Den socialøkonomiske virksomhed er på vej

Gennembruddet for den socialøkonomiske virksomhed nærmer sig, mener Den Sociale Kapitalfond, der i en ny undersøgelse påviser, at de skaber vækst på lige fod med ’normale’ selskaber.

Malmö var vært for konferencen om social innovation i slutningen af oktober. Foto: flickr/Ed Webster.

14.11.2016

CSR.dk

Mange steder i udlandet er sociale investeringer et stort forretningsområde, og virksomheder i sektoren er stærkt funderede både økonomisk og markedsmæssigt. I et skandinavisk perspektiv halter det imidlertid lidt, mente i hvert fald arrangørerne af sidste måneds Social Innovation Summit i Malmö. Derfor stillede de et panel det åbne spørgsmål om, hvornår gennembruddet for den socialøkonomiske virksomhed sker i netop Skandinavien.

Læs også: Silkeborg har lavet en social-økonomisk job-strategi

Med i panelet var bl.a. adm. direktør Lars Jannick Johansen og udviklingschef Anne Kjær Skovgaard fra Den Sociale Kapitalfond, der i en frisk analyse har kortlagt særligt sociale virksomheder (virksomheder med mindst fem ansatte eller mindst ti procent af det samlede antal medarbejdere i støttet beskæftigelse) i Danmark på tværs af størrelse og over tid og sammenholdt dem med ordinære virksomheder. Og konklusionen er positiv.

Analysen viser således, at både særligt socialt ansvarlige små- og mellemstore samt større virksomheder skaber vækst på niveau med ordinære virksomheder. Således voksede omsætningen for både særligt socialt ansvarlige SMV’er og større virksomheder på niveau med ordinære virksomheder med 13-14 procent i perioden 2010 til 2013.

”Tallene viser, at det at tage et særligt socialt ansvar godt kan kombineres med gode forretningsmæssige resultater. Der er altså ikke noget, der tyder på, at det står i vejen for virksomhedernes udviklingsmuligheder.” siger analysechef i Den Sociale Kapitalfond, Kristian Thor Jakobsen.

Brug for at fremhæve de gode eksempler
Og i det svenske panel var Lars Jannick Johansen da heller ikke sen til at melde optimistisk ud.

”Gennembruddet kommer nu! Grønne investeringer og mikrolån har vi jo allerede, så hvorfor skulle vi ikke kunne investere for at modvirke eksempelvis marginalisering? Så afhængig af, hvad vi mener med sociale investeringer, så er gennembruddet her allerede”, sagde han.

Der er dog også fortsat udfordringer, der skal adresseres for at skubbe til det forestående gennembrud. Anne Skovgaard pegede bl.a. på, at mange iværksættere savner værktøjer til at måle den samfundsmæssige effekt af deres virksomheder. Både for deres egen skyld, men også for at kunne vise det til omverdenen.

”Vi skal blive bedre til at fremhæve de gode eksempler og de cifre og fakta, som løfter branchen, specielt over for politikerne og medierne. Vi har også bruge for at finde en fælles tilgang og en samlende metode for, hvordan vi måler og sætter værdi på samfundsnytte”, sagde hun, og blev bakket op af sin kollega:

Læs også: Offentlig hestesko til socialøkonomiske virksomheder

”Vi har også et ansvar for at sige nej. Det er ikke nok med gode idéer, de skal også holde langsigtet på det økonomiske felt. Her er det nødvendigt med en større tydelighed omkring, hvad der tilhører den idealistiske sektor og hvad, der er ’business’. Derudover tror jeg på at løfte og hylde de investorer, der er på markedet, så de bliver synlige. Hvis vi gør dem til forbilleder, så kan flere følge efter”, sagde Lars Jannick Johansen.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V