For 195 millioner cirkulær forretning til SMV'er

Der er for lidt cirkulær økonomi i Danmark og især SMV'erne har svært ved at løfte omstillingen. Det vil Dansk Erhvervsfremmebestyrelse nu lave om på.

22.11.2023

CSR.dk

Overgangen til en cirkulær og ressourceeffektiv økonomi hos små og mellemstore virksomheder får nu et skub af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Med 125 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og 70 mio. kr. fra bestyrelsens erhvervsfremmemidler er der plads til at hjælpe knap 200 SMV’er med at mindske deres miljø- og klimapåvirkning, derudover kommer yderligere værdikæder og virksomheder til.

Danmark halter i dag efter i den cirkulære økonomi. The Circularity Gap-rapporten fra i år viste,  at danskerne er kun 4 år procent cirkulære sammenlignet med det globale gennemsnit på 7 procent. målt på forbruget af ressourcer og affald. I Danmark bruger vi årligt 24,5 tons jomfruelige materialer pr. person, mens det globale gennemsnit er 11,9 tons pr. person. Det bæredygtige forbrug er estimeret til at være 8 tons pr. person. Det skal der gøres noget ved, fortæller Christian Motzfeldt, der er forperson i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse:

”Vi vil i bestyrelsen sætte ind i arbejdet med at få styrket omstillingen til cirkulær og ressourceeffektiv økonomi hos små og mellemstore virksomheder, så Danmark kan rykke sig i den rigtige retning. Vores indsatser skal styrke samarbejdet i værdikæden på en lang række forskellige områder, det kan være bedre genanvendelse af kartoner på fødevareområdet, materialegenbrug i byggesektoren og genanvendelse af tekstiler. I sidste ende skal der skabes resultater, der bidrager til en reduktion af affaldsmængde og/eller materialeforbrug,” forklarer han.

”Vi skal blive bedre til at få produkter til at leve længere”

Indsatsen er målrettet SMV’er, iværksættere og deres værdikæder. De kan blandt andet få hjælp fra private rådgivere, klynger, vidensinstitutioner og Godkendt Teknologisk Serviceinstitutter (GTS). Det kan foregå gennem både tests og demonstration af cirkulære løsninger, forretningsmodeller eller processer, men det kan også være implementering og skalering af cirkulære løsninger. Det er forventningen, at der skabes samarbejde om cirkulære løsninger indenfor mindst 28 forskellige værdikæder.

Læs mere om de støttede projekter her (pdf)

Det er især mindre virksomheder, der har svært ved at få en cirkulær produktion i gang, reducere affaldsmængder og udvikle cirkulære forretningsmodeller og løsninger. Her vil bestyrelsen fokusere på, at virksomheder samarbejder om at gøre grøn omstilling og cirkulær økonomi til en mere integreret del af SMV’ernes forretningsmodel, så de i højere grad bliver afkoblet sårbare værdikæder. Indsatsen bygger oven på virksomhedsprogrammets SMV:Grøn, hvor nogen af virksomhederne tidligere har deltaget. 

”Vi skal være med til at hjælpe de mindre virksomheder, der har svært ved at sætte ind på området. Den samlede indsats skal gøre det muligt for virksomhederne at gentænke deres produkter på baggrund af krav om produkters bæredygtighed, indtænke grønne og cirkulære løsninger og understøtte udbredelsen af cirkulære løsninger og teknologier gennem øgede investeringer i skalering og implementering hos SMV’er og deres værdikæder. Derfor håber vi i bestyrelsen, at dette markante bidrag kan gøre en forskel for SMV’erne,” siger forpersonen.

System til udskiftning af op mod 1 mio. engangskopper om året

En af de virksomheder, der nu får støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, er New Loop ApS, der har udviklet et cirkulært pantsystem til takeaway-emballage med vask, logistik og digital infrastruktur til pant-udbetaling og tracking af emballagerne. Støtten skal være med til at videreudvikle og udbrede systemet, forklarer CEO, Anders Barsøe. 

”Støtten vil medvirke til, at vi nu kan skabe en fysisk infrastruktur, der gør det meget nemmere at udskifte engangskopper til genbrugskopper på store steder som i shoppingcentre og lufthavne. Her bruges dagligt mange engangsemballager, så overgang til genbrug kan gøre en kæmpe forskel rent klimamæssigt – men også konkurrencemæssigt for virksomheder, der tænker grønt og gerne vil vise, at de er med til at reducere ressourceforbruget og affaldsmængden. Vi kan med pengene medfinansiere en stærkere fysisk infrastruktur til vores pant-system, så det fungerer endnu bedre for alle mennesker, der besøger en lufthavn eller lignende, og som køber takeaway mad eller drikkevarer. Også dem med udenlandske kort, som vi har haft svært ved at få ind i loopet med en pantordning,” forklarer Anders Barsøe.

Virksomheden New Loop startede under COVID-19 i 2020, men har allerede fået en del genbrugskopper gennem systemet.

”Vi har snart udskiftet 1 mio. engangskopper med vores genbrugskopper, siden vi satte den første kop på markedet i 2020. Med støtten kommer det til at blive mange flere – potentielt helt op til 1 mio. engangskopper om året, som vi erstatter med genbrugskopper. At etablere den fysiske infrastruktur er kapitalintensivt, så med investeringen kan vi gøre en enorm forskel i forhold til cirkulær økonomi og sikre, at færre emballager ender i skraldespanden, og flere kommer tilbage i loopet,” fortæller Anders Barsøe.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V