28.06.2016 | Klima, miljø og energi
Coop vil reducere energi for millioner
Supermarkedsaktøren Coop vil reducere sit energiforbrug med 20 procent i 2020 i forhold til 2014. Den samlede investering kan nå op på 300 millioner kroner.
Alle supermarkederne i Coop-koncernen, herunder Irma, SuperBrugsen, fakta og Kvickly, skal til at bruge noget mindre energi. Frem mod 2020 vil Coop nemlig reducere sit energiforbrug med 20 procent sammenlignet med 2014, og det er ensbetydende med en række nye tiltag, og en solid investering.
Læs også: Coop mest bæredygtige brand i Danmark
For at realisere besparelsen investerer Coop således op til 175 millioner kr. over de kommende tre år, et beløb, der kan stige til 300 millioner kr. over en femårig periode. Der er dog også en økonomisk gevinst i investeringerne. Når projektet er gennemført, skal det blandt andet have reduceret Coops energiomkostninger med op mod 55 millioner kr. årligt, afhængigt af bl.a. PSO-afgiftens fremtid.
Investeringerne omfatter blandt andet at:
- Al traditionel belysning udskiftes til LED
- Den nuværende energistyringsløsning med omkring 8.700 energimålere får et markant løft
- Det bliver muligt i langt større grad at fjernstyre de energiforbrugende enheder i butikkerne.
- Der indføres energiledelse efter den internationale standard ISO 50001.
”Coop følger udviklingen for PSO-afgiften nøje og hilser en udfasning velkommen. Det er dog samtidig vigtigt at pointere, at det ikke ændrer på den grønne omstilling i Coop, som er central i vores værdigrundlag. Der er primært tre grunde til, at vi går i gang med dette meget omfattende projekt”, siger koncerndirektør Per Toelstang, Coop, og fortsætter.
”For det første det rent økonomiske. Det vil i mange år fremover reducere vores forbrug og dermed nedbringe vores omkostninger til el og anden energi. Der er altså tale om en rentabel investering der styrker forretningen Coop. For det andet ønsker vi at cementere vores position som Danmarks mest ansvarlige dagligvarevirksomhed. Det handler for os ikke alene om at have det største udvalg af økologiske og ansvarlige varer. Det handler også om at efterleve vores egne idealer som virksomhed. Med denne plan mener jeg vi bringer vi os op i den absolutte superliga inden for energiområdet. For det tredje giver udbygningen af fjernstyring (CTS) vores ejendomsfunktion langt bedre mulighed for at understøtte og hjælpe med driften af butikkerne. Dette gælder både den almindelige drift, men også forhold omkring indeklima og energieffektivitet”, siger Per Toelstang.
Læs også: Danfoss vil halvere sit energiforbrug
Den samlede investering på omkring 300 mio. omfatter de cirka 800 Coop-ejede butikker og lagre landet over. Derudover håber Coop at ”inspirere, rådgive og understøtte tilsvarende investeringer”, som det hedder, i de 400 butikker i selskabet, der er ejet af selvstændige brugsforeninger, hvilket man håber vil øge investeringerne med yderligere 150 millioner kr.
-AK
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Klima, miljø og energi

Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Vi producerer affald som stort set ingen andre – men nu skal der samles op
Danmark og danskere er med helt i top på mange lister, og som regel for det gode. Men ikke altid, for vi er også med helt fremme over dem, som producerer mest affald og har det største ressourcetræk på kloden.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.
Klima, miljø og energi

Green Power Denmark: Få kommuner giver plads til solceller og vindmøller
Hovedparten af alle nye vindmøller og solceller er blevet stillet op i fem kommuner. Det er et problem, mener Green Power Denmark.