09.02.2016 | Samfund
Frankrig vil køre på solceller
Over de næste fem år skal 1.000 kilometer fransk vej belægges med solceller.
Et syv millimeter tyndt lag af solceller bliver snart limet på udvalgte franske veje. Foto: Wattway.
Solenergi bliver stadig mere udbredt, og solceller på marker og tage er ikke længere et sjældent syn. Nu tager franskmændene solcellebelægningen skridtet videre og bruger et areal, der allerede har et andet formål. De vil nemlig køre på solenergi – bogstaveligt talt.
Læs også: Lastbiler tester solceller
Det er Frankrigs energi- og miljøminister, Segoléne Royal, der har meldt ud, at 1.000 kilometer fransk vej skal belægges med solceller i løbet af de næste fem år, skriver Ingeniøren. Bag projektet, der er blevet døbt Wattway, står Frankrigs nationale institut for solenergi (INES) og det franske infrastrukturselskab Colas og planen blev første gang præsenteret tilbage i december til COP21 i Paris.
Kan klare vind og vejr
Solcellerne, der skal integreres i de franske veje, skal kunne klare lidt af hvert. Wattway oplyser selv, at solcellerne, der skal prøvekøres i løbet af foråret, vil kunne klare både vind og vejr og samtidig give et trafiksikkert greb. Endnu vides det derimod ikke, hvorvidt 'solvejene' også skal kunne oplade elbiler.
Læs også: Prototype af solcelleløsning til røde tegltage
Energimæssigt er 20 kvadratmeter solcellevej beregnet til at kunne producere nok elektricitet til én fransk hustand, eksklusiv varme. Wattway har lavet regnestykket med de faktorer, at der årligt er 1000 timer solskin og at vejene vil være trafikerede cirka 10 procent af tiden.
Solcelleekspert Josefine Sejl fra Institut for Energiteknik (IFE) under Aalborg Universitet er dog ikke udelukkende optimistisk angående projektet. Ifølge hende er ulempen ved solceller anlagt i veje, at de yder mindre end almindelige solceller samt en række ekstra omkostninger, der vil være forbundet med produktionen.
-CHM
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.