Forbrugere giver supermarkeder klap på skulderen for madspildsindsats

Det er supermarkederne, der gør mest for at mindske madspild. Det mener en femtedel af danske forbrugere i hvert fald, ifølge nye tal fra Stop Spild af mad. Samtidig har forbrugerne højest forventninger til sig selv i kampen mod madspild.

Danskernes bevidsthed om madspild steget det sidste år. Foto: Romastudio / 123RF.

26.09.2022

CSR.dk

Mens kun 20 procent af danskere mener, at det er supermarkederne, der har det primære ansvar for at mindske madspild, så mener 22 procent, at netop supermarkederne gør den største indsats.

Det afslører en ny undersøgelse lavet af Kantar Public for organisationen Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer i anledning af den nationale Madspildsdag den 29. september.

Samtidig vurderer hver anden forbruger, at de selv har det største ansvar, men kun 15 procent tilkendegiver, at de synes, at det er netop dem, forbrugerne, der gør mest mod madspild i dag.

”Det er interessant, at så mange danskere tager opgaven med at mindske madspildet på sig. Det tyder på, at husholdningernes madspild er på vej nedad, og det er rigtig godt for både klimaet og den enkeltes økonomi,” siger Per Vesterbæk, som er områdedirektør for Analyse & Statistik i Landbrug & Fødevarer, til Fødevare Fokus.

Undersøgelsen viser samtidig, at det især er overskredne holdbarhedsdatoer og middagsrester, som forvolder danskerne problemer, når det kommer til at undgå spild. Men selvom forbrugerne stadig oplever, at de spilder mad, så oplever 68 procent samtidig også, at deres bevidsthed om madspild er vokset siden sidste år.

Læs også: Danskerne vil gerne undgå madspild

Det får Selina Juul, der er stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad, til at pege på, at et mindre madspild også er en genvej til en stærkere privatøkonomi netop nu.

”Inflation og prisstigninger rammer danskerne hårdt. Priserne på fødevarer er ifølge Danmarks Statistik steget med 15,9 procent siden samme tid sidste år – og vi oplever en tendens til, at flere og flere danskerne går efter butikkernes datovarer,” forklarer hun til Fødevare Fokus.

Politikerne scorer lavt

Bagerst i forbrugernes bevidsthed, når det kommer til både ansvar og handling, ligger de danske politikere. Det gælder både på nationalt og lokalt plan.

Mens tre procent mener, at det politikerne i Folketinget, der har det primære ansvar, og en procent mener, det er kommunalpolitikere, vurderer sammenlagt kun to procent, at det er netop denne gruppe, som gør mest for at komme problemet til livs.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle