Arkitekter har et stort ansvar for at skabe bæredygtighed i byerne

Danmark skal være det gode eksempel på byer med klimatilpassede bygninger, og her har arkitekterne en vigtig rolle som leverandører af innovative løsninger, mener Arkitektforeningens konstituerede direktør, Annette Blegvad. Konference i København i 2023 skal være ekstra drivkraft.

Arkitekterne har et stort ansvar for at sikre, at vores byer bliver bæredygtige i fremtiden, men Arkitektforenings konstituerede direktør, Annette Blegvad..

26.10.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

I midten af september blev det afgjort at København i 2023 skal være vært for den prestigefyldte arkitektkongres, UIA World Congress of Architects. Temaet for den danske udgave på kongressen er ‘Sustainable Futures’ med kongrestitlen ‘SHAPE 2023’, der står for ‘Sustainable and Humane Architecture, Planning and Environments’.

Læs også: Bæredygtighed skal give livskvalitet i byerne

Det er Arkitektforeningen, der skal arrangere kongressen, og herfra er formand Natalie Mossin stolt over valget af den danske hovedstad som værtsby, ligesom hun i en udtalelse på foreningens hjemmeside fremhæver bæredygtighedsaspektet ved at pege på, at hendes faggruppe ”… har meget at bidrage med til realiseringen FN's 17 Sustainable Development Goals”.

Netop arkitekternes rolle for at gøre byerne mere bæredygtige er også et centralt punkt for Arkitektforeningens konstituerede direktør, Annette Blegvad, der understreger, at emnet allerede fylder meget i faget.

"SDG’erne skal også på dagsordenen; det er jo en langsigtet proces, som det er naturligt at gøre status over i 2023”, siger Annette Blegvad med henvisning til UIA-kongressen i København om seks år. Foto: Nana Reimers/Arkitektforeningen.

Naturlig status i 2023
”Vi har et stort ansvar for at bidrage med innovative løsninger til de udfordringer som vores byer står overfor, og bæredygtighed er med rette et emne, som optager alle i vores branche meget, inkl. de studerende og ansatte på Arkitektskolen i København, som har det på skemaet”, siger hun og fortsætter:

”København og Danmark skal kunne vise de gode eksempler på klimatilpassede bygninger og byer, bæredygtige materialer, genanvendelse af byggeaffald, energieffektivitet etc. Og så skal SDG’erne også på dagsordenen; det er jo en langsigtet proces, som det er naturligt at gøre status over i 2023”, siger Annette Blegvad.

Lige så meget som byernes nye bygninger skal være bæredygtige på alle tænkelige parametre, så skal der i den grad også tænkes på miljø, klima osv. når den ældre bygningsmasse skal sættes i stand, påpeger Annette Blegvad.

Tænke hele vejen rundt
I et indspark fremhæver hun, hvordan flere af verdensmålene relaterer sig mere eller mindre direkte til renovering. ”Særlig relevant er mål #7 hvor bygninger og energieffektivitet helt konkret nævnes, men også mål #3 om sundhed og trivsel, #9 industri, innovation og infrastruktur, #11 bæredygtige byer og lokalsamfund og ikke mindst #13 klimaindsats er relevante”, skriver hun.

”Bæredygtige renoveringer et yderst vigtigt område, i høj grad fordi nybyggeriet i mange byer fremover vil være forholdsvis begrænset i forhold til, hvor mange bygninger, der skal renoveres. Og generelt skal vi tænke hele vejen rundt og fange alle muligheder”, siger Annette Blegvad.

Læs også: Danske byer som bæredygtige forbilleder

”Som arkitekter er vi vant til at tænke i helhedsløsninger og arbejde med design, planlægning og eksekvering. Der er jo lidt en fordom om, at vi kun tænker på form og æstetik, men vi vil gerne bruge de kommende år på at bevise, at det ikke er sandt. Jeg er overbevist om, at det vil ske rigtig meget de næste år”, slutter hun.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige byer

I verdens jagt på et bedre klima, renere luft og sundere mennesker, er klodens byer altafgørende. Her fortæller danske og udenlandske eksperter og partnere på CSR.dk om ny teknologi, tendenser og målsætninger, der skal skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V