. Her fortæller danske og udenlandske eksperter og partnere på CSR.dk om ny teknologi, tendenser og målsætninger, der skal skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online