Danmark eksporterer 'Det Økologiske Spisemærke' til udlandet

Det Økologiske Spisemærke fejrer 10-års jubilæum i år og kan samtidig glæde sig over stor udenlandsk bevågenhed.

Det Økologiske Spisemærke fungerer som en trappemodel, der giver spisesteder bronze (30-60 procent), sølv (60-90 procent) eller guldmærkning (90-100 procent) alt efter, hvor stor en andel af fødevarerne, der er økologiske. PR-foto..

07.08.2019

CSR.dk

Det danske statskontrollerede økologiske spisemærke, som blev introducerede til det danske foodservice-marked i 2009, er populært i udlandet. Det ligner det velkendte røde økologimærke, men fungerer som en trappemodel, der giver spisesteder bronze (30-60 procent), sølv (60-90 procent) eller guldmærkning (90-100 procent) alt efter, hvor stor en andel af fødevarerne, der er økologiske.

Læs også: Centralasiatisk land vil lave økologisk landbrug

”Det Økologiske Spisemærke er en effektiv måde at gøre forbrugeren opmærksom på spisestedets brug af økologiske fødevarer. Samtidig skaber trappemodellen med bronze, sølv og guldmotivation i køkkenet og incitament til at øge andelen af økologiske fødevarer”, siger Gregers Hummelmose, der er fuldmægtig i Fødevarestyrelsen, og som sidder med ansvaret for Det Økologiske Spisemærke.

Spisemærket er en unik mulighed for at efterkomme den høje efterspørgsel efter økologi og styrker den enkelte virksomheds brand, og det har tilsyneladende skabt en dominoeffekt blandt spisesteder i hele landet: Tæt på 2.600 offentlige køkkener og private spisesteder har taget mærkningen til sig, og 71 procent af danskerne kender nu til økologimærkningen.

Udlandet ser mod Danmark
Det er både inden- og udenfor Europa, at virksomheder og myndigheder ser mod Danmark i forhold til økologi. Sverige og Norge har med inspiration fra den danske model udrullet deres egen version af   spisemærke, og flere andre lande er i dialog med Danmark om det. Både Østrig, Frankrig og Storbritannien er interesserede, og i østasiatiske lande som Kina, Korea og Indonesien er der også et begyndende momentum.

”Den danske model er blevet så succesfuld, at den efterspørges flere forskellige steder i udlandet, og det skaber mulighed for nye eksportforbindelser. Vi bidrager med vores viden og erfaring om spisemærkets udvikling i Danmark til dem, der spørger, og det kan smitte af på den danske eksport af økologiske fødevarer. Man kan tale om en form for systemeksport”, fortæller Gregers Hummelmose.

Jordbrugsøkonom i Fødevarestyrelsen, Carmen Calverley, er en af dem, der spreder danske erfaringer med økologi. Hun har travlt med at fortælle om det succesfulde økologimærke, og i øjeblikket er det særligt Tyskland, der interesserer sig for danske erfaringer:

”Tyskland oplever en høj efterspørgsel efter økologi, men det er ikke reflekteret i det tyske foodservicemarked. De trækker derfor på vores viden og erfaringer med Det Økologiske Spisemærke”, fortæller Carmen Calverley.

Fordel for danske producenter
Med den udenlandske interesse for Det Økologiske Spisemærke øjner flere danske virksomheder nu også muligheden for et eksportfremstød.

Hos Food Nation, der er branding konsortium for hele den danske fødevareklynge og bindeled mellem danske fødevarevirksomheder og det internationale marked, ser man også en oplagt mulighed for at styrke danske fødevareproducenters og foodservice-virksomheders forretningsmuligheder i udlandet.

”Danmark er verdensmestre i økologi og har både et stort udbud af økologiske varer, men også en stor vidensbase med løsninger indenfor økologisk produktion, som vi ser et stort eksportpotentiale i. I foodservice-sektoren bruges der rigtig mange varer, og hvis Det Økologiske Spisemærke kan inspirere andre lande til selv at igangsætte en lignende mærkningsordning er potentialet for dansk økologieksport stor”, siger Lise Walbom, CEO hos Food Nation.

Læs også: En skitse af fremtidens fødevarebranche

Det Økologiske Spisemærke fejrer 10-års jubilæum i 2019, og i den anledning vil Fødevarestyrelsen sætte fokus på de sideeffekter, som spisemærket skaber. Undersøgelser viser nemlig, at den økologiske omlægning hos spisestederne ofte skaber en sundere og mere klimavenlig menu med mindre kød, mere frugt og grønt og mindre madspild.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online