23.06.2020  |  Klima, miljø og energi

Gratis vejrdata fra DMI skal styrke den grønne omstilling

En guldgrube af offentlige data om alt fra temperatur til nedbør og vind bliver stillet til fri rådighed af DMI fra i dag. Initiativet, som hedder Frie Data, skal udgøre fundamentet for den bæredygtige udvikling i Danmark samt bane vejen for innovation og økonomisk vækst.

Døgnet rundt, minut for minut indsamler DMI vigtige meteorologiske data via radarer og målestationer i Danmark og Grønland.

Fakta om Frie Data på DMI

  • DMI’s store mængder meteorologiske data bliver gjort frit tilgængelige i seks faser fra 2020 til 2023
  • I første omgang er det meteorologiske observationsdata, som bliver tilgængelige – altså rå-data som temperatur, nedbør og vind fra DMI's netværk af vejrstationer i Danmark og Grønland
  • Senere i 2020 følger data om vandstand og lyn, og fra 2021 og frem kommer turen til bearbejdede data i form af klimadata, radardata og prognosedata
  • Data leveres i realtid og understøttes 24/7, så myndigheder og erhverv har mulighed for at bruge data direkte i deres egne systemer.
  • Viden om vejret er f.eks. en vigtig komponent for energieffektiviseringer. Fri adgang til detaljerede vejr- og klimadata giver mulighed for bedre varmestyring og energibesparelser i både den offentlige og private sektor

Læs også: Gratis vejrdata kan hjælpe virksomheder i kampen mod klimaforandringerne

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det er data, som hver dag bruges i mange erhverv fra landbrug til forsynings- og energiselskaber.

Hidtil har DMI’s data kostet penge at få fat i. Men fra nu og frem mod 2023 sætter DMI sine meteorologiske data fri, og derved bliver det både gratis og nemmere at hente DMI’s data.

”Der er et stort potentiale i at gøre DMI’s enorme mængder af data frit tilgængelige. Det er et digitalt råstof, som kan bidrage til nye grønne og bæredygtige løsninger og dermed bidrage til Danmarks grønne omstilling. Nye grønne løsninger bidrager ligeledes til styrkelse af vækst og iværksætteri. DMI’s data kan spille en afgørende rolle på vores vej mod en grønnere fremtid, hvor vind og sol kommer til at være de primære kilder til bland andet transport, opvarmning og produktion”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

DMI’s data er komplekse og kan anvendes på mange forskellige måder. Derfor har en gruppe af brugere med forskellige baggrunde været involveret i processen fra start. Denne testbrugergruppe er kommet med værdifulde input til, hvordan løsningen bliver bedst mulig for brugerne.

Brugerne har været fra landbruget, virksomheder inden for energistyring, medier, konsulentfirmaer samt forsyningsselskaber.

Tværgående samarbejde
”Der er allerede stor interesse for DMI’s data ude i samfundet. Løsningen skal have brugeren i centrum, og derfor er vi super glade for den hjælp og de input, vi har fået fra vores testbrugere og nuværende kunder, og ligeledes har det tværgående samarbejde mellem Statens IT, Digitaliseringsstyrelsen og DMI været ekstremt vigtigt for os”, fortæller DMI’s direktør Marianne Thyrring.

Septima har specialiseret sig i at anvende frie data i softwareløsninger og gøre dem brugbare for offentlige myndigheder, virksomheder og iværksættere, og er dermed én af de virksomheder, som ser mange muligheder i frie vejrdata, både indenfor den grønne omstilling og innovation i andre små og mellemstore virksomheder.

“I Septima er data kimen til alle vores løsninger, og i rigtig mange tilfælde kan vi se, at data om, hvordan vejret har været, og hvordan det vil blive, har et kæmpe potentiale. Vi har for eksempel stor efterspørgsel på vejrdata fra erhvervshavne, hvor vejret spiller en afgørende rolle i forhold til planlægning, lodsning, kranføring og mange andre vejrafhængige operationer”, fortæller Bo Overgaard, direktør i Septima.

Også Dansk Industri glæder sig også over nyheden og ser store perspektiver i de offentlige data:

”Data er viden og viden er uundværlig, når vi skal omstille vores samfund til en grønnere fremtid. Derfor er det fantastiske nyheder, at DMI sætter så vigtige data til fri afbenyttelse”, siger Christian Hannibal, konstitueret branchedirektør i DI Digital.

Deloitte har i 2016 vurderet, at gratis meteorologiske data alene i el-, fjernvarme- og landbrugssektoren kan indfri et uforløst effektiviseringspotentiale på op mod 135 mio. kr. årligt.

Læs også: DMI hjælper kommuner med klimaudfordringerne

”Dette bør danne skole, og det offentlige bør sætte endnu flere data i spil om alt fra transport til sundhed – selvfølgelig på en ansvarlig vis med respekt for privatlivets fred”, siger Christian Hannibal.

- SMF

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere