Genbrug af træ skal væk fra nulpunktet

Byggebranchen skal genbruge mange flere materialer, men hvordan ved man, hvor meget de gamle materialer kan holde til, og hvem stiller garantien? Forskningsprojekt skal gøre det nemmere at genbruge træ.

Foto: SDU

28.08.2024

CSR.dk

Tæt på 0 procent.

Ifølge Miljøministeriet er det så mange byggematerialer, der i dag bliver genbrugt.

Skal byggebranchen omstilles i en mere grøn retning, skal det tal hæves gevaldigt. Men som det er i dag, er der en lang række udfordringer, som står i vejen for at bruge genbrugsmaterialer i stor skala.

Én af dem er manglen på dokumentation.

Det fortæller Henrik Brøner Jørgensen, der er lektor i bygningsteknik på Syddansk Universitet og leder af SDU Structures.

”Når man bygger med nye materialer, ved man, hvor stærke de er. Der er nogle standarder, som garanterer, at med en eller anden sandsynlighed vil der ikke ske svigt med den og den belastning. Det kan ingeniørerne så regne på og dimensionere konstruktionen ud fra. Samme dokumentation har vi ikke i dag for genbrugte materialer,” forklarer Henrik Brøner Jørgensen.

Det betyder, at man – for at være på den sikre side – ofte overdimensionerer, hvis man vil bygge med genbrugsmaterialer. Og vigtigere endnu betyder det, at der som udgangspunkt ikke er nogen, der kan stille garanti for, at materialerne holder. 

Genbrug af gitterspær 1:1

Forskerne på SDU er derfor gået sammen med en række private virksomheder for at forsøge at indsamle data om genbrugsmaterialer, så de potentielt kan komme ind under de samme mærkningsordninger og standarder, som findes for nye materialer.

I ét specifikt projekt handler det om gamle gitterspær fra det almene boligområde Åhaven lidt uden for Odense, hvor godt 350 rækkehuse skal rives ned på grund af fugtproblemer.  

”På grund af projektets størrelse er der rigtig mange gitterspær, og det betyder, at man har en stor såkaldt population, som man kan teste og dermed få noget statistik for, hvad styrken af træet er,” fortæller Michael Rex Skov, der er arkitekt og en af partnerne i projektet.

”I dag bliver genbrugsmaterialer primært brugt til det, man kalder sekundært byggeri. Det kan være skure, midlertidige døre og hegn på byggepladser. Men det, der er interessant ved det her projekt, er at finde ud af, om vi kan genbruge spærene 1:1. Det er også spændende, fordi det betyder, at man som arkitekt er nødt til at tage afsæt i den grundpræmis, der er givet af det tilgængelige.”

Også en god forretning

Også hos byggemarkedet Stark – endnu en af projektets partnere – mener de, at den manglende viden om genbrugsmaterialernes styrke er en af de helt store udfordringer.

I mange tilfælde må man slet ikke bruge genbrugsmaterialer, f.eks. i alment byggeri, fordi de per automatik bliver klassificeret som ’risikobehæftede’, forklarer Andreas Juhl, der er salgsrådgiver og bæredygtighedsambassadør hos Stark i Odense.

”Hvis man virkelig vil sætte skub i det her, så skal man ud at lave noget lovgivning. Og det er jo blandt andet derfor, at vi får testet de her spær, så vi kan få verificeret, at materialerne kan holde til det, man forventer,” siger Andreas Juhl.

Hvis man kan kortlægge genbrugsmaterialernes styrke og gøre det lovligt at bruge dem flere steder, er Andreas Juhl til gengæld ikke i tvivl om, at det ikke bare vil være klimamæssigt, men også økonomisk bæredygtigt.

”I Stark er vi gået ind i det her, både fordi vi mener, det er det rigtige at gøre, og fordi vi gerne vil gå foran, men også fordi det kan blive en god forretning.”

Destruktive tests

Testene af træspærene foregår i laboratoriet på SDU i Odense, hvor forskerne først laver en visuel styrkevurdering, bl.a. ved at tælle og måle knaster, for at få en forventet styrke. Herefter foretager de en destruktiv test for at måle bøjningsbæreevnen, altså træets reelle styrke, som de så kan sammenholde med den forventede styrke.

Når datasættet er tilstrækkeligt stort, vil man kunne nøjes med den visuelle vurdering og gå ud fra, at den passer. Man vil også kunne bruge det i andre fremtidige projekter og på andre træspær.

”Hvis man nu vil genbruge nogle spær fra et 1-families-hus, har man måske ikke lige 90 spær, man kan teste i et laboratorium. Her vil man kunne nøjes nogle få tests og anvende det statistiske grundlag fra vores store datasæt til at omsætte til en bæreevne,” siger Henrik Brøner Jørgensen.

Selv om alle tests ikke er foretaget endnu, tyder de foreløbige resultater på, at de gamle træspær fra Åhaven er rigeligt stærke. 

”De ligger på en styrkeklasse, der hedder C18 elle C24, som er en styrkeklasse, man ville forvente af den type træspær. Vi forventer, at det har nogenlunde samme styrke, som da det blev lagt op, og det har i hvert fald høj nok styrke til, at man ville kunne bruge det i praksis.”

- EHS

Projektet kort fortalt

Forskere fra SDU Structures er gået sammen med Rex Skov Arkitekter, Stark, LH Hockerup, Enemærke & Petersen og Brav Rådgivende Ingeniører om at undersøge, hvordan man kan genbruge gamle træspær. Projektet er finansieret af We Build Denmark og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. 

Træspærene kommer fra rækkehusene Åhaven, et alment boligprojekt lidt uden for Odense, som skal rives ned på grund af fugtproblemer. Der bliver også genbrugt en lang række andre materialer, bl.a. teglsten og limtræsbjælker, fra byggeriet.  

SDU står for at teste spærene og opbygge et statistisk grundlag for styrkevariationen i træet. Målet er, at man fremover vil kunne sortere gamle træspær alene ved en visuel styrkevurdering. 

Det vil løse et stort problem inden for genbrug af byggematerialer, nemlig manglen på dokumentation og derfor også manglen på garantistillelser.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

29.08.2024CSR.dk

Gedigen voksenskældud i kampen for genanvendelse

28.08.2024CSR.dk

Genbrug af træ skal væk fra nulpunktet

23.08.2024CSR.dk

“Cool Blue Future” samler otte lande i indsats for havmiljø

23.08.2024CSR.dk

Inspiration til arbejdet med biodiversitet

23.08.2024CSR.dk

Forskere fjerner farlig kemi fra tekstilproduktion

22.08.2024Denteks A/S

Sponseret

Denteks upcycler tekstiler, for at din restaurant kan reducere mængden af affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

02.09.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus