Genbrugssten får et ordentligt markedsskub med ny aftale
En kendt løsning udviklet i en lille virksomhed skal nu løftes langt højere op og længere ud gennem stor spiller i murstensmarkedet.
Randers Tegl vil skubbe på salget af genbrugssten, hjælpe til med udviklingen af Genbrugssten og øge sit eget produktkatalog i overensstemmelse med tidens tendenser. Det skal ske via et nyt strategisk og kommercielt samarbejde mellem de to virksomheder.
Det skriver Randers Tegl i en pressemeddelelse.
Randers Tegl har produktion i alt seks steder i Danmark og Tyskland og sælger for cirka 650 mio. kr. om året, heraf halvdelen som eksport. Genbrugssten har siden 2017 specialiseret sig inden for genbrug af mursten, og er ejet af den almennyttige fond Cirkulær Nord Fonden, der har til formål at fremme cirkulær økonomi.
Genbrugssten har oplevet en betydelig vækst de seneste år. Denne vækst vil Randers Tegl gerne understøtte yderligere:
”Vi har fulgt udviklingen inden for genbrug af mursten og mener, at det er den helt rigtige vej at gå. Når en murstensbygning fra eksempelvis 1950’erne nedrives, bliver stenene ofte blot nedknust og brugt som vejfyld. Det er helt unødvendigt, da en stor del af stenene kan genbruges og finde vej til nye byggerier. Den udvikling vil vi gerne sætte yderligere fart på,” forklarer administrerende direktør Thomas Piper fra Randers Tegl.
Stort potentiale
Den fælles målsætning fra samarbejdet er at løfte markedet for genbrugte mursten fra promille- til procentniveau ved at Genbrugssten får adgang til Randers Tegls distributionsnetværk i både Danmark og i udlandet.
”Det løfter med ét vores kommercielle afsætningsmuligheder til et helt nyt niveau, og det giver os mulighed for at koncentrere os om det, vi er bedst til – nemlig at købe brugte mursten og at rense og klargøre dem til genbrug,” siger administrerende direktør Steen Madsen fra Genbrugssten.
Hos Randers Tegl er Thomas Piper fuld af forventning til samarbejdet:
"Vi arbejder målrettet på at nedbringe CO2-udledningen for den traditionelle produktion af mursten, og parallelt med dette ønsker vi at fremme genbrug og genanvendelse. Mursten har været anvendt i Danmark i mere end tusinde år, og nu skal vi finde nye veje til at reducere hele byggeriets CO2-udledning. Det er afgørende for at sikre, at tegl også i fremtiden er et relevant materialevalg, siger han.
Flere løsninger i spil
Der skulle være materiale nok for samarbejdspartnerne at tage af, for beregninger fra Cowi anslår, at der nedrives bygninger med tilsammen cirka 40 millioner mursten om året. Det er dog ikke alle der umiddelbart kan bruges. For det første gør byggeteknikker benyttet fra 60’erne og frem dem sværere at rense. Og så er der dem, der er beskadigede og derfor ikke umiddelbart kan genbruges.
For at overkomme den udfordring, har Randers Tegl og Genbrugssten lavet en tillægsaftale, der indebærer, at Randers Tegl genanvender de mursten, der ikke kan genbruges. Det foregår på et af Randers Tegls værker, hvor de kasserede mursten nedknuses og indgår i produktionen af nye sten.