Dansk virksomhed vil rydde plastaffald fra verdenshavene: Økonomiske muskler og teknologi overgås af manuel arbejdskraft

Efter at være testet af i praksis, har virksomheden ReSea Project opsamlet mere end 400 ton plastik fra havet i Indonesien sidste år. Nu skal indsatsen i Indonesien skaleres og konceptet rulles ud i lande med tilsvarende udledning af plastik i havet.

Med de rette initiativer mener ReSea Project, at man kan fjerne al plastikaffald fra havene inden for 25 år. Foto: ReSea Project..

09.06.2020

CSR.dk

Med havplast værende en enorm miljømæssig trussel mod kloden, så har en løsning baseret på cirkulær økonomi og drevet af lokalt engagement, vist sig at være langt mere effektiv end hidtidige indsatser. 

The Ocean Cleanup er verdens vel nok mest kendte initiativ til at fjerne plastik fra havet. Et projekt der i 2018 havde beløbet sig til 157 millioner kroner, og med et foreløbigt opsamlingsresultat på fem ton plastik. 

Den tilsvarende mængde kan man i ReSea Project fjerne til en omkostning, der lyder på blot 150.000 kroner. I 2019 har ReSea Project opnået en dokumenteret og verificeret indsats på 400 ton plastik fjernet fra havet, og i 2020 er målet 900 ton. 

Læs også: Masse-eksperiment afslører danskernes plastikvaner

”Alle tiltag gør en forskel, men verdenshavene er så hårdt under pres grundet plastikforurening, så der skal gøres en ekstraordinær indsats nu. Med vores løsning er vi ikke afhængige af nogen teknologier, og ved at involvere lokale i opsamlingen af havplast, så kan vi nemt skalere vores indsats og fjerne store mængder plastik. Det bidrager samtidig til flere arbejdspladser, og en bedre oplysning om korrekt affaldshåndtering så vi undgår, at plastikken havner i naturen”, siger stifter af ReSea Project, Christian L. Jensen. 

En alternativ arbejdstilgang
Typisk er tilgangen til det at fjerne havplastik, at man via fonde og landes regeringer søger midler til at angribe problemet, hvilket både kan være besværligt, tidskrævende og med lange tidshorisonter. I ReSea Project har man vendt problemstillingen om. 

Man opererer hverken med fonde eller regeringer for at finansiere projektet – men gør det i stedet interessant for enhver virksomhed at deltage i at fjerne plasten fra verdenshavene. Det gør man ved at ”sælge” opsamlingen af havplast – kilo for kilo – hvor det koster 4 euro at fjerne 1 kilo plastik fra havet. 

Om plastforurening i verdenshavene

  • Det anslås, at der flyder 200 millioner ton plastik i havet, og inden 2050 vil der være mere plastik end fisk målt på vægt, hvis ikke der gøres noget. 
  • 8 millioner ton plastik havner hvert år i havet. 
  • Indonesien er verdens næststørste bidragsyder til plastikforurening i havet efter Kina. 
  • Næsten 15 % af den globale plastikforurening i havet kommer fra Indonesien. 
  • Fire af landets floder er blandt verdens 20 mest forurenede. 

Det vil sige, at en virksomhed kan være ansvarlig for at fjerne eksempelvis 1.000 kilo havplast for 4.000 euro. Lige nu opererer ReSea Project ud for havene i Jakarta i Indonesien. Her har man allieret sig med lokale fiskere, som samler plasten op fra havet, og aflønnes med et beløb, der svarer til 2,5 gange deres normale indtægt: 

”Ikke nok med at plastikken fjernes og havet kommer i bedre balance, så højner vi levestandarden for vores opsamlingshold og deres familier, hvilket gør, at de kan sende deres børn i skole og sikre deres huse mod de stigende vandstande, som er en stor trussel i Jakarta”, siger Christian L. Jensen. 

Cirkulær tankegang er nøglen til succes
Den opsamlede plastik rengøres, sorteres efter plastiktype, og konverteres til nye plastråvarer, der erstatter traditionel ny plastik - også kaldet virgin plastic. 

Et eksempel er virksomheden Kevin Murphy, som har benyttet sig af havplast i deres emballager i stedet for virgin-plastic. Det har den fordel, at man begrænser produktionen af ny plastik, og samtidig har studier vist, at produktionen af genanvendt plastik har et mindre klimaaftryk, da det udleder 50 procent mindre CO2. 

Alt havplast kan være væk indenfor 25 år 
Der tilgår i øjeblikket 8 millioner kilo plastik i havet hvert år. Formår verdens regeringer at ændre adfærden omkring smid-væk kulturen og brug af plastik, samt at indfri FN’s 17 verdensmål, mener ReSea Project, at man indenfor 25 år kan have fjernet den nuværende havplast. 

Læs også: Pepsi og Cola øger plastgenbruget

I takt med at flere virksomheder tager del i indsatsen, så skal løsningen sprede sig som ringe i vandet til resten af verden med lignende udfordringer som Indonesien. 

”Coronakrisen har krævet en tilbagevendende og stigende afhængighed for engangsplast, men det kan i værste fald øge presset yderligere på verdenshavene. Der er brug for handling nu, og derfor sætter vi fra i dag og fremadrettet alle sejl til for at virksomheder overalt i verden bliver en del af løsningen. Med fællesindsatsen og handlekraften vist under Coronakrisen, så er vi ganske sikre på, at samme drivkraft kan gøre op med plastikforureningen i verdenshavene”, siger Christian L. Jensen. 

- HCL

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams