22.02.2016  |  Samfund

Danmarks første overskudsmarked er åbnet

I dag har butikken Wefood slået dørene op på Amager i København til Danmarks første supermarked kun med overskudsvarer fra andre butikker på hylderne.

Kampen mod madspild i Danmark har i dag fået en ny bastion, ja, lidt af en højborg faktisk. Her til formiddag åbnede butikken Wefood således på Amager i København som lidt af en national nyhed. Wefood sælger nemlig de varer, de ”normale” butikker ikke kan komme af med.

Læs også: Det emballagefri supermarked kommer til Danmark

Det drejer sig om fødevarer, kosmetik og husholdningsprodukter, der eksempelvis er tæt på deres udløbsdato, er blevet forkert mærket eller har fået beskadiget deres emballage, men ikke indholdet. Varer, der med andre ord naturligvis stadig er salgbare inden for lovens rammer, men altså har mistet deres værdi for et gængs supermarked. Varerne bliver så doneret til Wefood, der kan sælge dem ca. 30 til 50 procent billigere end normalprisen.

Sortimentet vil variere
Netop donationsmodellen giver dog også nogle begrænsninger i forhold til butikkens sortiment, der således kan risikere at variere ganske kraftigt, fordi hyldernes indhold afhænger helt af, hvad der måtte komme ind af døren den dag.

”Der er en risiko for, at vi i nogle perioder vil mangle varer, fordi der ikke nogen supermarkeder, som vil donerer varer til os. Derudover kommer der mere og mere opmærksomhed på madspild i hele fødevarekæden. Landbrug, producenter, leverandører og supermarkedskæder er blevet meget bedre til at disponere og producere i forhold til de mængder, som de vil afsætte”, siger projektleder Bassel Hmeidan til DR.

Læs også: Fransk lov mod madspild fra butikker vedtaget

Det er Folkekirkens Nødhjælp, der driver Wefood, og her er ambitionen at åbne flere butikker andre steder i landet – hvis altså den første bliver en succes.

Butikken ligger på Amagerbrogade 151 og har åbent på hverdage fra 15-20. Alt overskuddet går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe sult i nogle af verdens fattigste lande. Se flere billeder fra Wefoods åbning, der bl.a. bød på taler fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen og prinsesse Marie, på butikkens Facebookside.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere