Global tendens: Flere og flere virksomheder og stater sagsøges i klimaets navn

Retssager, der igangsættes på grund af klimaet, breder sig over hele verden. Professor ved Københavns Universitet peger på tre bølger, der har præget tendensen.

Shell blev i 2021 i en retssag påbudt at mindske sin CO2-udledning med 45 procent globalt. Foto: 123rf.com..

03.11.2023

CSR.dk

I 2021 var der en opsigtsvækkende sag i Holland. En sag, der måske kan ses som det første tegn på en trend, der i øjeblikket kan ses overalt i verden.

Her blev energigiganten Shell i en retssag nemlig påbudt at reducere sin CO2-udledning på verdensplan med 45 procent i forhold til 2019.

En påfaldende sag, da den hollandske regering få år tidligere tabte en sag om sin klimapolitik, hvilket fik flere miljøorganisationer til at rette samme metode mod virksomheder.

Læs også: Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling

Det skriver Børsen.

Og det er en metode, der ifølge internationale optællinger fra Columbia University kun er steget. Siden 2015 er de faktisk fordoblet.

Her kan sagerne handle om alt fra at ville ændre en politik til at standse et projekt, som anklager mener er klimaskadende. Andre sager kan dreje sig om at søge erstatning for skader eller tilskud for at forhindre dem.

Men ifølge professor ved Juridisk Institut på Københavns Universitet, Vibe Garf Ulfbeck, kan man grundlæggende se tre bølger, som de mange sager har bevæget sig igennem.

Den første så man særligt i USA og handlede om at få erstatning eller kompensation for oversvømmede byer eller ødelagte huse. Anden bølge havde lignende strømninger, men her drejede det sig ikke om konkrete skader.

Læs også: Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag

En peruansk bjergbonde ved navn Saul Luciano Lliuya har eksempelvis sagsøgt den tyske energivirksomhed RWE. Ved en tysk domstol forsøger han at få virksomheden til at betale sin andel af de afværgeforanstaltninger, der er nødvendige for at redde hans hjemby for at blive oversvømmet af en voksende bjergsø.

I dag – den tredje bølge – handler det ifølge professoren i høj grad om sager, der læner sig op ad menneskerettighedskonventionen for at finde argumenter for staters forpligtelse til at reducere CO2-udledning. Som netop også var det, som de to hollandske sager drejede sig om.

“De seneste sager går endnu længere end tidligere og ønsker en ændret politik. I realiteten har mange af sagerne det til fælles, at de ønsker at gøre opmærksom på problemet i lige så høj grad, som de eksempelvis ønsker erstatning,” siger Vibe Garf Ulfbeck til Børsen.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V