Dansk vagthund for ansvarlig virksomhedsadfærd

Danmark er et foregangsland på området for ansvarlig virksomhedsadfærd, når det gælder offentlige myndigheder og institutioner.

MKI behandler klager over brud på OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder. Photo by chuttersnap on Unsplash.

27.08.2018

Signe Trier Hansen, CSR.dk

De færreste er klar over det, men Danmark er faktisk et foregangsland på området for ansvarlig virksomhedsadfærd, når det gælder offentlige myndigheder og institutioner. Det forklarer advokat og ekspert i menneskerettigheder Thomas Trier Hansen, der er nyudnævnt sagkyndigt medlem af MKI. En klageinstans, der skal forebygge krænkelser af rettigheder på det hjemlige og globale marked.

MKI står for Mæglings- og Klageinstitutionen for Ansvarlig Virksomhedsadfærd. Den er en del af OECD systemet, der sammen med lignende institutioner i de andre medlemslande – såkaldte kontaktpunkter - arbejder for at udbrede kendskabet til OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder og behandler klager over virksomheder, der ikke efterlever dem.

Retningslinjerne omfatter blandet andet menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder, internationale miljøstandarder og korruption. Og Danmarks medlemskab af OECD betyder, at Danmark skal sikre at danske virksomheder efterlever retningslinjerne. 

Klageinstans med mandat til at sætte offentlige myndigheder under lup

Men i modsætning til kontaktpunkterne i de andre OECD lande, har den danske MKI et særligt mandat til at behandle klager over statslige og offentlige myndigheder. MKI kan endda på eget initiativ rejse sager mod offentlige aktører.

Det giver, ifølge Thomas Trier Hansen, en helt unik mulighed i Danmark for at påvirke virksomheders respekt for menneskerettigheder positivt via statslige og kommunale indkøb.

–  Offentlige indkøb udgør mange milliarder kroner af den danske økonomi, så når respekt for menneskerettigheder er integreret i deres kontrakter, så har det en gavnlig effekt på de virksomheder de handler med. Offentlige myndigheder er modsat private virksomheder forpligtet af konventioner og skal derfor efterleve disse som en del Danmarks internationale forpligtelser.

Klager kan forebygges med rettidig omhu

MKI har siden 2012 gjort det muligt for enhver at klage over virksomheder, organisationer, offentlige myndigheder eller institutioner, der ikke efterlever OECD’s retningslinjer– både udenfor Danmarks grænser, men også på det hjemlige marked. 

– Når vi taler om ansvarlig virksomhedsadfærd, er vi ofte tilbøjelige til at fokusere på hvordan virksomheder agerer udenfor Danmarks grænser, forklarer Thomas Trier Hansen. Og det er der selvfølgelig også rigtig god grund til. For når danske virksomheder opererer med en global værdikæde, indebærer det altid en række risici for af påvirke menneskerettighedsforhold i andre lande negativt. Det globale marked er uhyre komplekst. Virksomheder bør derfor ruste sig til at navigere udenom potentielle krænkelser ved at gennemføre grundige analyser af mulige risici og tilsvarende udvikle strategier for, hvordan de skal håndteres – en såkaldt due dilligence proces eller rettidig omhu. 

Har man ikke gjort det, kan man risikere, at komme meget galt afsted. 

Mange husker sikkert Rana Plaza sagen i 2013, hvor en klædefabrik i Bangladesh styrtede sammen og slog mere end 1000 mennesker ihjel. Når sådanne katastrofer sker, bliver konsekvenserne af en manglende værdikædeanalyse pludselig meget håndgribelige for den danske aftager. Det er sager som denne, der kan tages op af MKI. Her handler det sjældent om, hvorvidt den danske aftager er direkte ansvarlig, men MKI vil vurdere om virksomheden har levet op til sit ansvar for at sikre, at en underleverandør respekterer internationalt anerkendte menneskerettigheder

Retningslinjer gælder også i Danmark  

Katastrofer som Rana Plaza sagen med meget store og ulykkelige menneskelige konsekvenser, skaber medieopmærksomhed og bringer spørgsmål om ansvarlig virksomhedsadfærd op på dagsordenen. 

Men ifølge Thomas Trier Hansen er vigtigt at have for øje, at virksomheders ansvar ikke alene angår forhold uden for landets grænser. 

– Vi ser fx eksempler på, at danske virksomheder påvirker arbejdstageres rettigheder negativt, når de bruger udenlandske medarbejdere. MKI kan også udtale sig om forhold i Danmark, hvor virksomheder eller myndigheder ikke efterlever OECD’s retningslinjer, understreger han. 

Vagthund kan styrkes gennem kendskab og sager

Som nytiltrådt medlem af MKI er Thomas Trier Hansen optaget af, hvordan institutionen fortsat kan styrke sin gennemslagskraft og status som vagthund for ansvarlig virksomhedsadfærd. 

Han mener at kendskabet til MKI stadig er for begrænset blandt nogle af de aktører, som ellers har berøring med området. Han hæfter sig blandt andet ved, at han ofte møder journalister, der beskæftiger sig med erhvervs- og lovstof, som ikke kender til MKI’s arbejde. Det indikerer, at der er behov for en øget kommunikationsindsats, som efter hans mening også kan rette sig mod jura- og andre studerende med berøring til CSR, fagforeninger og NGO’er i en bred forstand.   

– Det er vigtigt at satse endnu mere på at udbrede kendskabet til OECD’s retningslinjer og klagemulighederne hos MKI. Jo større kendskabet er jo flere sager vil MKI få. Og sager er vigtige for en klageinstitution, fordi muligheden for at behandle klager på en saglig, seriøs og nuanceret måde, er med til at opbygge respekt og troværdighed, forklarer han. 

Ombudsmanden som pejlemærke

Han erkender, at mange ser det som en svaghed, at MKI ikke kan træffe bindende afgørelser, men kun har mulighed for at komme med udtalelser og anbefalinger.

–  Men tag fx den danske ombudsmand. Hans afgørelser er heller ikke bindende, alligevel har hans udtalelser så stor vægt, at man følger dem, fordi de er så velargumenterede og fordi ombudsmanden gennem årene har opbygget en stor tyngde. Mit håb er derfor, at MKI med tiden og i kraft af flere sager kan opnå samme autoritet som ombudsmanden, siger Thomas Trier Hansen. 

Forudsætningen er at MKI’s klagebehandling bygger på en solid vifte af kompetencer og en nuanceret forståelse af den kompleksitet de implicerede parter navigerer i. 

– Jeg har stor respekt for den sammensætning af kompetencer der ligger bag MKI, siger Thomas Trier Hansen, der selv blandt andet har en baggrund som dommer og rådgiver af virksomheder gennem mange år. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online