Global tendens: Flere og flere virksomheder og stater sagsøges i klimaets navn

Retssager, der igangsættes på grund af klimaet, breder sig over hele verden. Professor ved Københavns Universitet peger på tre bølger, der har præget tendensen.

Shell blev i 2021 i en retssag påbudt at mindske sin CO2-udledning med 45 procent globalt. Foto: 123rf.com..

03.11.2023

CSR.dk

I 2021 var der en opsigtsvækkende sag i Holland. En sag, der måske kan ses som det første tegn på en trend, der i øjeblikket kan ses overalt i verden.

Her blev energigiganten Shell i en retssag nemlig påbudt at reducere sin CO2-udledning på verdensplan med 45 procent i forhold til 2019.

En påfaldende sag, da den hollandske regering få år tidligere tabte en sag om sin klimapolitik, hvilket fik flere miljøorganisationer til at rette samme metode mod virksomheder.

Læs også: Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling

Det skriver Børsen.

Og det er en metode, der ifølge internationale optællinger fra Columbia University kun er steget. Siden 2015 er de faktisk fordoblet.

Her kan sagerne handle om alt fra at ville ændre en politik til at standse et projekt, som anklager mener er klimaskadende. Andre sager kan dreje sig om at søge erstatning for skader eller tilskud for at forhindre dem.

Men ifølge professor ved Juridisk Institut på Københavns Universitet, Vibe Garf Ulfbeck, kan man grundlæggende se tre bølger, som de mange sager har bevæget sig igennem.

Den første så man særligt i USA og handlede om at få erstatning eller kompensation for oversvømmede byer eller ødelagte huse. Anden bølge havde lignende strømninger, men her drejede det sig ikke om konkrete skader.

Læs også: Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag

En peruansk bjergbonde ved navn Saul Luciano Lliuya har eksempelvis sagsøgt den tyske energivirksomhed RWE. Ved en tysk domstol forsøger han at få virksomheden til at betale sin andel af de afværgeforanstaltninger, der er nødvendige for at redde hans hjemby for at blive oversvømmet af en voksende bjergsø.

I dag – den tredje bølge – handler det ifølge professoren i høj grad om sager, der læner sig op ad menneskerettighedskonventionen for at finde argumenter for staters forpligtelse til at reducere CO2-udledning. Som netop også var det, som de to hollandske sager drejede sig om.

“De seneste sager går endnu længere end tidligere og ønsker en ændret politik. I realiteten har mange af sagerne det til fælles, at de ønsker at gøre opmærksom på problemet i lige så høj grad, som de eksempelvis ønsker erstatning,” siger Vibe Garf Ulfbeck til Børsen.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø