CSR-profilen: Agerer i krydsfeltet mellem forretning og klima

Grundfos bidrager til global bæredygtighed gennem banebrydende teknologier, som forbedrer livskvaliteten for mennesker og tager vare på planeten. Her fortæller CSR-direktøren Pernille Blach Hansen, som altid har haft miljø som sit arbejdsmæssige omdrejningspunkt, om udfordringerne i den globale koncern.

06.01.2012

CSR.dk

Water2life-projektet gør en forskel for mennesker i hele verden, fortæller Grundfos' CSR-direktør Pernille Blach Hansen..

Pernille Blach Hansen, hvad tiltrækker dig ved at arbejde med CSR?
Jeg er fascineret af at arbejde i krydsfeltet mellem to gode formål: at virksomheden gør en god forretning, og at vi gør en forskel for bæredygtighed globalt. Det betyder noget for mig, at indholdet i mit arbejde er meningsfuldt og giver værdi både for samfundet generelt og for Grundfos. Med nu 7 mia. verdensborgere, en stigende urbanisering og for stor belastning af klodens ressourcer, er der i høj grad brug for mere bæredygtighed – og flere bæredygtige løsninger.


Hvad motiverer dig i dit arbejde?
Bæredygtighed er en forretningsmæssig driver for Grundfos og er tænkt ind i forretningen. vores produkter kan blandt andet flytte vand derfra, hvor der er for meget og dertil, hvor der er for lidt. Sammenhængen mellem klimaændringer (og dermed produkters energiforbrug) og vand er både spæpndende og af stor betydning for verdenssamfundet.
Vi kan se, at vi gør en forskel i virkeligheden, og at vi er med til at skubbe til forandringer og forbedringer. De konkrete resultater af arbejdet viser sig hele tiden, så jeg kan slet ikke lade være med at være meget optaget af mit arbejde. Oveni er jeg omgivet af engagerede og dygtige kolleger i Grundfos, der brænder for bæredygtighed og csr :-)

"Bæredygtighed er en forretningsmæssig driver for Grundfos og er tænkt ind i hele forretningen"

Pernille Blach Hansen, Grundfos

Hvordan er kollegerne engagerede?
I det daglige arbejde. Men vi har også succes med vores projekt Water2life, hvor medarbejdere over hele kloden, der har lyst og mulighed, donerer penge til vandprojekter i Kenya. Grundfos bidrager med halvdelen af prisen på vandsystemet, medarbejderne bidrager med den anden halvdel, og Røde Kors bidrager med den nødvendige hygiejnetræning mm. Målet var 10 vandprojekter på to-et-halvt år, men medarbejderne har doneret så mange penge, at vi på kun halvandet år har indsamlet midler til at etablere otte vandsystemer i Kenya.

Hvad er de væsentligste udfordringer i dit job lige nu?
Lige nu står vi midt arbejdet med at udvikle en ny bæredygtighedsstrategi for hele koncernen. Vi er ved at identificere, hvor Grundfos har størst påvirkning på samfundet, hvor forretningsinteressen er størst, og hvilke forvenrninger vores stakeholdere (eksterne interessenter) har til os. Vi skal have de mange forventninger og forskellige svar til at gå op, og vi skal prioritere vores indsatser derefter. Koncernstrategien skal udpege den overordnede retning, og derefter skal implementeringen målrettes de lokale forhold i fx Mexico til Kina.

Hvordan får du medarbejdere og samarbejdspartnere til at tage CSR alvorligt?
I Grundfos er arbejdet med bæredygtighed dybt forankret; det er nærmest en del af virksomhedens DNA. Bæredygtighed og socialt ansvar er en stærk del af historien og kulturen. Det første fleksværksted blev etableret i 1968, og arbejdet med energieffiktive produkter har været højt prioriteret i årtier.
Bæredygtighed er en central del af virksomhedens værdier, vores formål og hele eksistensgrundlag. I forhold til at tage CSR alvorligt, så er banen i høj grad kridtet op på forhånd. Udfordringen er snarere at få en fælles og bred forståelse af bæredygtighed globalt, så det også handler om fx menneskerettigheder, forretningsetik, lokalsamfund, miljøforhold, forhold for egne medarbejdere samt at få prioriteret mellem alle de csr-udfordringer, vi kunne vælge at arbejde med.

Hvordan kommer du igennem med dine synspunkter i forhold til direktion og bestyrelse?
Jeg oplever, at bestyrelse og direktion er med til at højne ambitionsniveauet. Jeg skal ikke overbevise nogen, snarere sparre og inspirere. I forhold til at få tilstrækkelig ledelsesmæssig forankring af bæredygtighed har vi netop etableret en bæredygtighedskommitte på direktørniveau i koncernen.

Hvad er din virksomheds største udfordring i forhold til CSR?
At vi opererer i en global kontekst – og har komplekse forsyningskæder. Vores underleverandører er det første led i kæden, men hvad med underleverandørens underleverandører!

Hvordan synes du, CSR har ændret sig i din tid i faget?
Fokus er klart stigende, og der vil være større opmærksomhed på, hvordan virksomhederne agerer i fremtiden. Miljøarbejde har siden 1998 været den røde tråd i mit arbejde først som folketingsmedlem og senere som direktør for Miljø og Teknik i Randers. I starten arbejdede jeg i sær med love og regler på miljøområdet. Nu er mit arbejde bredere. Det sociale og det forretningsetiske ( Code of Conduct) fylder mere.

Hvilke udfordringer ser du generelt for CSR i fremtiden?
Som jeg ser det er der især to: den ene at få bæredygtighed integreret i alle virksomhedens egne processer. Den anden at få taget hånd om leverandørkæden og herunder at afgrænse, hvortil virksomhedens ansvar går.

Da erhvervsmagasinet CSR tildelte Grundfos CSR Communication Award tidligere på året, var du underspillet jysk og lagde vægt på, at Grundfos sagtens kan gøre det bedre. Hvorfor?
Vi vil gerne fortælle vores gode historier, men lige frem at blære sig og gi’ historien en ekstra omgang. Det ligger ikke lige til os. Men indrømmet: Vi er ikke så ringe endda.

Hvordan kobler du bedst af fra dit arbejde?
Ved at være sammen med min familie eller løbe en tur – og gerne de to ting samtidig :-)

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

28.08.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Grøn andelskasse giver fridag til medarbejdere på bagkant af historisk halvårsregnskab

27.08.2024Sustainor

Sponseret

10 gode råd til at vælge den rette IT-løsning inden for ESG

26.08.20242030 Builders

Sponseret

Sustainable Success: Mastering Skills for a Greener Future with a Competency Framework

22.08.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Survival of the Fittest: Fra flueben til kontinuerlig ESG-læring

20.08.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal finde fælles fodslag for ESG-arbejdet i bygge- og anlægsbranchen

19.08.2024CSR.dk

Udbud matcher efterhånden efterspørgsel på ESG-uddannelse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

02.09.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus