Din næste strategi skal handle om biodiversitet

Flere mener, at biodiversitetskrisen er større og mere alvorlig end klimakrisen. De første store virksomheder er begyndt at melde deres strategier og prinicipper ud.

02.10.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Biodiversitet er den næste store krise. Ifølge mere end 500 eksperter i 50 lande, er jordens øko-systemer så pressede, at vi står over for udryddelsen af op mod en million arter – dyr og planter – og massiv migration af mennesker på flugt fra uddød natur.  Det er også økonomisk en stor trussel, da man har vurderet, at der er risiko for at erhvervslivet mister 44.000 milliarder dollar, som er over halvdelen af det globale BNP, ved et større biodiversitetstab.

Biodiversitets- og klimakrisen er nært forbundne, om end klimaforandringernes betydning for biodiversiteten er mindre, end man måske skulle tro. Ifølge en nyligt udgivet rapport fra World Economic Forum, The Future of Nature and Business, har klimaet ansvaret for 11-16 procent af biodiversitetstabet. Og om end den andel er stigende, er der stadig 85 procent af krisen, som har andre årsager. 

Tre helt centrale områder
World Economic Forum fastslår, at der er tre områder, som det er helt centralt at arbejde med for at modvirke biodiversitetstabet. Tilsammen udgør de en tredjedel af den globale økonomi, skaber to tredjedele af alle jobs og har det største potentiale for både forretning og forandring. Det er: 

  • Fødevarer inklusive brugen af landarealer og verdenshavene,
  • Infrastruktur og det byggede miljø, samt
  • Minedrift og energi 

World Economic Forums rapport når frem til 15 systemiske forandringer inden for de tre områder, som kan gøre hele forskellen i biodiversitetskrisen, og som samtidig kan generere forretningsmuligheder for op mod 10.000 milliarder dollar og skabe 395 millioner jobs inden 2030. Det handler om regenerativt landbrug til lands og til havs, om nye arbejdsformer, hvor delekontorer gør, at man kan reducere byernes udvidelse I Europa med et område på størrelse med Belgien, og om jobs forbundet med genanvendelse og genbrug af materialer.

Virksomhederne skal på banen igen
World Economic Forum slår fast, at denne indsats og omstilling ikke bliver billig. De konstaterer samtidig, at i betragtning af at alle lande kæmper med coronakrisen, så vil der skulle forholdsvist meget både pres og indsats til udover det politiske niveau. Og så falder snakken på virksomhederne. 

Det er endnu ikke voldsomt mange virksomheder, der har etableret egentlige biodiversitetsstrategier, men de første, store planer er dukket op. 

Microsoft lancerede i april måned en strategi for biodiversitet, i hvilken deres arbejde vil være guidet af fire principper: 

  • Anvend data og digital teknologi. Vi kan ikke løse et problem, hvis vi ikke vi forstår problemet fuldt ud. Netop derfor ønsker vi at samle klima- og miljødata fra hele verden og aktivere disse data gennem computing og machine learning i den nye Planetary Computer.
  • Understøt samarbejdspartnere og kunder i hele verden. Vi vil bruge den nye computer til at udvikle og bruge digital teknologi, som hjælper vores samarbejdspartnere og kunder til at forbedre deres egne beslutninger vedrørende klima- og miljøtiltag.
  • Brug vores stemme i den offentlige debat. Vi vil bakke op om og være fortalere for politiske indsatser, som tager hånd om økosystemer på både nationalt og globalt niveau.
  • Tag ansvar for vores eget aftryk. Vi vil tage ansvar for de påvirkninger af økosystemet, som vores direkte virke medfører ved inden 2025 at beskytte mere landareal end vi forbruger.

Unilever meldte i juni måned ud, at de ville oprette "Climate & Nature Fund" med en milliard euro (7,5 mia. kr.) til uddeling og investering i de næste ti år. De skal finansiere nye initiativer som f.eks.: 

  • En afskovningsfri forsyningskæde inden 2023 - som vil ske gennem øget sporbarhed og gennemsigtighed ved at bruge satellitovervågning, geolokalisering og blockchain. 
  • Genopretning af natur ved at øge den lokale biodiversitet, gendanne jordens sundhed og sikre vandbeskyttelse og adgang til vand. Det kræver uddannelse af en ny generation af landmænd og Unilever indfører derfor et regenerativt landbrugskodeks for alle leverandører. 
  • Vandbesparelsesprogrammer i mere end 100 lokalsamfund før 2030, hvor planen er at opbygge en model i samarbejde med nøgleleverandører, så de også afvikler lignende programmer. 

Flere amerikanske virksomheder arbejder med regenerative principper for landbrugsprodukter i deres forsyningskæde. 

  • Danone har afsat 20 millioner dollar til at hjælpe landbrug i Nordamerika med at implementere regenerative metoder.
  • General Mills har en 2030-målsætning om at fremme regenerativ praksis på en million acres. 
  • Timberland vil i 2030 kun benytte regenrativt læder, bomuld, uld og sukkerør.

World Economic Forums rapport, The Future of Nature and Business, kan hentes her. 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J