Hellig kamp for klimaet

Repræsentanter fra Danmarks fire største religiøse trossamfund var i mandags samlet til en debat om deres rolle i kampen mod klimaforandringerne. De vil gøre, hvad de kan, men mulighederne er begrænsede. Mulig intern konkurrence på vej.

De største danske trossamfund er klar til at gå ind i klimakampen - på deres egne præmisser..

10.03.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

At klimaforandringerne er noget, der i større eller mindre grad påvirker alle, er et faktum, de færreste herhjemme efterhånden vil modsætte sig. Når det kommer til at reagere på de udfordringer, der følger med, er der imidlertid stor forskel på indsatsen fra forskellige grupper i samfundet.

Læs også: Bayern München donerer €1 mio. til paven

På den baggrund havde repræsentanter fra Danmarks fire største religiøse trossamfund i mandags sat hinanden stævne i Politikens Hus i København for at debattere om, og i så fald hvordan, de hver især kan blande sig på den hjemlige klimascene.

Panelet ved debatarrangementet bestod af (fra venstre) ordstyrer Birgitte Qvist-Sørensen fra Folkekirkens Nødhjælp, overrabbiner Jair Melchior, katolsk pastor Daniel Nørgaard, biskop Peter Fischer Møller og imam Abdul Wahid Pedersen..

Eftermiddagens panel bestod, foruden generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, der agerede ordstyrer, af imam Abdul Wahid Pedersen, biskop Peter Fischer Møller, katolsk pastor Daniel Nørgaard og overrabbiner Jair Melchior, og de fire var faktisk langt hen ad vejen ganske enige om klimaproblematikken og dens udfordringer, om end de forskellige religiøse standpunkter også kom til syne undervejs.

Alle fire talte således om divergerende versioner af skaberværket og den indbyggede respekt for omgivelserne, der bør ligge heri, om menneskets position i naturen og ansvaret, der følger med – ”Vi er forvaltere, ikke ejere af Jorden”, som Peter Fischer formulerede det – og også den konkrete indflydelse, de har mulighed for at udøve over for deres respektive menigheder.

Ansvar og moralsk forpligtelse
”Vi er alle sammen en del af et større system, og det budskab kan vi tage med ind i vores egne rækker. Vi bør starte med os selv; det er et spørgsmål om vilje, så kan vi skabe en holdningsændring, også selvom det måske starter i det små ved eksempelvis at spise mindre kød”, sagde Abdul Wahid Pedersen, og blev bakket op af Peter Fischer Møller:

”Vi har et ansvar for dem, der ikke kan klare sig selv – det er dem, der lige nu bliver ramt hårdest af klimaforandringerne ude i verden”, sagde han og henviste til bl.a. østater, der er truet på eksistensen af stigende verdenshave, og tørkeramte afrikanske stater på striber.

Derudover præsenterede han et igangværende tiltag i form af initiativet ’Grøn Kirke’, der som navnet antyder har til formål at forbedre de danske folkekirkers miljømæssige fodaftryk gennem ”lavpraktiske indgreb” såsom bæredygtigt indkøb, mindsket energiforbrug og lignende.

Læs også: Efter klimaaftalen: 'Vi vil se nogle store forandringer

Vi har et ansvar for dem, der ikke kan klare sig selv – det er dem, der lige nu bliver ramt hårdest af klimaforandringerne ude i verden

Biskop Peter Fischer Møller

Den depeche var Jair Melchior ikke sen til at samle op. Til bifald fra det meste af salen foreslog han således en konkurrence mellem de fire trossamfund om, hvem der er ’grønnest’, hvilket hans meddebattører virkede klar til, selvom der ikke blevet givet yderligere løfter.

Daniel Nørgaard tog – som den eneste i panelet – nogle trosrelaterede forbehold, når det kom til anerkendelsen af klimaforandringerne som menneskeskabte, men understregede samtidig, at han bestemt ikke så sig selv som ’klimafornægter’, og henviste straks til den katolske kirkes historik på området, bl.a. i form af pave Frans’ offentlige standpunkt på området.

”Som institution er vi moralsk forpligtede til at både lytte og handle, hvilket både pave Frans og flere af hans forgængere har gjort. Når det er sagt, så er det reelle fremskridt begrænset, så jeg vil sige, at vi kan være stolte af alt det, der er blevet sagt, men ikke af, hvor lidt der rent faktisk er blevet gjort”, sagde han.

Styrke i diversitet
Det førte naturligt til spørgsmålet om, hvordan de enkelte aktører ser mulighederne for at handle, herunder at påvirke de politiske beslutningstagere. Her var der større forskel på holdningerne hos de fire panelister, for mens Daniel Nørgaard erklærede den katolske kirke klar til ”kritisere alle på tværs af partiskel”, så lagde Peter Fischer Møller mere op til ikke at ”definere politik”, men derimod ”åbne nogle menneskelige perspektiver”, mens Abdul Wahid Pedersen efterspurgte en afstandtagen fra ”individfokuseringen i samfundet”.

Derfor kom slutfasen af debatten også til at handle mere om det menneskelige aspekt og styrken i diversiteten blandt både de fire religioner, der var til stede, og de øvrige ude i verden, når det kommer til at komme til orde og gøre en forskel politisk.

Eftermiddagen bød også på musikalske indslag fra først Outlandish' Isam B og her digter/sanger Janne Mark..

”Forskelligheden giver noget perspektiv, og det er noget vægt i, at vi ikke bare siger det samme, selvom vi er enige om målet. I det hele taget er det farligt, når alle er ens, for så kommer til at handle om ubegrænset vækst og jagten på materielle goder og kortsigtede gevinster. Derfor må vi stille krav til vores tilhørere om at gå forrest og gøre en indsats”, sagde Jair Melchior.

Læs også: Danmarks første overskudsmarked er åbnet

I forhold til at opnå indflydelse i det danske samfund, anerkendte et samstemmende panel dog også en pointe fra Birgitte Qvist-Sørensen, nemlig at det religiøse aspekt grundlæggende ikke fylder særlig meget (om noget) i gennemsnitsdanskerens hverdag, hvilket sætter grænser for mulighederne i hjemligt regi. De større perspektiver for indflydelse fra den kant – både politisk og socialt – skal derfor findes internationalt i lande, hvor religionen er mere integreret i samfundet og adskillelsen af kirke og stat ikke er så stærk som i Danmark.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet