For 195 millioner cirkulær forretning til SMV'er

Der er for lidt cirkulær økonomi i Danmark og især SMV'erne har svært ved at løfte omstillingen. Det vil Dansk Erhvervsfremmebestyrelse nu lave om på.

22.11.2023

CSR.dk

Overgangen til en cirkulær og ressourceeffektiv økonomi hos små og mellemstore virksomheder får nu et skub af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Med 125 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og 70 mio. kr. fra bestyrelsens erhvervsfremmemidler er der plads til at hjælpe knap 200 SMV’er med at mindske deres miljø- og klimapåvirkning, derudover kommer yderligere værdikæder og virksomheder til.

Danmark halter i dag efter i den cirkulære økonomi. The Circularity Gap-rapporten fra i år viste,  at danskerne er kun 4 år procent cirkulære sammenlignet med det globale gennemsnit på 7 procent. målt på forbruget af ressourcer og affald. I Danmark bruger vi årligt 24,5 tons jomfruelige materialer pr. person, mens det globale gennemsnit er 11,9 tons pr. person. Det bæredygtige forbrug er estimeret til at være 8 tons pr. person. Det skal der gøres noget ved, fortæller Christian Motzfeldt, der er forperson i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse:

”Vi vil i bestyrelsen sætte ind i arbejdet med at få styrket omstillingen til cirkulær og ressourceeffektiv økonomi hos små og mellemstore virksomheder, så Danmark kan rykke sig i den rigtige retning. Vores indsatser skal styrke samarbejdet i værdikæden på en lang række forskellige områder, det kan være bedre genanvendelse af kartoner på fødevareområdet, materialegenbrug i byggesektoren og genanvendelse af tekstiler. I sidste ende skal der skabes resultater, der bidrager til en reduktion af affaldsmængde og/eller materialeforbrug,” forklarer han.

”Vi skal blive bedre til at få produkter til at leve længere”

Indsatsen er målrettet SMV’er, iværksættere og deres værdikæder. De kan blandt andet få hjælp fra private rådgivere, klynger, vidensinstitutioner og Godkendt Teknologisk Serviceinstitutter (GTS). Det kan foregå gennem både tests og demonstration af cirkulære løsninger, forretningsmodeller eller processer, men det kan også være implementering og skalering af cirkulære løsninger. Det er forventningen, at der skabes samarbejde om cirkulære løsninger indenfor mindst 28 forskellige værdikæder.

Læs mere om de støttede projekter her (pdf)

Det er især mindre virksomheder, der har svært ved at få en cirkulær produktion i gang, reducere affaldsmængder og udvikle cirkulære forretningsmodeller og løsninger. Her vil bestyrelsen fokusere på, at virksomheder samarbejder om at gøre grøn omstilling og cirkulær økonomi til en mere integreret del af SMV’ernes forretningsmodel, så de i højere grad bliver afkoblet sårbare værdikæder. Indsatsen bygger oven på virksomhedsprogrammets SMV:Grøn, hvor nogen af virksomhederne tidligere har deltaget. 

”Vi skal være med til at hjælpe de mindre virksomheder, der har svært ved at sætte ind på området. Den samlede indsats skal gøre det muligt for virksomhederne at gentænke deres produkter på baggrund af krav om produkters bæredygtighed, indtænke grønne og cirkulære løsninger og understøtte udbredelsen af cirkulære løsninger og teknologier gennem øgede investeringer i skalering og implementering hos SMV’er og deres værdikæder. Derfor håber vi i bestyrelsen, at dette markante bidrag kan gøre en forskel for SMV’erne,” siger forpersonen.

System til udskiftning af op mod 1 mio. engangskopper om året

En af de virksomheder, der nu får støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, er New Loop ApS, der har udviklet et cirkulært pantsystem til takeaway-emballage med vask, logistik og digital infrastruktur til pant-udbetaling og tracking af emballagerne. Støtten skal være med til at videreudvikle og udbrede systemet, forklarer CEO, Anders Barsøe. 

”Støtten vil medvirke til, at vi nu kan skabe en fysisk infrastruktur, der gør det meget nemmere at udskifte engangskopper til genbrugskopper på store steder som i shoppingcentre og lufthavne. Her bruges dagligt mange engangsemballager, så overgang til genbrug kan gøre en kæmpe forskel rent klimamæssigt – men også konkurrencemæssigt for virksomheder, der tænker grønt og gerne vil vise, at de er med til at reducere ressourceforbruget og affaldsmængden. Vi kan med pengene medfinansiere en stærkere fysisk infrastruktur til vores pant-system, så det fungerer endnu bedre for alle mennesker, der besøger en lufthavn eller lignende, og som køber takeaway mad eller drikkevarer. Også dem med udenlandske kort, som vi har haft svært ved at få ind i loopet med en pantordning,” forklarer Anders Barsøe.

Virksomheden New Loop startede under COVID-19 i 2020, men har allerede fået en del genbrugskopper gennem systemet.

”Vi har snart udskiftet 1 mio. engangskopper med vores genbrugskopper, siden vi satte den første kop på markedet i 2020. Med støtten kommer det til at blive mange flere – potentielt helt op til 1 mio. engangskopper om året, som vi erstatter med genbrugskopper. At etablere den fysiske infrastruktur er kapitalintensivt, så med investeringen kan vi gøre en enorm forskel i forhold til cirkulær økonomi og sikre, at færre emballager ender i skraldespanden, og flere kommer tilbage i loopet,” fortæller Anders Barsøe.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams