Gratis vejrdata fra DMI skal styrke den grønne omstilling

En guldgrube af offentlige data om alt fra temperatur til nedbør og vind bliver stillet til fri rådighed af DMI fra i dag. Initiativet, som hedder Frie Data, skal udgøre fundamentet for den bæredygtige udvikling i Danmark samt bane vejen for innovation og økonomisk vækst.

Frem mod 2023 sætter DMI sine meteorologiske data fri, og derved bliver det både gratis og nemmere at hente DMI’s data..

23.06.2020

CSR.dk

Døgnet rundt, minut for minut indsamler DMI vigtige meteorologiske data via radarer og målestationer i Danmark og Grønland.

Fakta om Frie Data på DMI

  • DMI’s store mængder meteorologiske data bliver gjort frit tilgængelige i seks faser fra 2020 til 2023
  • I første omgang er det meteorologiske observationsdata, som bliver tilgængelige – altså rå-data som temperatur, nedbør og vind fra DMI's netværk af vejrstationer i Danmark og Grønland
  • Senere i 2020 følger data om vandstand og lyn, og fra 2021 og frem kommer turen til bearbejdede data i form af klimadata, radardata og prognosedata
  • Data leveres i realtid og understøttes 24/7, så myndigheder og erhverv har mulighed for at bruge data direkte i deres egne systemer.
  • Viden om vejret er f.eks. en vigtig komponent for energieffektiviseringer. Fri adgang til detaljerede vejr- og klimadata giver mulighed for bedre varmestyring og energibesparelser i både den offentlige og private sektor

Det er data, som hver dag bruges i mange erhverv fra landbrug til forsynings- og energiselskaber.

Hidtil har DMI’s data kostet penge at få fat i. Men fra nu og frem mod 2023 sætter DMI sine meteorologiske data fri, og derved bliver det både gratis og nemmere at hente DMI’s data.

”Der er et stort potentiale i at gøre DMI’s enorme mængder af data frit tilgængelige. Det er et digitalt råstof, som kan bidrage til nye grønne og bæredygtige løsninger og dermed bidrage til Danmarks grønne omstilling. Nye grønne løsninger bidrager ligeledes til styrkelse af vækst og iværksætteri. DMI’s data kan spille en afgørende rolle på vores vej mod en grønnere fremtid, hvor vind og sol kommer til at være de primære kilder til bland andet transport, opvarmning og produktion”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

DMI’s data er komplekse og kan anvendes på mange forskellige måder. Derfor har en gruppe af brugere med forskellige baggrunde været involveret i processen fra start. Denne testbrugergruppe er kommet med værdifulde input til, hvordan løsningen bliver bedst mulig for brugerne.

Brugerne har været fra landbruget, virksomheder inden for energistyring, medier, konsulentfirmaer samt forsyningsselskaber.

Tværgående samarbejde
”Der er allerede stor interesse for DMI’s data ude i samfundet. Løsningen skal have brugeren i centrum, og derfor er vi super glade for den hjælp og de input, vi har fået fra vores testbrugere og nuværende kunder, og ligeledes har det tværgående samarbejde mellem Statens IT, Digitaliseringsstyrelsen og DMI været ekstremt vigtigt for os”, fortæller DMI’s direktør Marianne Thyrring.

Septima har specialiseret sig i at anvende frie data i softwareløsninger og gøre dem brugbare for offentlige myndigheder, virksomheder og iværksættere, og er dermed én af de virksomheder, som ser mange muligheder i frie vejrdata, både indenfor den grønne omstilling og innovation i andre små og mellemstore virksomheder.

“I Septima er data kimen til alle vores løsninger, og i rigtig mange tilfælde kan vi se, at data om, hvordan vejret har været, og hvordan det vil blive, har et kæmpe potentiale. Vi har for eksempel stor efterspørgsel på vejrdata fra erhvervshavne, hvor vejret spiller en afgørende rolle i forhold til planlægning, lodsning, kranføring og mange andre vejrafhængige operationer”, fortæller Bo Overgaard, direktør i Septima.

Også Dansk Industri glæder sig også over nyheden og ser store perspektiver i de offentlige data:

”Data er viden og viden er uundværlig, når vi skal omstille vores samfund til en grønnere fremtid. Derfor er det fantastiske nyheder, at DMI sætter så vigtige data til fri afbenyttelse”, siger Christian Hannibal, konstitueret branchedirektør i DI Digital.

Deloitte har i 2016 vurderet, at gratis meteorologiske data alene i el-, fjernvarme- og landbrugssektoren kan indfri et uforløst effektiviseringspotentiale på op mod 135 mio. kr. årligt.

Læs også: DMI hjælper kommuner med klimaudfordringerne

”Dette bør danne skole, og det offentlige bør sætte endnu flere data i spil om alt fra transport til sundhed – selvfølgelig på en ansvarlig vis med respekt for privatlivets fred”, siger Christian Hannibal.

- SMF

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø