Fra sluk computeren til dialog om cirkulære løsninger
Niveauet i arbejdet med bæredygtighed på arbejdspladserne er steget i løbet af de seneste år. Det viser en sammenligning af artiklerne i dette tema og gode råd, man delte ud, for fem år siden.
Rundt omkring på de danske arbejdspladser skubber medarbejdere og ledelser hele tiden på i arbejdet med bæredygtighedstiltag. Den slags får ikke altid så meget opmærksomhed, som det måske berettiger.
For selvfølgelig ændrer LED-pærer ikke verden, men på den anden side kræver indsatsen for at begrænse klimaforandringerne at der sættes ind med både stort og småt. Dertil kommer, at troværdigheden af høje ambitioner og målsætninger på bæredygtighed holder dårligt til, at virksomheden bag ikke selv tager medicinen.
Mange steder at sætte ind
Der er mange måder at arbejde konkret med bæredygtighed på arbejdspladser.
Mangfoldigheden fremgår også af artiklerne fra temaets deltagere. Som artikler fra Kinnarps og Anders Andersens Rengøring, der fortæller om deres arbejde med cirkularitet som en måde at ændre forbrugsmønstre og aftrykket fra disse. Det gælder også Lundgreen ApS/Minimaxs artikel om, hvordan man kan arbejde med kalk i vandet og 2CTRL, der slår et slag for intelligent lysstyring.
Toms Gruppens erfaringer med arbejdssikkerhed og hvordan grundig involvering og dialog kan løfte den indsats tager hul på en anden vinkel på arbejdet med mere bæredygtige arbejdspladser. Som bakkes op af en artikel fra Anders Andersens Rengøring om, hvordan et nyt blik og diskussioner på tværs af organisationen, gav et nyt skub fremad i deres bæredygtighedsindsats.
Som en bro mellem det konkrete og involvering fortæller Kinnarps om deres koncept for indretning af kontormiljøer med fokus på afdækning af behov gennem involvering. For bæredygtighedsindsatsen på arbejdspladsen handler også om trivsel og sundhed. Mens LindCor fortæller om, hvordan OTTO, som producerer de sanitetsprodukter de forhandler, arbejder med bæredygtighed og investerer i produktudvikling.
Indsatser er mere avancerede i dag
På trods af mangfoldigheden efterlader artiklerne i temaet et samlet indtryk af, at virksomheder går ubetinget mere avanceret til værks end valget af el-pærer etc. Sammenligner man det med en artikel fra et konkurrerende medie fem-seks år tilbage, så får man bekræftet ideen om, at arbejdet sker på et højere niveau end tidligere.
For i maj 2019 var rådene fra en konsulent med erfaring inden for bæredygtighed på arbejdspladsen, at man kunne arbejde med at slukke lyset og pc’en, printe mindre, sortere affald, droppe visitkort, undgå engangskopper, servere vand i kander, lufte ud, køre sammen, spise mindre kød, kig på materialer i arbejdstøjet mm.
Så det kan godt være, at der er langt igen, før virksomhederne er i mål med deres indsats for bæredygtighed. Men niveauet for indsatsen på egen matrikel ser ud til at stige.
Derfor skal medarbejderne involveres
Flere af dette temas artikler taler om at involvere medarbejderne i bæredygtighed på arbejdspladsen. Det er der god grund til for involvering har mange fordele for virksomheden.
- Øget medarbejdertilfredshed: Virksomheder, der værdsætter miljøpraksis, oplever ofte højere medarbejdertilfredshed.
- Bedre resultater: Tilfredse medarbejdere, der støtter virksomhedens værdier, er ofte mere produktive og leverer arbejde af højere kvalitet.
- Omkostningsbesparelser: Involvering i implementering af energibesparende tiltag og reduktion af ressourceforbrug resulterer ofte i lavere driftsomkostninger.
- Bredere perspektiv: Inddragelse af medarbejdere sikrer, at flere perspektiver indgår i beslutninger om bæredygtige forandringer i virksomheden.
- Forankring i organisationen: Ved at gøre medarbejderne til kernen i den bæredygtige omstilling, sikres en bedre forankring af strategien i hele organisationen.