13.05.2019  |  Klima, miljø og energi

Grundfos og IFU undersøger rent vand i Vietnam

Investeringer i infrastruktur og teknologi skal hjælpe Vietnam i mål med at få 100 procent rent vand i 2025. Grundfos og den danske investeringsfond for udviklingslande, IFU, er blandt parterne bag en undersøgelse, som peger på store økonomiske gevinster.

Vietnam har sat som mål at sikre 100 procent rent vand til alle byområder i 2025. For at nå dette mål har de 79 kommunale vandforsyningsvirksomheder i landet brug for yderligere investeringer i infrastruktur og teknologi. Det skal være med til at halvere mængden af vandtab inden 2025 fra 30 til 15 procent.

Læs også: P4G: Bæredygtighed er fremtiden – handlingserklæring sætter skub i udviklingen

En ny undersøgelse viser, at investeringer i trykstyringsteknologi giver store besparelser i energiomkostninger og langt mindre tab af vand fra ledningsnettet over en femårsperiode. Trykstyringsteknologi tilpasser vandtrykket efter forbrugernes behov. Med lavt tryk mindskes tabet af vand, fordi rørene trækker sig sammen og mindre vand siver ud gennem utætheder.

Undersøgelsen er lavet af et partnerskab mellem den danske pumpevirksomhed Grundfos, den danske investeringsfond for udviklingslande (IFU) samt Asia Society for Social Improvement and Sustainable Transformation (ASSIST) og  Vietnam Water Supply and Sewage Association (VWSA).

”Undersøgelsen i Vietnam har vist, at bæredygtige vandløsninger kan være økonomisk attraktive også i udviklingslandene. Vandtab er et enormt spild i de fleste lande, og partnerskabet har vist, at løsninger, der sparer værdifuldt vand til lokalsamfundene, kan implementeres som en attraktiv investering. Undersøgelse er interessant for Vietnam, men også en inspiration for andre lande i verden”, siger Head of Public Affairs hos Grundfos, Ask Møller-Nielsen.

Partnerskabet er støttet af initiativet P4G, som er blevet til for at implementere bæredygtige løsninger i udviklingslande.

Hurtigt afkast i begrænsning af vandtab
Investeringer i teknologien har hidtil krævet offentlig finansiering, lån eller internationale tilskud, men undersøgelsen peger på, at implementeringen af løsningen ofte kan ske på kommercielle vilkår.

”Vores undersøgelse viste en markedsbaseret løsning for vandforsyningsvirksomhederne i Vietnam, som hvis de gennemføres bredt ville give betydelige driftsmæssige og økonomiske fordele for mange af vandforsyningsvirksomhederne i Vietnam”, siger Aru David, der er Global Director for Private Sector Partnerships i ASSIST.

Med undtagelse af en enkelt vandforsyning fandt undersøgelsen, at investeringen i trykstyringsteknologi vil dække omkostningerne allerede efter en femårsperiode. Denne tilbagebetalingsperiode gør det muligt for konventionel finansiering på markedsvilkår at være levedygtig snarere end at skulle lave specielle finansieringsmodeller med offentlig støtte.

”I betragtning af den lavere markedspris for vand og lave omkostninger ved elektricitet i Vietnam havde vi forventet, at tilbagebetalingen af trykstyringen ville vare længere og kræve finansiering gennem tilskud og lån. Men det vi konstaterede er, at i udviklingslande, hvor prisen på vand og elektricitet er højere, kan tilbagebetalingen være så hurtig som tre år”, siger Aru David.

Stor betydning for vandforsyning i udviklingslande
Verdensbanken anslår, at kommercielle vandtab i udviklingslande udgør omkring 17,4 milliarder kroner årligt. Undersøgelsens resultater danner præcedens for andre lande, der vil begrænse vandspild, forklarer Global Director for P4G, Ian de Cruz.

"Partnerskabet har skabt værdifuld viden, der kan styre investeringer for at understøtte vækstbehovene i Vietnams vandforsyning. Desuden sætter undersøgelsen retningen for andre lande, der arbejder med vandtab. Hvis vi skal fremskynde fremskridtene med de bæredygtige udviklingsmål, har vi brug for offentlig-private partnerskaber for at udvikle løsninger, der kan medføre markedsinvesteringer som i tilfældet med dette projekt”.

Læs også: Arla og Grundfos i partnerskaber, der får penge fra P4G

Vietnam er i øjeblikket vært for P4G-partnerskaber, der fokuserer på at forbedre investeringerne i vandinfrastruktur, fremme effektivt energiforbrug og implementere principper for cirkulær økonomi i Vietnams blomstrende fremstillingssektor.

- SDN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere